УЕФА удря по измамите във футбола, България под лупа

11:14
УЕФА удря по измамите във футбола, България под лупа
От този сезон УЕФА въвежда система за предотвратяване на измамите във футбола, става ясно от доклада за прането на пари в най-популярната игра. Той е на Financial Action Task Forse, която е междуправителствена организация за борба с прането на пари и финансирането на терористи, съобщава "24 часа".

От документа става ясно, че през последните години точно във футбола има доста неясни средства, които се въртят. Особено голям е проблемът с нелегалните залози, като според финансовите специалисти проблемът не е само в Азия. През миналия сезон е засечен мач от втора дивизия в първенство в Европа, където са били заложени над 1 милион евро за победа на гостите с 8:0 и това се е случило.

Това е накарало УЕФА да създаде тази система за засичане на измамите, която се въвежда от това лято. Ще бъдат следени абсолютно всички мачове от първите две дивизии на всички страни - членки на евроцентралата, които са 53. Това включва и България. При засичане на съмнителен мач веднага се алармира националната федерация, за да бъдат взети мерки.

Според данните нелегалните залози са за над 1 милиард евро на сезон, като парите след това бързо се изпирали, и то само за часове. Най-популярна била връзката с казино. Така спечелилите от нелегални залози бързо обръщали средствата на игралната маса или пък на покер и след това си излизали спокойно с чисти средства. Вече имало и данни, че собственици на казина щедро "спонсорирали" подобни играчи с безплатни чипове срещу процент от това, което са изкарали от букмейкърите.

Според източници на Интерпол на мач от трета дивизия в Европа може да се заложат и суми до 200 000 евро. Всичко това се увеличава сериозно в зависимост от мачовете, като на тези от Шампионската лига достигат до няколко милиона. Само за сравнение, до момента имаше данни, че на азиатските пазари, където бяха разбити няколко мрежи за незаконни залагания, са били въртени около 1,5 милиарда долара.

Увеличаването на залозите и фактът, че повечето букмейкъри са регистрирани в различни офшорни зони, представляват най-сериозната заплаха за съвременния футбол и трябва да бъдат взети спешни мерки по този въпрос. До момента единствено е доказано участието на македонски клубове в мрежата на нелегалните залози, но не е изключено да се появят и други. В момента Интерпол прави няколко разследвания, които не са завършени.

Освен проблема с нелегалните залози има още няколко проблема, които заплашват футбола. Става въпрос за трафика на хора, използването на допинг и данъчните измами.
Големите клубове често си позволявали да "пазаруват" евтини играчи от Африка, като ги вкарват нелегално. Те обикновено отиват в школите, но ако не бъдат взети в първия състав, стават директно емигранти, и то без всякакви документи.

Повечето отбори не спазват и финансова дисциплина, като затова се въвежда системата за проверка на трансферите, която би трябвало да се използва от БФС от това лято.
Парите във футбола се перат дори и през билетите, които клубовете продават. Тези приходи са почти незабележими, но от друга страна, нямат никакъв контрол. Спокойно един отбор може да обяви, че е прибрал няколко милиона от продажбата им, пък да играе на празни трибуни.

Най-изпитаните методи обаче остават трансферите на играчите, като сумата, която се плаща, се различава сериозно от тази, която е дадена. Нарастват съмненията, че във футболните отбори се въртят парите от трафика на наркотици. Даден е пример с мексикански отбор, който напуска столицата, за да отиде в провинцията. Там си намира "спонсор", който инвестира сериозно въпреки малкия пазар. След това се оказва, че това е местният барон на наркотрафика.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

KILLna7
07.07.2009 15:53

Ако искат и под микроскоп да ни гледат си е все тая . *joking*

RaZeR_
07.07.2009 12:44

omonigotemile много филми гледаш брат... *joking*

omonigotemile
07.07.2009 11:29

Нищо няма да стане, помислете си колко мутри и мафиоти владеят клубовете по света, как така от Уефа ще им забранят да си перат парите, нали ще ги убият веднага и ще си назначат свои хора в управата (което според мен вече е така *wink*)