Забравени Звезди - част I

14:22
Забравени Звезди - част I
Футбола е велика игра! През годините сме ставали свидетели на срещи, които ще останат в аналите и ще се помнят много дълго време. По терените сме ставали свидетели на възходи и падения, радост и мъка, а всичко това е било плод на гениални играчи. С времето, всеки футболист се изчерпва за голямата сцена и малко по малко започва да тъне в забвение. Е, ние имаме за цел това да не се случва и затова решихме да обърнем поглед към "Забравените Звезди".


Ривалдо Витор Борба Ферейра (Бразилия)

\"\"Настоящ клуб: АЕК Атина
Пост: Полузащитник
Предишни клубове: Санта Круз, Можи- Мирим Коринтианс, Палмейраш, Депортиво Ла Коруня, ФК Барселона, Милан, Крузейро, Олимпиакос


Ривалдо е роден през 1972г. на 19 Април в Паулища, Бразилия. Той израства при много трудни условия и избира футбола за да спечели пари. Започва професионалната си кариера на 16 години с отбора на Санта Круз. Бразилеца успява да привлече вниманието на големите бразилски отбори с впечатляващата си игра. Таланта дебютира с националната фланелка на страната си в мач срещу Мексико и за негова радост успява да вкара единствения гол в срещата. През 1996г. Ривалдо продължава кариерата си в Испания, като заиграва за отбора на Депортиво Ла Коруня. След една (през 1997) година той подписва с гранда Барселона. През 1998 г. участва с националния отбор на Бразлия на световното първенство проведено във Франция. През 1999г. кариерата на Ривалдо достига връхната си точка, след като печели наградата за "Играч на годината" на ФИФА и "Златната топка" на Европа. Също така завоюва и втората си шампионска титла в Испания. През 2002 г. участва във второто си световно първенство проведено в Япония и Южна Корея. Бразилеца не успява да покаже хубава игра, макар и отбора му да става световен шампион. Лошото представяне се отразява и върху клубната му кариера, когато през юни Барселона го освобождава, след което той подписва три годишен договор с Милан. През същата година получава и сурово парично наказание от ФИФА, причина за което е изгонването на турския играч Хакан Юнсал. И в Милан звездата на бразилеца не грейва и след една година той се завръща в родината си за да изиграе за Крузейро. През 2004г. се връща в Европа и подписва с гръцкия Олимпиакос, но и там не успява да покаже впечатляваща игра. Следва договор с настоящия му клуб АЕК Атина. Ривалдо е изиграл 60 срещи с националната фланелка и е смятат за един от най-талантливите играчи в световния футбол. Макар и да е позабравен от медиите той ще остане в сърцата на футболните фенове.

Фабиен Ален Бартез (Франция)

\"\"Настоящ клуб: Отказа се от футбола
Пост: Вратар
Предишни клубове: Тулуза, Олимпик Марсилия (1992- 1995 и 2003- 2006), Монако, Манчестър Юнайтед, Нант


Фабиен Бартез е роден на 28 юни 1971г. в Лавелане. Той започва професионалната си футболна кариера в отбора на Тулуза. Следващата му "спирка" е отбора на Олимпик Марсилия (1992), с който отбор печели френския шампионат и вдига купата на Шампионска лига. Бартез дебютира с националната фланелка на Франция на 26 май, 1994г. срещу отбора на Австралия. През 1998г. на световното първенство проведено във Франция той заема титулярното място и се справя много добре, като допуска само 2 гола от 7 мача. Именно той е един от играчите, които изиграват главна роля за спечелването на първенството. В последствие получава и наградата за "най-добър вратар" на Мондиал 98. През 2000г. като играч на Монако преминава в Манчестър Юнайтед. Остава на Острова 3 години и заради лошата си форма в последните сезони отстъпва титулярното място на 2- я вратар, Тим Хауърд. През 2004 година се завръща в бившия си клуб Олимпик Марсилия, но и там нещата не вървят както трябва. В един приятелски мач той получава 6 месечно наказание заради неспортсменска проява срещу съдията. Бартез участва на световното първенство, което е проведено в Германия. Отбора му достига до финала, но губи с дузпи срещу Италия, след което Марсилия го освобождава и той подписва с Нант, където заиграва последния си сезон. Фабиен Бартез има 86 участия за националния отбор на Франция. Остава в историята като един от най-добрите вратари. Разделя се с футбола по не много приятен начин, като се сбива с един фен на Нант и тази негова постъпка оставя в съзнанията на всички любители на играта.

Диего Тристан (Испания)

\"\"Настоящ клуб: Ливорно
Пост: Нападател
Предишни клубове: Реал Майорка (1999-2000 и 2006-2007), Депортиво Ла Коруня


Диего Тристан е роден на 5 януари 1976г. в Ла Алпабай, Севиля. Той започва професионалната си кариера в Майорка, където заиграва през сезона 1999-2000, след което преминава в Депортиво Ла Коруня. Прекарва много години в този отбор и се представя успешно, като изиграва 180 срещи, в които вкарва 73 гола. През сезона 2001-2002 отбора му спечелва Кралската купа на страната, а през сезон 2000-2002 успява да спечели и Суперкупата на Испания. Диего Тристан става голмайстор в испанската Примера дивизион през сезон 2001-2002. Той е признат за един от най-добрите нападатели в испанската футболна история. Логично през тези успешни сезони, в които играе страхотно е повикан и в националния отбор на Испания. През последните няколко сезона испанеца не може да покаже същата си форма. Отбора взима решение да продаде звездите си и Диего отново преминава в бившия си клуб Майорка (2006). Играча играе един сезон, в който ясно си проличава, че е далеч от добрата си форма. Това се отразява и върху кариерата му и Майорка го освобождава, след което той избира италиянския клуб Ливорно пред българския Левски. До ден днешен той носи фланелката на Ливорно. Диего Тристан притежава много качества присъщи за типичен централен нападател. Испанецът е висок 1,86 см. и това му помага много при въздушни двубои. Отправя към противниковата врата много добри завършващи удари, съумява да заеме точна позиция в наказателното поле и притежава прилична техника. Също така успява да реализира положения от много трудни ситуации.

Патрик Стефан Клуйверт (Холандия)

\"\"Настоящ клуб: няма, в момента полага усилия в треньорски курс
Пост: Нападател
Предишни клубове: Аякс Амстердам, Милан, ФК Барселона, Нюкясъл Юнайтед, Валенсия, ПСВ Айднховен


Патрик Клуйверт е роден на 1 юли 1976г. в Амстердам. Той е със суринамски произход. Холандеца е възпитаник от школата на Аякс и в същия отбор започва професионалната си кариера през 1994г. Клуйверт изиграва за Аякс 3 сезона, в които взима участие в 70 срещи и успява да вкара 39 гола. Това за младата звезда е голямо постижение. Тази негова форма привлича вниманието на големите отбори от Европа. През 1997г. той преминава в Милан, след един сезон се премества в Барселона. През 1998г. Патрик участва на световното първенство. След Мондиала той играе 6 сезона с екипа на каталунците, където кариерата му достига връхната си точка. През тези години той взима участие в 182 срещи и вкарва 90 гола. Холандеца участва и на европейското първенство проведено в Холандия и Белгия през 2000г. Въпреки големите очаквания на специалистите отбора му губи от Италия по много неприятен начин. В мача Холандия изпуска две дузпи, от които едната е пропусната от него.
Кошмара за Клуйверт започва. В последните си няколко сезона прекарани в Барселона той не успява да достигне нужната форма и разочарова феновете. Звездата преминава в Нюкясъл Юнайтед през 2004г. Не успява да се завърне към добрите си игри и след един сезон се връща в Испания, като сключва договор с Валенсия. И там нещата не вървят на добре и още на следващата година подписва с ПСВ Айндховен. Картината е същата, което го принуждава след прекаран един сезон да подпише договор с Лил. Клуйверт не е щастлив в отбора на Лил, и напуска. Предполага, се че ще подпише с клуб от арабска държава или ще премине в някой американски отбор. Славната кариера на Патрик Клуйверт остава в сърцата ни. Холандската звезда носеше националната фланелка цели 10г. (1994- 2004). През тези години той взе участие в 79 срещи и реализира 40 гола. Остава в историята на холандския футбол, като един от най-добрите нападатели.

Гайска Мендиета (Испания)

\"\"Настоящ клуб: Освободен от Мидълзбро (свободен агент)
Пост: Полузащитник
Предишни клубове: Кастейон, Валенсия, Лацио, Барселона, Мидълзбро


Гайска Мендиета е роден 27 март през 1974г. в Билбао, Испания. Той започва професионалната си кариера в отбора на Кастейон през 1991. След успешен сезон той преминава във Валенсия, където заиграва цели 9 години. Взима участие в 231 срещи и успява да вкара 45 гола. С фланелката на "прилепите" той успява да вкара най- бързия гол в историята на Шампионската лига, докато Рой Макай не беше подобрил неговия резултат. Мендиета се превръща в един от най-славните играчи на Валенсия. През 1999г. звездата дебютира с националната фланелка. Участвал е с Испания на два големи форума: Евро 2000 и Мондиал 2002.  В последните си сезона прекарани във Валенсия не успява да покаже добрата си игра и през 2001г. преминава в Лацио. В Италия дава наченки, че е възвърнал формата си и през сезон 2002-2003 италиянски клуб го дава под наем на Барселона. Мендиета проявява желание да напусне Лацио и преминава в Мидълзбро, където се представя много лошо. Остава винаги резерва и през 2008г. на 13 май английския клуб го освобождава. Сега той е свободен агент и мисли да се завърне в Испания. Гайска Мандиета ще остане в историята на Валенсия като един от легендарните играчи на клуба.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Milan1989
02.08.2008 12:19

Забравяме голямата звезда на аржентинския футбол Клаудио Лопез -въшката. Той направи джа големи сезона във Валенсия например, а сега в Сарагоса....
Друг голям но позалязал вече играч е Марио Жардел-някогашния Златен а и Адриано и Роналдо -последния уж велик играч вече е свободен агент а никой не го иска -пиенето не прощава на никого ....

toreto_sz
23.07.2008 13:54

ако балгарските отбори продалжат да правят добри игри в европа мисля че много скоро ще наблудаваме някои от тях по родните терени,а и мисля че тук те ще се проткрият(с оглед нивото на повечето ни фуболисти) и интереса ще нарасне

Rockstar_91
20.07.2008 21:18

да ама БЕКЪМ не е забравен и никога няма да бъде неговото име се споменава доста често така че не смятам че той е забравена звезда

LosGalacticos
20.07.2008 19:32

Колко още има ама нали затова е "Забравени Звезди 1" .
Иначе има доста други примери валяло: Мориентес, Оуен, Батистута, Хуан Верон от Манчестър, Дж. Карю, Солскяер, Мидо, Г. Мендиета, Алан Смит и Видука, Обафеми Мартинс и още ама не аз правя класациите

johnieboy
20.07.2008 17:32

Левски по това време беше предлагал и на Хасълбенк, който също може да се добави. Като става въпрос за подобни "звезди" се сещам и за Гуардиола.

screama
20.07.2008 17:17

Роберто Карлош също се загуби а той ми беше един от любимците. Мисля че играе в някакъф гръцки клуб но не съм сигурен.

panko96
20.07.2008 17:04

също така съотборника на Патрик Куиверт в Барселона Хавиер Савиола може да се добави в този списък
ако не се лъжа още на 19г. тои и Патрик бяха на върха на нападението на Барселона но след това изигра няколко незнаини сезона след което бе закупен от Реал М, но и там просто бе безполезен

panko96
20.07.2008 16:30

Аз бих добавил Бекам
от манчестер кадето играеше много добре и печелеше титли
в Реал М там някакси почна кариерата му да варви надолу
в Лос Анджелис които се намирамират в средата на таблицата

didofena
20.07.2008 15:50

''Това се отразява и върху кариерата му и Майорка го освобождава, след което той избира италиянския клуб Ливорно пред българския Левски.''

Това че Левски му е предлагал не го знаех

chanev92
20.07.2008 15:27

мисля че Ривалдо след Милан отиде в ОАЕ и там затъна перманентно но може да се бъркам

pafata
20.07.2008 15:14

Наистина страшно много футболисти има, които са на върха за 2-3 сезона и после потъват в забвение.