Левски приключи 2014-а с отрицателен баланс

12:53
Левски приключи 2014-а с отрицателен баланс
За първи път в своята история Левски приключи календарната година с отрицателен баланс в първенството, сочи статистиката. В юбилейната година, в която пищно отбелязаха един век съществуване, сините допуснаха повече загуби, отколкото победи – 15 (8 през пролетния дял и 7 през есенния) срещу 14 и завършиха с отрицателна голова разлика. Това им отреди едва осмото място в подреждането на елитните отбори дори след заплашен от изпадане друг "столетник" – Славия, пише "Труд".

ЦСКА не само е есенен първенец, но и събра най-много точки през календарната 2014 г. Червените взеха 30 точки през пролетния дял на миналия сезон, 44 сега и така изпревариха с 2 пункта шампионите. В сметката не влиза отложеният от есента на 2013 г. протоколен мач на разградчани с Нефтохимик (3:0 на 15 февруари). ЦСКА не познава загубата в мач за първенство вече 14 поредни двубоя. Разградчани обаче държат рекорда през годината – те не допуснаха поражение в нито един от 15-те си мача през пролетта, за да паднат шокиращо от новака Хасково с 0:1 още на старта на сегашния шампионат. Зелените са били водачи през настоящия сезон само веднъж след 2:0 точно над ЦСКА в петия кръг, а армейците са лидери след 17 от 19-те кръга.

Липсата на реална конкуренция във втората седмица на миналото първенство изстреля Берое на Петър Хубчев на третото място през годината. Осезаем е спадът след колизиите в клуба и в пловдивския Ботев, който обаче излъчи отличник – халфът на канарчетата Мариян Огнянов игра във всички възможни 34 шампионатни срещи през календарната година. Само един мач пропусна поливалентният бразилец от Берое Елиаш да Силва, който успя и да отбележи 6 важни гола за старозагорци. Четирима записаха по 32 двубоя – Страхил Попов ( Литекс), Йордан Христов ( Ботев Пловдив), Кирил Котев и Михаил Венков ( Черно море), по 31 – Георги Костадинов (Берое) и Ванчо Траянов (първо Черноморец, после Локомотив Пловдив).

Колумбиецът Вилмар Джордан е голмайсторът на годината с 16 попадения за Литекс – 7 през пролетта и 9 през есента. Следва го футболист, който все още не е убедил докрай своя наставник Хубчев, че трябва да е неизменен титуляр. Конгоанецът с френски паспорт Жуниор Мапуку вкара 13 попадения за Берое – 8 във втората седмица на миналия сезон и 5 през настоящия. Головата машина на Локо Пд Мартин Камбуров се отчете с нови 12 (5 плюс 7) и вече е само на едно попадение във вечната ранглиста на А група от 150-те на синята легенда Георги Аспарухов. Ябълката на раздора между Лудогорец и румънския Стяуа приключи годината с 11 попадения за Ботев Пд и разградчани.

Най-много асистенции в своята сметка записа десен бек, който обаче е най-високо оценен от цялата "А" група като трансферна цена от авторитетния сайт "Трансфермаркт" – Жуниор Кайсара има 9 голови паса за Лудогорец.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

kapitana123
22.12.2014 19:17

"...Разградчани ... не допуснаха поражение в нито един от 15-те си мача през пролетта, за да паднат шокиращо от новака Хасково с 0:1 още на старта на сегашния шампионат.." - толкова шокиращо, колкото загубата на Славия от Калиакра преди 2,3 години - пак на старта и пак от отбор, който до края на първенството вкара два гола на кръст. Долната мафия не просто погреба българския футбол ами се и облекчи отгоре му!