Арестите във ФИФА - шок преди избори!

17:16
Арестите във ФИФА - шок преди избори!
Арестите на седем високопоставени ръководители на ФИФА в сряда разтърси световната футболна централа, само два дни преди изборите за нов президент, където Сеп Блатер очаква да спечели петия си мандат.
 
Сред седемте арестувани за пране на пари и изнудване е и вицепрезидентът на ФИФА Джефри Уеб. Всички те ще бъдат депортирани в САЩ, където ще се изправят пред обвинения за присвояване на над 100 милиона долара от подкупи. Американските власти казаха, че девет футболни ръководители са сред 14-те обвиняеми за корупция. Като част от разследването, швейцарската полиция претърсва файлове и имейли от централата на ФИФА, свързани със Световните първенства през 2018 година в Русия и 2022 година в Катар. Много слухове за корупция и измами се носеха след изборите на Мондиалите през 2010 година, въпреки това днес говорителят на ФИФА каза, че Мондиалите остават там, където е било избрано. Говорителят на ФИФА Валтер де Грегорио каза, че Блатер не е част от разследването и президентските избори ще се проведат в петък, както е предвидено. "Не е най-доброто време", каза Де Григорио пред репортерите, но добави, че ФИФА приветства действия, които ще помогнат за изчистването на футбола от подобни неправилни действия.
 
Блатер е припознат като фаворит за спечелване на пети президентски мандат на компанията за милиарди долари ФИФА. Събитията обаче могат да променят вота. Единственият му конкурент, принц Али бин ал Хюсейн, вицепрезидент на ФИФА от Йордания, определи арестите като "тъжен ден за футбола". Принц Али и европейските футболни ръководители казаха, че смяна на ръководството на ФИФА вече е наложително, за да се спаси имиджа на световната футболна централа. Говорителят на ФИФА спомена, че Блатер е спокоен за бъдещето, независимо разследването. "Да, той не подскача от радост в офиса си. Той е много, много спокоен и изчаква да види какво ще се случи. Напълно съдейства на всички", каза Ди Григорио.
 
Рано тази сутрин швейцарската полиция арестува няколко високопоставени чиновници от ФИФА в Цюрих по обвинения в корупция и предстои да бъдат екстрадирани в САЩ. Според американските съдебни власти става въпрос за нарушения, извършени през последните 20 години. Те се отнасят за няколко турнира за световната купа, като включват договори за маркетинг и реклама и най-вече за правата на телевизиите. Сред арестуваните вицепрезидентите на организацията Джeфри Уеб и Еухенио Фигередо, както и бившият вицепрезидент Джак Уорнър. Арестувани са също Едуардо Ли, Хулио Роча, Костас Такас, Рафаел Екскивел, Хосе Мария Марин, Николас Леос, свързаните със спортния маркетинг Алехандро Бурзако, Арън Дейвидсън, Уго Джинкис и Мариано Джинкис, както и Хосе Маргулис, който е играл ролята на посредник при незаконните плащания. Катар категорично отрече обвиненията, свързани с кандидатурата на страната. Бившият вицепрезидент на ФИФА от страна на държавата в Персийския залив, Мохамед бин Хамам, беше наказан за живот от ФИФА заради корупцията. Бившият адвокат на САЩ Майкъл Гарсия е разследван за далавери около Световната купа. Той напусна ФИФА, защото отказа да публикува цялостно доклада си.  

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация