Барса - Реал или битката за Испания

19:11
Барса - Реал или битката за Испания
Този уикенд Испания отново ще бъде разделена, както по време на гражданската война. Времето може и да е излекувало нейните рани, но не и тези във футболния й аналог - Реал Мадрид и  Барса. Там няма жал и милост - нито днес, нито утре.

Съперничеството е едно от най-старите в Европа. Реал може и да е рекордьор по Купи на Европейските Шампиони, но “каталунците” се гордеят с преимуществото в преките двубои. Двата тима имат общо 154 мача в испанското първенство- 58 успеха за Барса, 8 повече за Реал и 30 хикса, головата разлика е пак за “белият балет”-234:256. На “Ноу Камп” столичани обаче рядко ликуват- 17 победи, 16 равенства и цели 44 поражения, срещу клубът, боготворящ и до днес Христо Стоичков. Превъзходството на Барселона идва от останалите сблъсъци(около 80) във всички други турнири и приятелски срещи.

Тази богата като данни история има повече от любопитни моменти, останали със златни букви в испанския и европейски футбол.

Денят е 17. 02. 1925 г. Ражда се Лигата по футбол (днешна Примера Дивисион). Едва ли някой в Каталунската столица би предположил, че след 45 години на тази дата любимият му тим ще шамароса мадридчани с 5:0 насред “Бернабеу”. Но нека се върнем в началото. С първия сезон идва и първият голям сблъсък. Мачът е на “Ноу Камп”. Тимът на гостите идва с влак, а на гарата ги чака само един(!!!) журналист, които от учудване впоследствие дори забравя да напише името си след статията в “Ел Мундо Депортиво”. Но той е шашнат, когато вижда звездата на “кралския клуб” Рубио с... вратовръзка на Барселона. “Голям отбор, който много харесвам, но това не значи, че не искам Реал да спечели”, оправдава се футболиста. Домакините играят с повечето си резерви заради контузии, като голаджията Самитиер е върнат в защита(!!!), и по-силният Реал взима мача с лекота- само 2:1 и доста пропуски. Въпреки това “червено-сините” изпускат дузпа, а силите на върнатия в атака Самитиер стигат само за почетен гол. Над 30 000 на “Ноу Камп”освиркват своите.

Съперничеството през 50-те години се свързва най-вече с имената на звездите Кубала(Барса) и Ди Стефано(Реал). Впоследствие те стават и треньори на своите тимове. По ирония на съдбата и двамата са на косъм от трансфер в противниковия тим. “В Барселона винаги ме освиркват- на стадиона, на улицата, в бара”- жалва се Ди Стефано.

През 1943/1944 г. столичани взимат най-голямата победа в историята- 11:1 за Суперкупата.

Най-убедителната им победа на “Ноу Камп” е на 27. 11. 1963. -5:1.

Годината е 1994. “Белият балет” е смазан с 0:5 през миналия сезон. Събитията търпят пълна промяна и през 1995г. резултата е същия, но вече в полза на “кралете”. Иван Саморано прави хеттрик до 39-тата минута. Нервите на Стоичков не издържат и той “прави единственото си действие в мача”, както казва по-късно тогавашният му треньор, влизайки с бутоните в бедрото на Кике. Българина е отстранен, а “каталунците” довършени с още 2 гола.

Най-голямото предателство в тази война е да смениш в противниковия лагер. Последният грешник бе Луиш Фиго, нахлузил бялата фланелка срещу рекордните тогава 62 млн.

Във всички случай предстоящия сблъсък е много повече от битка за титлата. Това е дерби за чест, триумфа е несравним по стойност.

Домакините, водени от Роналдиньо, Анри и Самюъл Ето`о едва ли ще искат точно с този мач да развалят 100-процентовият си актив вкъщи. Гостите пък ще хвърлят всички сили в битката за защита на титлата, защото златото задължава.

Последният път двете величия не излъчиха победител и направиха 3:3. Дано и този уикенд бъде пак празник зе феновете на големия футбол със битката на титаните...ъс битката на титаните...

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация