Ключово препятствие за България по пътя към Мондиал 2018

10:06
Ключово препятствие за България по пътя към Мондиал 2018

Националният отбор на България излиза тази вечер в ключово гостуване на Беларус. При победа в световната квалификация, която ще се играе на "Арена Борисов" в едноименния град, трикольорите ще дадат сериозна заявка за участие поне на бараж за световното първенство. Франция също може да ни направи услуга за класиране за надпреварата в Русия догодина, ако спечели гостуването си на Швеция. Така тимът ни ще излезе втори в подреждането в група А. 

Селекционерът Петър Хубчев е уверен във възможностите на отбора. 

"С оглед на коментарите веднага след жребия, ние продължаваме да твърдим, че има три изявени фаворита - Франция, Швеция и Холандия. Но пък, от друга страна, като погледнем точките, смятам, че тези отбори станаха четири. Засега не правим дълги планове. Нека да мине сблъсъкът с Беларус, после ще говорим", отчете Хубчев.

Сериозен е интересът към световната квалификация между Беларус и България, която ще се проведе днес в град Борисов от 21:45 часа. Беларуските медии съобщават, че до вчера са били изкупени около б хиляди билета за сблъсъка на модерната "Арена Борисов". Очаква се до началото на двубоя още поне 4000 души да се сдобият с пропуски. Капацитетът на съоръжението, което бе открито през 2014 година, е 13 126 зрители. 

В изиграните досега 6 срещи с Беларус, България има 5 победи и само 1 загуба. Въпросното поражение пък не е в официален мач, а в контрола, играна в Минск през 2011 година. Освен това Беларус се намира в лоша форма и записа 4 загуби в последните си 4 официални мача.

Български отбори два пъти са гостували в Борисов - Левски и Литекс играха срещу местния БАТЕ. Двубоите обаче се състояха на друг стадион. През 2008 година беларусите елиминираха сините в плейоф за групите на Шампионската лига, а на следващата година сториха същото с Литекс на прага на Лига Европа. А със спечелените приходи от евротурнирите дотогава скромното клубче вдигна чисто нов стадион

България не допусна гол в последните си две квалификации - победи с 2:0 Холандия и с 1:0 Беларус на "Васил Левски". За последно нашите инкасираха попадение при 0:3 срещу Швеция в Стокхолм. Тогава Линдельоф оформи крайния резултат в 58-ата минута. Така че националите не са вадили топката от мрежата си от 212 минути - 3 часа и 32 минути. 

И докато България може да се похвали със стабилизирана отбрана при Петър Хубчев, то Беларус трябва да решава сериозни проблеми в атака. Домакините са в серия от четири поредни загуби, в които дори не отбелязаха гол - 0:1 от Швейцария и 0:3 от Македония в приятелски срещи, и по 0:1 от България и 0:4 от Швеция в квалификациите. За последно Беларус вкара в контрола срещу Гърция на 9 ноември миналата година, когато спечели с 1:0. Това означава, че в последните 436 минути, 7 часа и 16 минути този тим не е поразявал противниковата врата.

Иначе за днешния двубой Хубчев подготвя промени във всяка една линия, в сравнение с героите от двубоя с лалетата. Николай Бодуров направи силна пролет и сега е в далеч по- добра позиция да замени един измежду Божиков и Чорбаджийски. След наказание се връща капитана Светослав Дяков, който се очаква да заеме мястото на Симеон Славчев или Георги Костадинов. В малко по-предни позиции може да очакваме включването на Георги Миланов, който не игра с лалетата заради контузия, а предвид това, че играе в Русия и познава стила на домакините, Хубчев може да му гласува доверие.

Вероятни състави: 

Беларус - Горбунов, Поляков, Филипенко, Сачивко, Сиваков, Матвейчик, Баланович, Драгун, Маевский, Гордейчук, Лаптев

България - Михайлов, С. Попов, Чорбаджийски, Божиков, Занев, Дяков, Славчев, Тонев, И. Попов, Делев, Гълъбинов

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Georgi.Ilinov
09.06.2017 10:38

Ако искаме да имаме какъвто и да е шанс за класиране ни трябва задължителна победа в беларус.Знам какво е нивото на футбол в българия,но въпреки това силно се надявам наще да ни зарадват ии наи после и ние да дочакаме класиране на по голям форум!