Висша лига превю: кръг X

16:07
Висша лига превю: кръг X
През този уикенд ще се изиграят мачовете от 10-ия кръг на английската Висша лига. Тазседмичната програма на шампионата включва изключително интересни сблъсъци. Най-интересният от тях е голямото дерби на Манчестър, което противопоставя двата основни фаворита за титлата. Двубоят между градските съперници Юнайтед и Сити е в неделя от 16:05 часа българско време. Не по-малко вълнуващ ще е и лондонското дерби между Уест Хям Юнайтед и Челси. Действащите шампиони нямат право на абсолютно никакви грешки и трябва на всяка цена да спечелят гостуването си на чуковете, които са приятната изненада на сезона. Ливърпул пък ще направи нов опит да запише първа победа под ръководството на новия си мениджър Юрген Клоп. Мърсисайдци приемат Саутхямптън на "Анфийлд" в неделя вечер. Останалите по-любопитни двубои от кръга са Лестър - Кристъл Палас, Арсенал - Евертън и Съндърланд - Нюкасъл. 

Вижте анализи за предстоящите мачове от Премиър лийг на водещия типстър на Winnertips Андрей Джинев:
 
 
Моментната ситуация, в която се намира Астън Вила, не е никак оптимистична. Бирмингамци са най-слабият втори отбор във Висшата лига с едва 4 спечелени точки. Единствената им победа е срещу новака Борнемут, която бе регистрирана още на старта на Премиър лийг. Фактът, че виланите не са печелили у дома от началото на кампанията и серията им от 5 загуби говори достатъчно за налегналата криза на "Вила Парк". Целта пред Тим Шерууд и възпитаниците му е ясна - да запазят елитния статут на клуба. Феновете на отбора са притеснени не толкова заради слабите резултати, колкото слабите изяви на любимците им. Съвсем друг е въпросът дали не е дошло време за смяна на мениджъра. Що се отнася до Суонзи Сити, лебедите не са печели в последните 5 кръга. Но футболистите на Гари Монк гледат далеч по-спокойно към бъдещето, не защото заемат 14-о място в класирането с 10 точки, а защото играят сравнително добър футбол, а това означава, че рано или късно те отново ще се върнат на победния път. Предстоящият мач е от изключително важно значение за Астън Вила. Виолетовите трябва вече на всяка цена да спечелят 3 точки на собствен терен, но задачата им не е никак лесна. Те отново ще бъдат без голямата си звезда в атака Гейбриъл Агбонлахор. Защитникът Киърън Кларк също е аут. Гостите от Уелс пък нямат сериозни кадрови проблеми и се очаква да играят с най-доброто, с което разполагат.
 
 
Двубоят между Лестър и Кристъл Палас ще даде отговор на въпроса кой от двата отбора ще остане в битката за челните позиции. Настоящите съперници се намират един до друг в моментното класиране, заемайки съответно 5-а и 6-а позиция, като разликата помежду им е 1 точка в полза на лисиците. Тимът на Клаудио Раниери е третият най-резултатен отбор в лигата. Но много по-важно е да се отбележи, че футболистите на Лестър не знаят какво е "суха" мрежа. По този показател те са 4-и и ако не изчистят проблемите си в защита, едва ли ще се задържат дълго в топ 5. Кристъл Палас е по-комплектованият тим, но тежкото домакинско поражение от Уест Хям Юнайтед в миналия кръг показа, че орлите все още не са готови да се борят за място в евротурнирите. Провалът срещу чуковете затвърди и друго - Палас не е отборът на големите мачове. Именно липсата на добри резултати срещу съперници от челото на таблици поставя под сериозно съмнение целта пред отбора да завърши най-малко в първата половина на класирането. Мениджърът на клуба Алън Пардю отнася остри критики заради това. В игра за Лестър утре няма да видим контузените Матю Джеймс и Леонардо Улоа, а кадровите проблеми в лагера на Кристъл Палас са свързани с Джоел Уорд, Конър Уикъм и наказания Дуайт Гейл. Съперничеството между двата тима се развива с променлив успех. Едно е сигурно - очаква ни изключително интересен и оспорван сблъсък.
 
 
Стоук Сити се намира в много добра серия. Тимът на Марк Хюз спечели последните си 3 мача и по този начин изплува от дъното на класирането. В момента грънчарите заемат 11-о място в класирането с 12 точки. Стоук не е много резултатен отбор, а сега срещу себе си има съперник, който има най-силната четвърта защита в лигата, но и най-слабата атака. Също така важно е да се отбележи, че Уотфорд не е сред удобните съперници на Стоук. На Албиона общото мнение на специалистите за стършелите е, че те тепърва ще покажат истинското си лице. А да не забравяме, че мениджърът Кике Санчес Флорес е новак в Премиършип също като отбора си. Сериозен проблем за домакините в събота може да се окаже отсъствието на нападателите Маме Диуф и Джонатан Уолтърс. Двамата имат здравословни проблеми и участието им в мача е под въпрос. Гостите пък ще са без креативния полузащитник Хурадо, който се възстановява от травмо в бедрото. Трайното контузеният бранител Жоел Екстранд също е аут. Тактическото надлъгване между Стоук и Уотфорд на "Британия" ще е голямо и затова малки детайли могат да решат двубоя.
 
 
Утре на "Керъу Роуд" ще бъде доста интересно. Ще е изключително любопитно да видим как доскоро играещият като футболист мениджър на Норич Сити - 34-годишният Алекс Нийл, ще се противопостави на големия тактик Тони Пюлис. Той вече го направи по впечатляващ начин, след като точно преди месец неговият отбор надигра УБА с 3:0 като домакин в мач от турнира за Купата на лигата. Специалистите на Острова обаче все още не са убедени, че канарчетата имат светло бъдеще във Висшата лига начело с неопитния за това ниво на английския футбол Нийл. Тежката загуба с 2:6 от Нюкасъл Юнайтед миналата седмица натежи на реномето на шотландския специалист, пред който сега се открива чудесна възможност да затвори устите на критиците си. УБА се представя далеч по-добре като гост. В четирите си визити досега дроздовете спечелиха 7 точки, а общият им актив е 11. Норич се намира на опасно разстояние над зоната на изпадащите, като заема 16-о място с 9 точки. Полузащитникът Юсуф Мулумбу продължава да е в лазарета на канарчетата, докато нападателите Люис Грабън и Гари Хуупър ще са под въпрос до последно. Твърдо извън строя на УБА пък е вратарят Бен Фостър, а за лидера в халфовата линия Джейс Морисън ще се решава в последния момент.
 
 
Отборите на Уест Хям Юнайтед и Челси се изправят един срещу друг в поредното дерби на Лондон. Градският сблъсък е очакван с огромен интерес. Единственото сигурно на фона на изключително силното представяне на чуковете през този сезон е, че Жозе Моуриньо няма да паркира автобуса на "Болейн Граунд". Сините са наясно, че повече няма накъде да отстъпват и затова ще търсят победа на всяка цена. През седмицата възпитаниците на Специалния отново не се представиха на ниво при гостуването си на Динамо Киев в мач от груповата фаза на Шампионската лига, но все пак записаха важно равенство от стратегическа гледна точка. Макар вече да изостава сериозно в битката за титлата в Премиър лийг, Моу ползва безрезервното доверие на ръководството на клуба. Собственикът на клуба Роман Абрамович също застана твърдо зад португалеца. Ако досега е имало някакви недоразумения в съблекалнята на Челси, както твърдят медиите на Острова, посланието на руския олигарх би трябвало да е достигнало до всички, а то е, че скоро от клуба би тръгнал всеки футболист, но не и Моруиньо. След изявлението на шефовете на сините, напрежението в отбора бе туширано и сега е крайно време те да се вземат в ръце и да почнат да печелят мачовете си. Може да прозвучи малко странно и пресилено, но Уест Хям не би трябвало да представлява сериозен проблем за огладнелите за победи футболисти на Челси. Чуковете начело със Славен Билич може да са разказали играта на отбори като Арсенал, Ливърпул и Манчестър Сити, но позицията им в първата четворка на таблицата не е реална цел за тях. Те добре знаят, че много бързо могат да се строполят към втората половина на класирането, ако не овладеят емоциите си. Нападателят Дмитри Пайе ще е основната заплаха за Челси, но пък Виктор Моузес няма да има право да се доказва на Моуриньо. Уинстън Рийд също отпада от сметките на Билич за дербито. Големите отсъстващи в лагера на гостите са вратарят Тибо Куртоа и крайният бранител Бранислав Иванович. Нападателите Лоик Реми и Педро Родригес са в лазарета, но утре може да са на линия. Уест Хям е удобен съперник за Челси и като че ли е време някой да подчертае ясно сериозните проблеми в защитата на чуковете.
 
 
В Арсенал са на седмото небе след победата над Байерн Мюнхен в Шампионската лига и убедително спечелените мачове срещу Лестър, Манчестър Юнайтед и Уотфорд в изминалите 3 кръга на Висшата лига. Вече колкото и близо да изглежда първото място в класирането на шампионата, феновете на топчиите не могат да бъдат спокойни и това изглежда няма да се промени, докато любимците им не удължат серията си с поне още 2-3 победи. Загубата на Евертън с 0:3 от Манчестър Юнайтед в миналия кръг дойде в немного добър момент за Арсенал. Никой не би трябвало да очаква, че този резултат ще окаже негативно влияние върху играта на карамелите на "Емирейтс" утре. Напротив, възпитаниците на Роберто Мартинес ще бъдат още по-мобилизирани и едва ли ще се дадат лесно, а и трябва да се има предвид, че те все още не познават вкуса на загубата на чужд терен. Арсенал даде две големи жертви за победата срещу Байерн. Ааръм Рамзи и Давид Оспина се контузиха и ще пропуснат двубоя с карамелите. Томаш Росицки, Джак Уилшър и Дани Уелбек също няма да са на разположение на Венгер. Колегата му Мартинес пък няма да може да разчита на Лейтън Бейнс, Мухамед Бешич и Тони Хилберт. Том Клевърли ще е под въпрос, а Стивън Пиенар е възстановен, но най-вероятно няма да играе заради липса на добра подготовка.
 
 
Съндърланд и Нюкасъл ще премерят сили в дербито на Северизтока. Дебютът на новия мениджър на черните котки Сам Алърдайс не бе особено впечатляващ. В миналия кръг те отстъпиха като гости на УБА с минималното 0:1. Биг Сам осъзнава с каква трудна работа се зае, поемайки последния в класирането на първенството, и сега е важно той да изведе отбора си към първа победа за сезона. Под негово ръководство играчите на Съндърланд показаха проблясъци в последния си мач, но това не бе достатъчно да изпълнят задачата си. Нюкасъл от своя страна постигна изненадваща победа с 6:2 като домакин на Норич миналата седмица. Благодарение на успеха срещу канарчетата, свраките се отлепиха от дъното на таблицата, но все още са под чертата и затова нямат право на никакво отпускане и грешки. Факт, е че от началото на сезона мениджърът на джордитата Стив МакЛарън не може да разчита на важни фигури като Стивън Тейлър, Емануел Ривиер, Къртис Гууд, Роландо Аарънс и Кевин Мбабу, но всякакви оправдания в този момент са безпочвени. През последните години на Съндърланд му върви срещу Нюкасъл. Доказателство за това са последователно спечелените 5 битки, в които черните котки допуснаха само 1 гол. Залогът е изключително голям, а победата изисква пределна мобилизация и грамотна игра.
 
 
АФК Борнемут е отбор със скромни възможности. Черешките показват проблясъци от време на време, но това няма да е достатъчно да се задържат в елита на английския футбол. Тежките контузии на нападателите Калъм Уилсън и Макс Градел, които ще се възстановяват до края на сезона, отслабиха сериозно офанзивната мощ на тима. Никой не очаква чудеса от възпитаниците на Еди Хау и ако те все пак успеят да запазят мястото си сред най-големите, това наистина ще е голям успех. В мача срещу Манчестър Сити в миналия кръг за пореден път се видя, че черешките изпитват сериозни трудности, когато играят срещу топ отбори. Тотнъм е един от тях и със сигурност е с класи над съперника си. Загубата на шпорите от Андерлехт вчера не трябва да заблуждава никой. Макар понякога да допускат грешки, те играят добре и с 1-2 попълнения през януарския трансферен прозорец биха се превърнали в още по-голямо страшилище за претендентите за титлата. До серията от лондонски дербита от втората седмица на ноември до края на месеца тимът на Маурисио Почетино трябва да вземе максимума от точки.
 
 
В неделя футболният свят ще прикове поглед в голямото дерби на Манчестър. Градският сблъсък се явява пряк двубой за първото място в класирането на Висшата лига. През седмицата и двата отбора изиграха трудни мачове в Шампионската лига, но е редно да се отбележи, че червените пропътуваха до далечна Москва, а гражданите играха у дома срещу Севиля. В този сгъстен цикъл от мачове всяка грешка ще тежи много. Мениджърът на Юнайтед Луис ван Гаал със сигурност вече е готов с анализа на предстоящия двубой. Проблемът на червените дяволи е, че те не успяват да изложат напълно философията на треньора си, а за това определено се нуждаят от още време. Що се отнася до тима на Сити, най-силният коз на тима е атаката. Това обаче не е достатъчно да печелиш такива важни битки. Най-пресният пример е мачът с Тотнъм, загубен с 1:4. Мануел Пелегрини трябва да работи и върху защитата си, защото в противен случай бързо ще изгърми патроните си. Домакинските победи срещу Нюкасъл Юнайтед и Борнемут съответно с 6:1 и 5:1 не би трябвало да са мерило за грамотността в играта на гражданите. Ако в неделя небесносините не намерят баланс между атака и защита, хаосът в играта им при последното им гостуване в Премиър лийг може да се повтори, но в такъв случай ще трябва да платят много по-скъпа цена. Големите отсъстващи в състава на Сити в навечерието на този изключително възлов двубой са Серхио Агуеро, Самир Насри и Александър Коларов. Отсрещната компания пък е съставена от Люк Шоу и Ашли Йънг, които са твърдо аут.
 
 
И новият мениджър на Ливърпул Юрген Клоп не успя да намери лек на проблемите на тима. Немският специалист бързо разбра на какъв горещ стол е седнал. Снощи червените завършиха наравно 1:1 при домакинството си на Рубин Казан в мач от Лига Европа, въпреки че играха с човек повече близо час. На пресконференция след срещата Клоп заяви, че играчите му не са уверени във възможностите си. До известна степен той може да е прав, но на всички им ясно, че сегашната ситуация няма да се промени, ако мърсисайдци не влязат в серия от победи. Освен това домакините са притиснати до стената и заради сериозни кадрови проблеми. Джордан Хендерсън, Дани Ингс, Джон Фланаган и Джо Гомес са трайно в лазарета, а Кристиан Бентеке, Даниел Стъридж, Роберто Фирмино и Деян Ловрен са под въпрос. На свой ред Саутхямптън се представя добре и въпреки многото ключови футболисти, които напуснаха клуба през последната година, мениджърът Роналд Куман изглежда е прекроил състава си. 
 

Профит - 1660.18
Брой прогнози - 139
Успеваемост - 56.12 %
Осреднен коефициент: 2.045
 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

wengerout
24.10.2015 22:06

До коментар [@comment 1848283] от [@user Napadatel_9]:

Не знам какво са давали в България,говорех за Англия.От три часа местно време не се предават никакви мачове,вместо това има студио,където следят всичко,което се случва в Премиършип,Чемпиъншип,Лига1 и Лига 2.По принцип не би трябвало да се предават съботни мачове от 3 английско или 5 бг време до колкото знам.

wengerout
24.10.2015 15:32

За огромно мое щастие днес ще предават само един мач,а по някаква случайност той ще е на Арсенал.
Да взема да се пробвам да направя една прогноза ли?Мисля,че ще ги ударим с 3-0,а пък на другото майната му.Да сме живи и здрави !

Vinsent
24.10.2015 02:46

Оффф без половин отбор..

Манчестър Сити ще бъде без няколко играчи срещу "червените дяволи" в неделя. Пелегрини потвърди, че дербито ще пропуснат Серхио Агуеро, Давид Силва, Самир Насри, Фабиан Делф и Гаел Клиши, които продължават да се възстановяват от травмите си.

CFCLondon
24.10.2015 01:13

Лондон винаги е бил син, приятели ! *wink*

DuX4o0
24.10.2015 00:20

Съндърланд-Нюкасъл е много голямо дерби.Не е "Останалите любопитни двубои" *smile*

Rock_Revolution
24.10.2015 00:17

Челси трябва да се готвят за истинска битка, утре Лондон ще е тъмно червен!

Kazah
24.10.2015 00:08

Много интересен кръг се очертава, пълно е с регионални дербита. Определено фокусът пада върху Юнайтед и Сити, но и мачът ни с Челси ще е здрава битка. Нюкасъл и Съндърланд също не е за изпускане.

Иначе браво на автора, много подробни анализи е направил. Вчера като гледам на Лига Европа ги е убил. Успех и занапред!

Brezov25
23.10.2015 23:20

смешни сте факт и да триете е все едно , направетего по 10 да се залага какво е това по 100 и от статията знаци не видях

pavelboikov
23.10.2015 23:52

Няма знаци, защото това не са прогнози, а превюта на предстоящите срещи.

Aguero16
23.10.2015 21:09

Шшш.. къде е доайена на българското типстърство ЖОРО СОТИРОВ, пред неговите прогнози няма равни!!!

ApricotGarden
23.10.2015 20:52

Кога и къде се събираме та да я разбием тая пуста Висша лига *joking*

Mesut213
23.10.2015 20:28

Разбиваията е била вчера [@link http://tips.winner.bg/tipsters/313#tab-1] Голям удар е направил Джинката