Най-големите трансфери през лятото

19:01
Най-големите трансфери през лятото
Лято е, големите футболни първенства отдавна привършиха, приключи и Евро 2008. Повечето футболисти вече са в почивка, но мениджърите и футболните агенти продължават да работят неуморно, извършвайки многомилионни трансфери всеки ден.

Футболът отдавна се е превърнал в един доста скъп бизнес, а през месеците юни и юли се наблюдава истински бум по отношението на продажбите на някои от най-добрите футболисти през изминалия сезон. Това е шансът на някоя бъдеща звезда да намери подходящ клуб за по-нататъшното си развитие, това е и моментът, когато футболните босове решават, че техният клуб се нуждае от промяна и хвърлят луди пари, за да я постигнат. Ето и 20 от най-скъпите и интересни трансфери през лятната пауза:

20. Джон Хейтинга (Аякс-Атлетико М) € 10м

\"\""Дюшекчиите" си осигуриха услугите на един от най-перспективните защитници в Европа - 24-годишния национал на Холандия Джон Хейтинга. Юношата на Аякс записа 146 мача и 16 гола за амстердамския гранд и се превърна в един от основните футболисти на клуба. Аякс отдавна има политика да създава добри футболисти и след 2-3 сезона да ги продаде на някой голям европейски клуб. Джони се задържа малко повече (7 сезона), но ето, че и неговият момент дойде.

19. Деко (Барселона-Челси) € 10м

\"\"Носителят на Шампионската лига с Порто и Барселона изкара 4 добри сезона на "Ноу Камп", но представянето му в последния не беше на достатъчно високо ниво, което накара клубът да се раздели с него. С идването на Сколари в Челси се очакваше да бъде привлечен някой португалски национал и логично неговият любимец Деко акостира на Моста. Остава въпросът дали етническият бразилец ще заеме титулярно място в присъствието на Лампард, Балак и Есиен и дали ще може да възвърне добрата си форма отпреди 2 сезона.

18. Хуан Варгас (Катаня-Фиорентина) € 12м

\"\"Фиорентина се подготвя стабилно за предстоящото си участие в Шампионската лига и това си личи от направената селекция. Левият бек на Катаня и перуанския национален отбор се понрави с игрите си и влезе в полезрението на грандове като Реал М, Милан, Интер, Ювентус, Байерн М, Рома и др., но "виолетовите" бяха най-активни, а офертата им от 12 милиона евро нямаше как да не бъде приета.

17. Фелипе Мело (Алмерия-Фиорентина) € 12м

\"\"24-годишният бразилски халф беше може би най-добрият футболист на Алмерия през изминалия сезон и напълно заслужено си спечели трансфер в по-голям европейски клуб. В негово лице Фиорентина намери човекът, който да организира играта в средата на терена.



16. Хатем Бен Арфа (Лион-Марсилия) € 12м

\"\"Един от най-големите френски таланти малко изненадващо беше изпуснат от Лион и продаден в може би най-големия съперник - Марсилия. 21-годишният национал на Франция ще се превърне в отличен заместник на Самир Насри, тъй като умее да играе както по крилото, така и като атакуващ халф.


15. Йохан Елмандер (Тулуза-Болтън) € 12,6м

\"\"Един от най-добрите футболисти във френското първенство най-накрая беше продаден, за да продължи кариерата си в Англия. Шведският национал беше най-добрият футболист на Тулуза и влезе в полезрението на много европейски грандове, но Болтън успя да предложи най-високата оферта. Тази покупка се очертава да бъде доста добра за изпиталия доста трудности през миналия сезон състав на "Уондърърс". Освен повече от 12 млн евро Тулуза получи и норвежкия национал Даниел Браатен.

14. Питър Крауч (Ливърпул-Портсмут) € 13.8м

\"\"Хари Реднап си осигури услугите на английския национал Питър Крауч. Портсмут е един от първите отбори на двуметровия нападател и той вероятно ще е щастлив да се завърне на "Фратън Парк", след като имаше статут на резерва в Ливърпул. За "мърсисайдци" той изигра 85 мача и отбеляза 22 гола. За момента е доста спорно дали похарчените пари за него ще се окажат добра инвестиция

13. Сейду Кейта (Севиля-Барселона) € 14м

\"\"Малийският национал се превърна в едно от първите нови попълнения на Барселона. "Каталунците" извършиха много промени в състава си и положиха основите на един почти нов отбор. След един дълъг период в Ланс, Сейду Кейта премина през миналия сезон в Севиля, където се представи отлично като опорен халф. За неговия подпис се бориха Реал М и Барселона, но в крайна сметка той акостира на "Ноу Камп".

12. Алберто Джилардино (Милан-Фиорентина) € 14м

\"\"Това беше третата голямо покупка на Фиорентина това лято. Италианският национал изкара доста противоречив период в Милан, като последният му сезон беше направо отчайващ. Чезаре Прандели се надява да възкреси кариерата на Джилардино, с когото се познава от престоя му в Парма. Алберто е все още млад и във Фиорентина може би отново ще възвърне предишната си форма.

11. Жан Макун (Лил-Лион) € 14м

\"\"Шампионът на Франция похарчи умопомрачителните 45 млн. евро за нови попълнения. Едно от най-скъпите от тях е камерунският национал Жан Макун. Халфът изкара цели 7 години в Лил и изигра общо 165 мача. Трансферът му в Лион със сигурност е голяма крачка напред в кариерата му.


10. Самир Насри (Марсилия-Арсенал) € 14,5м

\"\"След едно доста дълго протакане "артилеристите" най-после си осигуриха услугите на на 21-годишния национал на Франция Самир Насри. Халфът прекара 4 сезона на "Стад Велодром" и изигра 121 мача за Марсилия. Така Арсен Венгер закупи още един млад и перспективен футболист, който ще се превърне в добър заместник на продадения Александър Хлеб.

9. Едерсон (Ница-Лион) € 15м

\"\"22-годишният халф на Ница изигра един много силен сезон и това му спечели заслужен трансфер в най-добрия френски клуб. Към футболиста имаше интерес също от Реал М и Манчестър Юн., но офертата на Лион беше твърде добра и ръководството на Ница бързо-бързо се съгласи да се раздели с най-добрия си футболист.


8. Александър Хлеб (Арсенал-Барселона) € 15м

\"\"Съвсем наскоро беше осъществен трансферът на беларуския национал Александър Хлеб. Халфът изигра три сезона в Арсенал и се превърна в основен футболист на тима. 27-годишният Хлеб дълго отричаше, че ще напусне "Емирейтс", но явно офертата на "каталунците" се е оказала твърде съблазнителна.


7. Амаури (Палермо-Ювентус) € 15,3м

\"\"Бившият нападател на Палермо остави страхотни впечатления с играта си, което моментално му издейства трансфер в гранда Ювентус. Бразилецът, преминал още през Месина и Киево, е наистина качествен футболист, който може да се окаже много ценен в предстоящата атака на Шампионската лига. Конкуренцията в лицето на Трезеге и Дел Пиеро изглежда стряскаща, но нищо чудно Амаури да се пребори за титулярно място.

6. Мартин Касерес (Виляреал-Барселона) € 16,5м

\"\"Едно доста изненадващо име, което попадна в класацията на най-скъпите трансфери през този сезон. Това не е учудващо, тъй като Барселона пръска милиони за реконструкция на състава. Касерес играе на поста централен защитник и е национал на Уругвай. Интересно е, че 21-годишният футболист беше закупен едва за 1 млн евро от Дефенсор през миналия сезон и не изигра нито един мач за Виляреал, тъй като беше веднага даден под наем на Рекреативо. Наистина една доста добра сделка.

5. Босингва (Порто-Челси) € 20м

\"\"Лондонският гранд се сдоби с още едно португалско попълнение - десния бек на националния отбор Босингва. Играчът прекара пет сезона в Порто и изигра цели 105 мача. 25-годишният футболист остави също така добри впечатления с играта си на Евро 2008 и почти сигурно ще се превърне в титуляр на "Стамфорд Бридж".


4. Лука Модрич (Динамо З-Тотнъм) € 21м

\"\""Шпорите" направиха доста стабилна селекция през този сезон. Най-големият трансфер на Хуанде Рамос беше привличането на 22-годишния плеймейкър Лука Модрич. Бившият футболист на Динамо Загреб впечатли с изявите с националната фланелка и привлече вниманието на големите европейски клубове. Динамо З пък осъществи поредния си грандиозен трансфер след тези на Нико Кранчар, Ведран Чорлука и Едуардо.

3. Роналдиньо (Барселона-Милан) € 21м

\"\"Сагата с трансфера на Роналдиньо най-накрая приключи и бразилецът пристигна на "Сан Сиро". Най-добрият футболист за 2005 г. претърпя пълна метаморфоза през миналия сезон и дори си спечели статут на твърда резерва. За Барселона той изигра 145 мача и отбеляза 70 гола. Силен интерес към бразилеца имаха още Челси и Манчестър Сити, като дори пресата писа, че "гражданите" са предложили много по-добра оферта, но в крайна сметка Роналдиньо реши да се опита да възкреси кариерата си в Милан.

2. Жо (ЦСКА М-Манчестър Сити) € 24м

\"\"Манчестър Сити извърши най-скъпия трансфер в историята си, след като се сдоби с подписа на бразилския нападател Жо срещу 24 млн. евро. 21-годишният нападател изигра 53 мача за ЦСКА М и отбеляза 30 гола. Мениджърът Марк Хюз направи всички възможно, за да привлече талантливия бразилец, подпомогнат и от солидния финансов гръб на собственика Таксин Шинаватра. Очакванията къв Жо са големи, но ще видим дали той ще съумее да ги оправдае.

1. Даниел Алвеш (Севиля-Барселона) € 29,5м

\"\"Десният халф-бек на Севиля е най-скъпото ново попълнение на Барселона. Към талантливия бразилец отдавна имаше интерес от големите грандове като Челси и Реал М, но в крайна сметка той избра да играе за Барселона. Сбогуването му със Севиля, където прекара цели 6 сезона, беше доста трудно, но бъдещето му при "каталунците" обещава да бъде доста светло. Севиля ще получи още 6 млн. евро в зависимост от записаните мачове на Алвеш за "каталунците". Така националът на Бразилия се превърна в най-скъпо струващият десен бек в света.

Трябва да отбележим още няколко значими трансфера през това лято: Матьо Фламини премина от Арсенал в Милан като свободен агент, Джеферсън Фарфан беше продаден от ПСВ на Шалке срещу € 10м, колкото плати и Волфсбург за защитника на Палермо Бардзали. Кристиан Поулсен се присъедини от Севиля в Ювентус за € 9,8м, а Дзамброта премина в Милан за € 9м. Милан направи още един трансферен удар, взимайки голмайстора на Дженоа Марко Бориело за € 7м, а младият Джовани Дос Сантос премина от Барселона в Тотнъм за € 6м. Оставилият добри впечатления с играта си на Евро 2008 Орландо Енхелаар пък вече е футболист на Шалке за € 6м.

До края на трансферния прозорец остава още доста време. Сега почитателите на футбола следят трансферните саги около Кристиано Роналдо, Бербатов, Аршавин, Лампард, Дрогба, Робиньо, Давид Вия, Хунтелаар, Ван Дер Ваарт и др. Със сигурност събитията на пазара за футболисти ще бъдат доста интересни и без съмнение ще има много нови имена в класацията.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

lestat
21.07.2008 09:05

Е за Бербатов много пари искат.Роналдиньо е играч печелил трофеи на всички нива и БЕ ПРОДАДЕН НА МИЛАН ЗА ПО МАЛКО ПАРИ.Този Бербатов
кой е?Тотнъм кои са?МИ ИЗЛАГАТ СЕ

maglata_123
19.07.2008 23:23

е Бербатов още ли не е купен вьв Манчестер Юнайтед.. тцтцтцтц :S

Mokresh
19.07.2008 19:23

Ам тоз Гуиза мина във Фенербахче за 17 млн май-някъде.