Хамилътън спечели битката с Фетел в Шанхай

11:05
Хамилътън спечели битката с Фетел в Шанхай

Звездата на Мерцедес Люис Хамилтън стартира от първа позиция в днешната Гран При на Китай и успя да победи Ферари със Себастиан Фетел, който финишира втори.

На старта Хамилтън беше безгрешен и не позволи на втория Фетел да го изпревари. Ботас пробва атака, но германецът се защити добре и не му позволи да го изпревари. Няколко завоя по-късно се стигна до първия инцидент на изсъхващата писта, където всички пилоти избраха да стартират с гуми за мокро интермедия с изключение на Карлос Сайнц. Пилотът на Уилямс Ланс Строл бе завъртян от болид на Форс Индия и излетя от пистата, приключвайки състезанието си в чакъла. Това доведе до активирането на виртуалната кола за сигурност. В третата обиколка Фетел влезе първи от лидерите в бокса за смяна на гумите интермедия с меките сликове на Пирели. В същото време Верстапен остава на пистата и от дъното стигна до петото място.

Тежка катастрофа на Антонио Джовинаци от Заубер изкара реалната кола за сигурността. Италианският резервен пилот на швейцарския тим разби втори болид за по-малко от 24 часа след грешката си във вчерашната квалификация. Всички лидери минаха през бокса, като Фетел загуби най-много, след като за него това бе втори бокс в разстояние на няколко обиколки. В 20-ата обиколка Фетел, който заради грешното решение на Ферари потъна от второ до шесто място, настигна съотборника си Райконен и в крайна сметка го изпревари. Две обиколки трябваха на четирикратния световен шампион да се залепи за скоростната кутия на Даниел Рикардо. В 22-рата обиколка Себ постови под напрежение бившия си съотборник в Ред Бул и след зрелищна битка изпревари австралиеца за третото място. Германецът веднага започна да преследва втория Верстапен, а Кими четвъртия Рикардо. В 29-ата обиколка Себастиан наложи много високо темпо и настигна другия пилот на Ред Бул Макс Верстапен. Холандският тийнейджър не издържа на напрежението и допусна грешка при спиране, блокира гумите и Фетел не чака втора покана да грабне второто място. В 34-ата обиколка Фернандо Алонсо отпадна от състезанието в Китай заради пореден технически проблем в болида на Макларън-Хонда. В 35-ата обиколка Ферари и Фетел решиха да влязат за трети път в бокса за нов комплект от меките гуми. В следващата обиколка същото направи и лидерът в надпреварата Хамилтън. Британският пилот на Мерцедес се върна на трасето необезпокояван на чело на колоната. В 40-ата обиколка Райконен спря в бокса и заложи на сликове със супермеката смес на Пирели. Финландецът загуби позиция от Карлос Сайнц, връщайки се на пистата, но обиколка по-късно бързо се върна на петото място.

В оставащите обиколки до финала Люис Хамилтън нямаше проблем да задържи Себастиан Фетел зад гърба си и да спечели първата победа за този сезон в днешната Гран При на Китай. Фетел остана втори на шест секунди, без да има шанс да настигне британеца и да го подложи под напрежение в края на състезанието в Шанхай.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация