Нико Розберг прекрати кариерата си

16:58
Нико Розберг прекрати кариерата си

Световният шампион във Формула 1 Нико Розберг обяви, че се оттегля от спорта. Новината идва само седмица, след като германецът спечели за първи път в своята кариера титлата в „кралските гонки”.

 

„През всичките 25 години в автомобилния спорт, моята голяма мечта и цел винаги е била да стана световен шампион във Формула 1. За да го постигна трябваше да пожертвам много, но въпреки тежката работа и много болка това си остана моята единствена цел. Успях да го направя, достигнах върха и сега се чувствам добре. Изпитвам огромна благодарност към всички, които са ме подкрепяли по пътя към тази титла и по този начин направиха възможно това да се случи.

 

Този сезон бе дяволски труден. След големите разочарования през последните две години дадох всичко от себе си, обърнах всеки камък и не остана нищо, което да не съм опитал. Именно тези разочарования допринесоха, за да достигна до едно ново ниво, такова каквото не бях достигал. Това обаче естествено указа влияние върху моето семейство, което аз много обичам. Това беше голямо усилие за нас. Пропуснахме много неща в името на голямата цел, защото всичко бе подчинено на нея. Не мога да благодаря достатъчно на жена си Вивиан за това. Тя беше невероятна, тя разбираше, че тази година бе моят най-добър шанс да постигна целта си.

 

Взех своето решение в понеделник вечерта, след като размишлявах близо ден. Единственото, което прави това решение трудно за мен е, че по този начин поставям моето спортно семейство в трудно положение. Но Тото (Волф) ме разбра. Той веднага призна, че съм напълно убеден и уверен в моето решение. Винаги ще бъда много горд, че успях да спечеля световната титла със "сребърните стрели", с този невероятен, голям отбор. Сега съм тук и ще се насладя напълно на момента. Чувствам голямо облекчение. През следващите седмици ще разбера още повече какво и как се случи през тази изминала година. След това ще отворя нова глава в своя живот. Любопитен съм да видя какво ме очаква”, написа Розберг на профила си във Фейсбук.

 

На 27 ноември пилотът на Мерцедес Нико Розберг ознаменува страхотното си представяне през годината с първата в кариерата си титла във Формула 1. Германецът демонстрира солидно каране през целия сезон и напълно заслужено триумфира като 33-ият шампион в „кралските гонки”. В спора за първото място Розберг надви своя съотборник и основен конкурент Люис Хамилтън, който спечели титлата през последните две години. Двамата водеха оспорвана битка до самия край на сезона, доминирайки сериозно над останалите им съперници. Пилотите на Мерцедес спечелиха 19 от общо 21 старта през кампанията – 9 победи за Розберг и 10 за Хамилтън. 12 точки преднина за германеца преди последното състезание за Гран При на Абу Даби обаче се оказаха непосилни за трикратния световен шампион, който въпреки че спечели на „Яс Марина”, остана втори в генералното класиране.

 

С успеха си Нико Розберг ще остане в историята като втория син на шампион, спечелил титлата, след като през 1982 година това направи неговият баща Кеке Розберг с отбора на Уилямс. Преди Нико първият, постигнал подобно постижение, бе Деймън Хил през 1996 година отново с британските болиди на Уилямс.

 

Иначе роденият във Висбаден, Германия пилот дебютира във Формула 1 през 2006 година именно с шампионския отбор на своя баща – Уилямс. В края на 2009 година идва и моментът, в който Розберг обявява, че ще премине към Мерцедес. Шестте години при „сребърните стрели” се превръщат в най-успешния период в неговата кариера. Освен шампионската си титла, германецът има на сметката си 23 победи, 30 полпозишъна и общо 57 призови класирания на почетната стълбичка.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

mancityyy
02.12.2016 21:40

За да стане сега интересно, Мерцедес трябва да вземат Алонсо. Тогава най-накрая сезонът няма да бъде скучен

mancityyy
02.12.2016 22:42

Нищо чудно нещо такова да стане отново. Ако Алонсо и Хамилтън се съберат в един отбор, ще се изядат с парцалите, както стана и предния път именно през 2007ма. Тогава под носа им Кими спечели, само че като гледам на къде вървят нещата, догодина Ферари няма да са номер 2, а номер 3. Ред Булите отново са в играта, а и с млади и талантливи пилоти като Макс и Даниел имат огромен потенциал. Силно се надявам Мерцедес да вземат някой опитен пилот, който няма да цепи басма на Люис и ще се борят здраво на пистата, защото ако вземат някой за втора цигулка на британеца, то пак сезонът може да излезе скучен и безинтересен.

katal0neca
02.12.2016 21:47

Хаха ,ако го вземат силно се надявам сезон 10 години по-късно сезон 2007 да се повтори каквото се случи с Макларън и един измежду Кими или Фетел грабне титлата за моите хора от Ферари. *joking**beer* Иначе, останах шокиран от решението на Розберг, но явно е решил да се отегли точно, когато е на върха. Кой знае може след няколко години да размисли и да се върне.