Станимир Стоилов - Новият гуру

11:34
Станимир Стоилов - Новият гуру
България има нов футболен гуру, доказа 2015 г. Станимир Стоилов стана хит още преди близо десетилетие с Левски - четвъртфинал за Купата на УЕФА и Шампионска лига. Мнозина оспориха и подцениха успехите. Но и с някой си казахстански Астана треньорът е чудотворец.
 
Мъри вече е мерна единица за успех у нас, пише "Труд".
 
В постната и тъжна за родния футбол година едничко наше име се чуваше по света. Дори Димитър Бербатов се скри, националите тънат в блато, в евротурнирите се редят срам подир срам. В световните медии обаче цареше „Стоилов, Стоилов, Стоилов”.
 
„В най-голяма степен успехите на Астана се дължат на качествената работа на българския специалист Станимир Стоилов - написа елитният испански в. „Ас“. - За кратък период той успя да изведе отбора до плейоф в Лига Европа, а после и до групите в Шампионската лига.“
 
Десетки медии из планетата публикуваха подобни думи. Мъри беше единственият ярък повод през 2015-а да се пише и да се говори за българско в играта.
 
Показателно - „Евроспорт“ пусна шеговита коледна анкета „Кой от тези гурута подхожда най-много за селекционер на Казахстан?”. Мъри отстъпи само на Жозе Моуриньо и казахстанския президент Нурсултан Назарбаев. Изпревари култовия треньор Фабио Капело и английския актьор Саша Берън Коен, който се прочу в ролята на Борат. Детайл, но цветист - Стоилов вече е в нова орбита. Там, където не действа друг българин. Няма ни в Шампионската лига или Лига Европа, няма ни на европейското, остана да викаме за казахстанци и да се усмихваме на спомени.
 
Стоилов още играеше в Левски, когато тогавашният директор Наско Сираков прозря таланта. Четвъртият в света отгледа Мъри. Заедно превърнаха Левски в първия наш тим в Шампионската лига през 2006 г.
 
Стоилов не сбъдваше мечти с Левски, той ги надминаваше. „Нямаме отбор за Шампионската лига“, казваше Сираков. Но с Мъри и състави „пепеляшки“ влизат при аристокрацията. Сякаш е способен и безлюден остров от Африка да вкара в Шампионската лига на Европа...
 
„Приказката продължава“, повтаряше често. Казва го и сега. И пак с отбор „пепеляшка“. През лятото на 2013 г. Ботев с Мъри удари Астана с 1:0 и 5:0 в квалификация за Лига Европа. През юни 2014-а казахстанският клуб взе българина. Отборът нямаше и едничка победа в евротурнирите в своята история. За 14 месеца работа „Астана“ стана първият казахстански клуб в Шампионската лига. И пак надмина мечти.
 
„Не вярвах да влезем в Шампионската лига“, призна Стоилов. После целта беше една точка в групата, един гол. Срещу Атлетико (Мадрид), Галатасарай и Бенфика обаче тимът записа само 2 загуби при 4 равенства, включително 1:1 в Истанбул. И общо 5 гола.
 
„Безспорно най-добрият треньор, работил някога в Казахстан“, отсече местният сайт „Спортс“. Безспорно най-добрият треньор на България за ХХІ век. А Казахстан вече ни изпревари в ранглистата на УЕФА - главно с точките на Астана.
 
В бившата съветска република цари култ към личността на Стоилов. Няма да е чудно, ако скоро получи държавен орден, след като вече връчиха на клубния президент Саян Хамитжанов и капитана Танат Нусербаев. На всеки мач се издига огромен плакат с лик на българина и надпис „Бос“. Няма ден без името му в медиите. Покрай Стоилов местните журналисти изучиха българските сайтове, включително „Труд” - все цитират новини за топ треньора, а ние изучихме играчите на Астана, родният фен свикна да сяда пред телевизора за мачове на казахстанци. Като не остана друг наш за радост и гордост...
 
Да, Стоилов не е четвърти в света, нито в елитен шампионат, но е бяла лястовица в мътната и тъмна родна футболна реалност.
 
Спечели 10 купи за 11 години
 
Станимир Стоилов има 10 купи за 11 години треньорска кариера. С Левски спечели по два пъти титлата, купата и суперкупата. С Литекс ликува с купата на страната. С Астана два сезона поред грабна титлата в Казахстан, вдигна и с местната суперкупа.
 
Но Мъри не е само специалист по трофеи, а и финансово изгоден специалист. С 5-месечния поход в Европа отборът заработи вече над 17 млн. евро чрез премии от УЕФА. А се очакват и още милиони от продажби на играчи.
 
ЗА НЕГО:
 
Работи честно и почтено
 
Станимир Стоилов живее с футбол, мисли и работи по 24 часа в денонощието за футбола. Работи честно и почтено не само буквално или формално казано, а в пълния и истински смисъл на тези думи. Затова Господ го гледа с добри очи. Успехите му говорят сами по себе си. Пожелавам му само да е жив и здрав, другото той си го знае и умее. Доказал го е неведнъж.
 
Наско Сираков, член на изпълкома на БФС
 
В Казахстан го посрещат на крака и с аплодисменти
 
Най-добре за Станимир Стоилов говорят резултатите. Това е мое мнение много отдавна и с Астана той го затвърди. Българските треньори получават нужното уважение в чужбина, там постигат резултати и тогава в родината ни се сещат с добро за тях. В Казахстан на пресконференция журналистите посрещнаха Мъри на крака и с аплодисменти, защото никой друг специалист не е постигал такъв успех в страната. Успехът на Стоилов с Астана накара хората в Казахстан да говорят много добри думи за българските треньори. Мъри винаги се е целил в по-високото, в по-доброто представяне. Той израсна страшно много в професията.
 
Димитър Димитров-Херо, треньор на Иртиш (Казахстан)
 
Удиви ме подходът на треньора
 
По отношение на треньорския опит Астана оставя добро впечатление. Понякога ми се струва странно, че точно такъв отбор - от Казахстан, със схема с трима футболисти в средата на терена и двама по фланговете, постига успех. Мен ме удиви този подход на треньора Стоилов. Това е схема, която често използват испанските клубове. Това говори, че казахстанският отбор играе атакуващ футбол.
 
Диего Симеоне, треньор на Атлетико (Мадрид).  

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

kristianoooo
30.12.2015 16:00

МЪРИИИ е ГОЛЯМММ и го доказаа за пореден пътт!!!☚☚