117-ят в света изхвърли Джокович от Australian open (видео)

12:15
117-ят в света изхвърли Джокович от Australian open (видео)

За първи път от 2008 г. Новак Джокович отпадна във втория кръг на турнир от Големия шлем. Сърбинът загуби от 117-ия в света Денис Истомин от Узбекистан след маратонска битка, продължила 4 часа и 48 минути. Световният номер 2 отстъпи с 6:7(8), 7:5, 6:2, 6:7(5), 4:6 и напусна Откритото първенство на Австралия, което е печелил шест пъти и е шампион от последните две години.


Джокович е в потока на Григор Димитров и можеше да се изправи срещу него на осминафиналите. Джон Макенроу определи резултата като "най-голямата изненада за последните 10 години".


Двубоят предложи пълен спектър от емоции и обрати. Още на старта двамата изиграха гейм, продължил 16 минути и в него Новак спаси шест възможности за пробив. Истомин имаше два сетбола във втория сет, но сърбинът обърна нещата, печелейки следващите два сета. 30-годишният тенисист от Узбекистан не показа признаци на умора, въпреки че престоя на корта почти пет часа. Той демонстрира невероятен тенис, изравни сетовете след тайбрек в четвъртия, а в края на мача направо доминираше.


Сърбинът никога не бе губил от тенисист извън топ 100 на турнир от Големия шлем. В последните седем години единствената му загуба от играч извън първите 100 бе от Хуан Мартин Дел Потро, който тогава бе 145-и в ранглистата поради контузии, на Олимпиадата в Рио.


Джокович за първи път от седем години губи сет в първата седмица на Australian Open. След като в един момент миналата година държеше и четирите титли от Големия шлем, в два от последните три той отпадна рано.


Още първият гейм в мача показа, че предстои титанична битка. Той продължи 16 минити и Истомин пропусна 6 шанса за пробив. Тенисистът от Узбекистан постоянно натискаше съперника и в седмия гейм проби. Новак успя да се върне в сета при едно от редките колебания на съперника. Той дори поведе с 4:1 в тайбрека, но нямаше много отговори на агресивната игра от другата страна на корта.


Високото ниво се запази и във втората част, а сервисът на Истомин продължи да създава проблеми на Джокович. Денис бе близо до аванс от два сета, като стигна до две възможности за пробив. Сърбинът обаче в типичния си стил отговори на предизвикателството. Не само това, но взе втория сет и вдигна нивото в третия.


Изглеждаше, че Новак контролира събитията на корта, след като поведе с 2:1 сета. 30-годишният узбек обаче нямаше намерение да отстъпва. Той успя да спечели четвъртата част след тайбрек и продължи да играе агресивно. В решителния пет сет Истомин запази невероятна концентрация, като нито за миг не се поколеба на прага на големия успех.

 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

sensea
19.01.2017 16:24

Е....тук какви кинти са паднали при букитата - не е истина !!!!!