Майкъл Оуен - поредният нисък залог на сър Алекс

16:12
Майкъл Оуен - поредният нисък залог на сър Алекс
Във футболния свят на прахосничество само Фърги може да затегне колана. Шотландецът обиколи лъскавите европейски футболни бутици, но се върна в Манчестър, попарен от скъпотията, макар в джоба му да са парите от астрономическия трансфер на Кристиано Роналдо в Реал Мадрид. Затова реши да напазарува от разпродажба.

Според мнозина, привличането на Майкъл Оуен е лековерно. Веднага започнаха спорове, дали сър Алекс отново проявява онзи свой гениален нюх или напротив - той съвсем го е напуснал. Самият Оуен обаче е повече от доволен. Това се видя най-добре от широката му усмивка на излизане от манчестърска болница, където премина прегледи. Той оставя зад себе си 4-годишен престой в Нюкасъл, който му донесе добри пари, но малко радост. Оуен така и не спечели сърцата на феновете на Свраките. Сега е пред едно ново начало, защото най-накрая се озова на точното място, макар че много хора са убедени, че е закъснял с около 5 години.

Когато преди десетина дни феновете на "червените дяволи" се чудеха кой ли ще наследи Кристиано Роналдо и Карлос Тевес, едва ли си представяха какво им е подготвил Фъргюсън. Чувайки Валенсия, запалянковците тайничко се надяваха да става дума за клуба Валенсия и техния нападател Давид Вия. Всъщност бе Антонио Валенсия от Уигън, който има 7 гола за 3 сезона във Висшата лига, когато за същото време Кристиано наниза 66. А сега и Оуен.

"Явно мениджърът още вижда нещо в мен. Затова се надявам, че един ден ще ми каже, че иска да играя за него. Може престоят ми в Нюкасъл да не бе много успешен, но преди това имах добра кариера. Сигурен съм, че мога да я възродя в голям клуб като Юнайтед. Искам да вкарам много голове и да помогна за успехите на отбора", заяви Майкъл пред клубната телевизия на Юнайтед.

Статистиката също говори в подкрепа на Оуен.
Той има 26 гола в 71 мача за Нюкасъл, 13 в 35 мача за Реал Мадрид (където въпреки че често бе оставян на пейката, пак имаше най-добрия коефициент голове/минути игра), 118 в 216 мача за Ливърпул и 40 в 89 мача за Англия. Не трябва да забравяме, че е само на 6 гола от рекорда на сър Боби Чарлтън с екипа на "Трите лъва".

Нападателят премина медицински прегледи, които не установиха причина за чупливостта му, а и той се съгласи на договор, според който заплатата му ще зависи от това колко ще играе. Така че рисковете са минимални. Тепърва предстои най-големият тест - очакването на публиката.

Скептиците твърдят, че участието на Оуен ще се сведе до мачовете за ФА и Карлинг Къп и ранните кръгове на Шампионската лига. Освен това не е лесно да си върнеш реномето пред 70 000 на "Театъра на мечтите", които са вперили поглед в теб. Въпреки, че бе взет на промоция, бившият любимец на "Коп"-а няма да се задоволи с ролята на резерва, заради гордостта си и защото се надява да се върне в състава на Фабио Капело за световното догодина.

"Ако съм здрав и играя редовно, имам повече шансове да се върна в националния тим. Ако играя добре, вярвам, че може пак да ме повикат. Имам 89 мача и ще е страхотно да добавя още няколко", каза още Оуен онзи ден.

Фъргюсън обаче може да вземе и още един класен нападател, защото Оуен се представя добре, когато си партнира с мощен физически таран. Българинът Димитър Бербатов не се вписва никак в подобно описание. Ако не го направи, ще трябва дуетът Уейн Рууни - Майкъл Оуен да компенсира головете, които вкарваше Роналдо. За да стане това, Майкъл ще трябва да възстанови нюха си към гола, който се изпари към края на престоя му на "Сейнт Джеймсис Парк".

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

drusalin
08.07.2009 16:40

чудно ми е кой незнае за Майкъл Оуен ( освен простите лапета ) ... всеки знае че е безспорен и толкова невероятен нападател . Само заради това че е в Нюкясъл и че имаше няколко много гадни контузий му падна нивото на игра . Сигорен съм че в манчестър ще се възроди . Все пак който си го може си го може талант-а не се продава , а той е много таланткив футболист с голяма класа ! Заслужава си този шанс !

TheVaskobg
08.07.2009 12:26

И какво те кара да мислиш така.Въобще гледал ли си някой от добрите мачове на този играч.Мисля че ако няма контузии той ще се представи повече от добре.Не можем да осъждаме трансферите преди да е почнало първенството.Само бъдещето ще покаже дали САФ е прав но той е заслужил доверието на футболната общественост със своя нюх и тънък усет.Най-малкото можеш да му се довериш и ти.