Мирела Демирева: Чувствам се като част от световния елит

18:51
Мирела Демирева: Чувствам се като част от световния елит
Може би за първи път изпитвам емоцията от медала. Когато виждаш близките си и можеш да споделиш със страната си, тогава е много по-различно. Това заяви сребърната ни медалистка в скока на височина на Олимпиадата в Рио Мирела Демирева при посрещането й на летището.
 
Спортистката беше посрещната от деца от спортен клуб „Берое”- Стара Загора, както и от родителите си и свои съотборници.
 
Вече мисля за следващия сезон и следващия олимпийски цикъл, посочи тя. Мирела разказа, че се чувства спокойна и много интересно, „защото това е нещо много интересно и голямо, но в същото време като живееш цяла година с мисълта, че ще станеш олимпийски медалист, когато всяка тренировка и упражнение, което правиш, е с тази мисъл, тогава нещата са супер естествени и е нещо нормално”.
 
За квалификациите Демирева разказа, че е била много притеснена. „Квалификациите винаги са трудно състезание, а фаворитите няма какво да спечелят, те могат само да загубят. Целта ни беше да влезем на финал, нямаше значение как ще скачам, какви опити ще правя, важното беше да съм на финала и когато мислиш за финала и медалите, е наистина трудно да се съсредоточиш върху квалификацията, обясни тя.
 
Бях щастлива, че съм на финала. Знаех, че ще гоня медал. Бях почти сигурна, че ще взема медал. Ужасно много го исках. Бях много притеснена. Когато излязох за първия си опит чувствах единствено сърцето ми как бие. Бях уплашена. Мисля, че на това се дължи и фалът, но смятам, че ако не беше този фал, нямаше да мога да се организирам и да скачам всичко от първия опит. Сърцето ми беше в петите, разказа Мирела.
 
За цената на този медал, Демирева заяви, че за нея тя не е висока, защото много обича това, което прави.
 
След медала и силния й сезон, Демирева подчерта и че се чувства част от световния елит и знае, че може да бъде най-добрата и се надява през следващите години да покаже точно това. Мирела добави и че е била готова за 2.00 метра, но е имала нужда от повече опити, тъй като за втори път пробва височината. Разбира се, трябва още много работа, защото 2.00 метра е гросмайсторска височина. На финал на Олимпиада обаче се гони медал, а не височина.
 
За участията си след Олимпиадата, тя разказа, че й е било трудно да се концентрира, защото й е предстояло да се прибере при родителите си, освен това вече е имала и психически дискомфорт, както и болежки, затова е участвала по-плахо, а и тези участия не са били толкова важни.
 
Демирева разказа също, че още преди олимпиадата нейните конкурентки са знаели, че тя може да изненадва, в сектора обаче винаги е имало уважение. Тя отбеляза, че е била специално посрещната в Холандия, където тренира. Всички от клуба, където тренира са я приели и посрещнали много мило. Освен това всички са били горди с нея и треньора й, а по националната телевизия в Холандия са я наричали вече по малко име. Със сигурност клубът е горд с това, което постигнахме, разказа тя.
 
Демирева обясни, че Стефка Костадинова винаги и помага и й дава съвети. Това, което предстои сега е да почива пет седмици у нас, като през това време няма да тренира.
 
След това предстои да се подготвя за следващия сезон като целта са двата метра. Демирева ще участва на европейското първенство през зимата, защото има още какво да подобрява по разбега си, а по време на състезание най-лесно се усвоява техника и разбег, затова няма намерение да спира.
 
БГНЕС припомня, че на 21 август Мирела Демирева се пребори за сребро в Рио де Жанейро и записа най-големия успех за България на Олимпийските игри. Часове преди края на закриването на Игрите Демирева постигна чудесен успех в скока на височина, като изравни личния си рекорд в дисциплината и с 1.97 метра си гарантира второто място в дисциплината. Среброто на Демирева е първият олимпийски медал в атлетиката от 16 години. За последно през 2000 година Тереза Маринова триумфира със златото в тройния скок в Сидни.
 
Мирела Демирева е родена е на 28 септември 1989 г. в семейството на лекоатлети. Баща й е европейски шампион за юноши на 400 метра бягане с препятствия (1981 г.). Майка й Валя е част от българската щафета 4 х100 метра, която се класира 4-а на Световното първенство по лека атлетика в Рим през 1987 г. и 5-та на Олимпийските игри в Сеул през 1988 г. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация