Изхвърлят Монтана и Славия от елита, ако се докаже вината им

18:11
Изхвърлят Монтана и Славия от елита, ако се докаже вината им

Двубоят от Първа лига между тимовете на Славия и Монтана се разследва от Главна дирекция на Национална полиция по подозрение за черно тото, потвърди главният секретар на МВР Младен Маринов. Срещата в средата на април завърши с победа 4:3 за "белите", след като те изоставаха с 1:3 в един момент от второто полувреме, а от УЕФА са изпратили сигнал за необичайни нива на залози именно за този резултат.

"Получен сигнал чрез БФС от УЕФА, който касае предположение за уредена футболна среща между отборите на Славия и Монтана, който се е състоял на 17 април. По получения сигнал е започната проверка в главна дирекция на Национална полиция за престъпление срещу спорта. До момента са извършени съответните действия за събиране на доказателства по случая. Това, което може да се каже, е, че по време на футболната среща и след нея са възникнали нарушения на обществения ред, но те не касаят конкретния сигнал. След извършване на проверката ще бъде докладвано в прокуратурата по отношение на това дали са събрани достатъчно данни за извършено престъпление. Към момента проверката продължава", поясни на пресконференция днес Маринов.

"Сигналът касае това, че резултатът от срещата е бил предварително известен и уреден, което е дало възможност някои лица да се възползват при залаганията за срещата. Конкретика в момента не мога да ви дам, дали са участвали футболист, дали треньори. Всички, които имат отношение по казуса, ще бъдат разпитани на различни етапи от проверката. Това е проверка, която изисква сериозен ресурс и се извършва много трудно, тъй като знаете, залозите стават по различен начин, в интернет, в различните пунктове. След като анализът е направен от УЕФА и е пуснат такъв сигнал. Те имат система за предварителен анализ", допълни главният секретар на МВР.

При доказана вина Дисциплинарният правилник на БФС предвижда изхвърляне на клубовете с едно ниво по-ниско и спира отбора от доиграване на шампионата. Член 46, т. 3 изисква също така отборът да бъде глобен с 40 000 лева. За играчите пък се предвижда изхвърляне от футбола за периода на присъдата, но не по-малко от 18 месеца. По същия начин се санкционират и замесените служебни лица - треньори, администратори, директори, президенти.

Член 3076 от Наказателния кодекс постановява, че всеки, който чрез насилие, измама, заплашване или по друг незаконен начин склони другиго да повлияе на развитието или резултата от спортно състезание, администрирано от спортна организация, ако извършеното не представлява по-тежко престъпление, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и глоба от хиляда до десет хиляди лева.

Посредникът за такова деяние пък се санкционира със затвор до три години и глоба до пет хиляди лева.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация