Новата дейност на агентите или как Райола е прибрал 49 милиона евро от трансфера на Погба в Юнайтед

18:38
Новата дейност на агентите или как Райола е прибрал 49 милиона евро от трансфера на Погба в Юнайтед

Обвиненията, че прочутият агент Мино Райола е спечелил 49 милиона евро от трансфера на Пол Погба (от Ювентус в Манчестър Юнайтед), се стовариха върху главата на ръководството на ФИФА точно в момента, когато двамата низвергнати председатели на етичната комисия го обвиняваха, че пресича работата им в зародиш. Събитията се развиваха точно преди ежегодния конгрес на организацията.


Донякъде беше от полза на ФИФА да се потвърди факта, че е започнало разследване по случая около сделката за Погба. Това трябваше да е доказателство за тезата, че организацията се опитва да внася регулации в един свят, в който агент прибира в джоба си огромна сума в данъчния рай Монако, за да посредничи за продажбата на млад играч от един клуб в друг.


Но въпреки това, изобщо не стана ясно какъв е фокусът на това разследване и не бе споменато колко точно то е сериозно. Официалните говорители на ФИФА се погрижиха да съобщят, че организацията TMS (Transfer matching system) е поискала още детайли, но за момента нещата са далеч от прилагането на дисциплинарни действия.


Като "скандал" и "лудост" босът на Акрингтън Станли - Анди Холт определя разкритията, че Мино Райола е спечелил 49 милиона евро като комисионни от продажбата на Пол Погба в Юнайтед. Докато малките клубове едва оцеляват, един агент става неприлично богат благодарение само на една сделка. Това всъщност е само една от картините, олицетворяващи стряскащото неравенство по света. Холт веднага получава напомняне от босовете на Висшата лига, че той и неговите колеги от Футболната лига (професионалните дивизии от Чемпиъншип до Лига 2 б.а) прибират ежегодно огромна сума, която обаче се разпределя на тънки струйки по малките клубове. Напомняне, което, реално, няма нищо общо със случая "Райола".


Скандалът около трансфера на Погба започна, след като "Футбол Лийкс" публикува документи, даващи светлина около цялата операция по преминаването на френския халф от Ювентус в Манчестър Юнайтед. Оказва се, че на Мино Райола, са били платени колосални суми от продаващата "Стара госпожа", от купувачите "червени дяволи" и от самия му клиент.


Журналисти от датския вестник "Политикен" казват, че са видели документите. Те съобщават, че ръководството на Юве е платило 27 милиона евро на Мино Райола. Торинци са подписали споразумение с агента, който е трябвало да действа като посредник в тяхна полза и да работи за вдигането на цената по време на преговорите.


През миналото лято в Юнайтед бяха решени на всичко да привлекат футболисти от световна класа, след като феновете им бяха разочаровани в миналото от действията на мениджърите Дейвид Мойс и Луис Ван Гаал. Привържениците трябваше да бъдат задоволени с бляскави трансфери. Поради това, босовете на английския колос също се свързват с Райола и го наемат, за да ги представлява. Това е кристално ясно от документите на ФА, в които е записана ролята на агента по време на сделката, при която Погба отива с Юнайтед за сумата от 100 милиона евро.


"Политикен" пише, че ръководството на Манчестър Юнайтед подписва договор с Мино Райола. Задачата на агента е да осигури преминаването на Пол Погба на "Олд Трафорд" по "условия, приемливи за клуба". Въпреки че, "червените дяволи" отчаяно искаха френския халф, в нормалния свят "приемливи условия" би трябвало да означават най-ниската възможна сума при конкретните обстоятелства.


Ако Райола наистина е бил подписал с Юве, за да работи за постигане на "най-високата възможна сума", то това не е било факт, задължителен за разкриване и вписване във ФА. Причината е, че по правило архивите на Асоциацията не трябва да включват агенти, които са представлявали клубове, които са извън територията на Острова.


В случай, че версията на "Футбол Лийкс" за сделката отговаря на истината, то излиза, че на Райола е било платено от единия клуб, за да вдига цената, и от другия, за да постигне "най-приемливите възможни условия". В крайна сметка, Юнайтед плати 19,4 милиона евро на агента и 100 милиона евро на Юве.


Най-малката сума за посредника е била на стойност 2,6 милиона евро. Това са пари, платени от Юнайтед от името на Пол Погба затова, че Райола го е представлявал по време на преговорите за личните му условия. Агентът постигна завиден успех и тук. Все пак, френският полузащитник прибира по 8,6 милиона паунда на сезон в новия си клуб. Всъщност, иронията е в това, че Мино Райола е взел най-малко пари, вършейки услугата, която се предполага, че е основното препитание за хора като него - а именно, да представлява клиентите си футболисти.


Системата TMS (Transfer matching system) е описвана като средство, което ще увеличи доверието в чистотата на паричните потоци в света на футбола, тъй като всички детайли по сделките трябва да й бъдат докладвани. Но явно тази система за момента не разследва "лудостта", разиграла се при трансфера на Погба. Като оставим настрана факта, че един агент е прибрал 49 милиона евро, по-стряскащо е как ръководството на ФИФА позволява подобен конфликт на интереси.


Списъкът с трансфери на ФА показва как е често срещано явление по време на трансфер агент да представлява и даден играч и клуба, който иска да привлече футболиста. Това, само по себе си, е огромен конфликт на интереси: клубът търси начин да плати "възможно най-приемливата сума" за заплата на играча, от една страна. И от друга, футболистът, който се надява да издейства колкото е възможно по-голяма сума от новите си работодатели.


Реалността е следната. Агентите вече са посредници. Футболистите са вързани за тях с договори. Същите тези агенти получават солидно заплащане от клубовете като награда затова, че са помогнали за осъществяването на дадена сделка. След като споразумението стане факт, двете страни решават, че не е необходимо да се безпокоят за подробности като "конфликт на интереси".


Ако Райола наистина е представлявал и трите страни в сделката на Погба, то той просто е вдигнал играта до друго ниво на позволеното. Обикновено, на снимка Мино Райола е с мобилен телефон на ухото си. През миналото лято той се превърна в основния двигател, спомогнал за преминаването на Пол Погба от Ювентус в Манчестър Юнайтед. Изглежда, че Райола най-вероятно е играл ролята на троен посредник за този трансфер.


През септември от TMS са се свързали с Юнайтед. От английския колос са заявили, че не са плащали част на Райола част от трансферната сума, дадена за Погба. "Червените дяволи" официално съобщили също, че никога не са чували за компанията "Topscore". Тази, която, изглежда Мино Райола е използвал, за да представлява Ювентус. От ФИФА твърдят, че разследването продължава, но до момента не са намерени доказателства, че някоя от страните е извършила нещо нередно. От ръководството на Ювентус отказаха коментар по случая.

 

Точно, когато Корнел Борбели и Ханс-Йоаким Екберт, двамата бивши председатели на етичната комисия, изригнаха преди конгреса в Бахрейн с твърдението, че Инфантино неутрализира борбата с корупцията, на бял свят се появиха и детайли около посредническите умения на Мино Райола. Точно навреме, за да стане ясно на обществеността как работи модерният футбол.


Дейвид Конн, "Гардиън"

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Мино Райола е по-облагодетелстван и от Пол Погба хаха. Погба прибира по 8,5 млн на сезон. Тези пари като му се обложат на данък не се знае колко остава. Райола е прибрал 50 млн чиста пара, за която Погба трябва да играе 7 години в Юнайтед