Футболните куриози в Англия - част V

19:15
Футболните куриози в Англия - част V
Преди време започнах една поредица за вълнуващите мигове от Острова, запечатани в архивите на най-популярната игра. Създадох 4 теми – "Футболът – пълен с откачалки", "Каква футболна драма!", "Как се стига до двете нули" и "Съдията, съдията, съдията........!". Сега след кратка пауза дойде времето на 5-ата част.
Приятно четене!


Бяга от училище, за да ходи на мачове!
                                                 
                                                  Не, това не се отнася за някой 14-годишен мързелив тинейджър, а за вече бившия футболист Чарли Оутуей. Въпреки, че прекрати миналата година кариерата си, роденият през ноември 1973 г. футболист до скоро посещаваше Образователния център в Брайтън, заради своята неграмотност. "Бях стигнал на този етап от живота, в който децата ме молеха да им помогна с домашните. Четенето не е толкова зле...трудно ми е обаче да произнеса думите буква по буква. Затова, когато някое от децата ме помоли нещо такова - пращам го при майка му."
Обидите в съблекалнята са нищо, в сравнение с подигравките от съперниците. "Веднъж карах зад колата на едни съотборници за мач на резервите на Брентфорд и изведнъж те завиха. Аз се озовах на пътя за Лутън и по-нататък не можех да прочета знаците, за да се върна". Халфът се обадил по телефона, за да го упътят, но закъснял за срещата и бил глобен с 50 паунда.

Враждата Уенздей - Юнайтед продала над 50 млн. диска

                                                  Те са "Деф Лепард" - една от най- големите рокаджийски групи за всички времена. Популярни по цял свят, но защо ли? Откъде идва тази енергия? Отговорът май се крие във задочния спор между вокалистът, фен на Шефийлд Юнайтед, и басистът- луд по "кукумявките".
Ричард Савидж се е занимавал с футбол в школата на Юнайтед, но тя не потръгнала добре. След едно спречкване с тогавашния капитан на "остриетата" Еди Кълкхюн амбицията му тотално била попарена. Оттогава той намразва състава и напук става фен на градския опонент Уенздей. Но музиката го е направила далеч по-прочут, отколкото би станал чрез футбола. Сега той е фамозният басист Рик "Сав" Савидж от "Деф Лепард". Той обаче се гордее, че е от "футболно" семейство, тъй като родителите му се венчали на източната трибуна на "Хилзбъро". Джо Елиът, вокал на групата пък е имал сериозни проблеми като малък, поради избора си: "Всички в училище бяха от Уенздей. Не спираха да ме бият", оплаква се известния певец.

4 попадения в срещата и... 0 точки!

                                                  През сезон 2003/2004 г. Уулвърхямптън направи един невероятен обрат срещу Лестър С., и от 0:3 докара мача до 4:3 на своя "Молиню". Но историята помни и по-резултатни срещи, завършвали с по един гол разлика. През февруари 1994, с хеттрик на легендата Льо Тисие, Саутхямптън бие с 5:4 Норич, а 6 години по-късно резултатът е повторен на срещата Уест Хям-Брадфорд.

С 2 паунда можеш да си купиш... 2 пъти Суонзи!

                                                  По какво си приличат нашите заводи и ФК Суонзи Таун? По цената! Ако тук се купува за 1 долар цял комбинат, там за 50 цента повече се изтъргуваха "лебедите" на 2 пъти в рамките на сезон 2001/2002 г. Преди началото на първенството изпълнителния директор Майк Люис даде въпросната сума, а след 2 победи от 6 мача, реши че е време да го пробута на друг. Така живеещият в Австралия англичанин Тони Пети спести средства, но поиска да се отърве от придобивката след края на тогавашния сезон, като този път клубът бе даден на консорциум, а сумата остана в тайна.

Футбол до насищане
 
                                                   Под това мото е преминала срещата Олдършот-Фулъм от турнира за Купата на Англия през февруари 1987 г. Двата тима са корави, а инатът им стига до 11:10 при изпълнението на дузпи. Пак след наказателни удари се получава това изражение и след Макълсфийлд-Форест Грийн от Купата на Англия през 2001 г. Тогава фазата е Първи кръг, а едва ли ви учудва факта, че това е преиграването. Иначе най-дългото изпълнение на дузпи е на мача Архентинос Хуниорс-Расинг (20:19) през 1988 г. в Аржентина.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация