Край! ЦСКА вече няма да бъде сергия

10:33
Край! ЦСКА вече няма да бъде сергия
С идването на власт на "Титан" за ЦСКА започва нова ера. Време на надежди и очаквания за едно ново и по-светло бъдеще. За всичко обаче е нужно време и точно това трябва да разберат феновете на "червените". "Титан" получи изключително тежко наследство от Александър Томов, наследство, което ще тежи още доста време. Старши треньорът Любослав Пенев пък е принуден да гради изцяло нов отбор. За всичко това разговаряме с единия от собствениците на "армейците" Димитър Борисов. През изминалия уикенд той посети базата на ЦСКА в австрийското градче Санкт Вайт, като изгледа контролата с вицешампиона на Чехия Спарта Прага. Ето какво сподели пред "Меридиан Мач" босът на най-тутулувания български клуб.

- Г-н Борисов, какви са впечатленията ви от това, което видяхте, от подготовката на ЦСКА тук в Австрия?


- Едно начало на една сериозна подготовка. Това, че губим в момента в контролите, нищо не значи. Все пак подготвителният процес за следващия сезон е дълъг. Надявам се момчетата да влязат в необходимата форма към края на юли
и началото на август, когато започват официалните мачове.

- Разговаряхте ли с Любослав Пенев и какво ще кажете за новите попълнения и футболистите, които са на проби?

- Наистина много футболисти дойдоха това лято в ЦСКА, някои вече са с договори, все още не са подписали. По отношение на каращите проби играчи спортно-техническият щаб преценява кои да останат и кои не. В процес сме на търсене и на нови футболисти. В момента сме и ограничени, тъй като нямаме свободни бройки за чужденци извън ЕС. Иска ми се да привлечем централен нападател и ако намерим адекватен вариант, няма да се колебаем. Няма да избързваме, защото трябва да попаднем на точния човек.

- Не е тайна, че към някои от футболистите на ЦСКА има доста сериозен интерес, какво е положението?


- Ние няма да спираме никого, който иска да се развива в чужбина. За когото има добра оферта, няма изобщо да му пречим. Но няма да продаваме футболисти на безценица.

- На път сте да направите нещо, което може би не е правено в България, а именно да скъсате нишката с мениджърите, това добре ли е за ЦСКА?

- Не е скъсана нишката с мениджърите. Просто се опитваме да ограничаваме, доколкото е възможно, мениджърските интереси да влияят на ЦСКА. Реално погледнато, ние не можем да скъсаме нишката с мениджърите, защото всеки играч си има контакти с дадена агенция. Ние не искаме да се бъркаме в личните отношения между играчите и техните мениджъри. Просто се интересуваме и искаме, когато привличаме нови играчи, всички неща да се уреждат на ниво клуб-клуб.

- Означава ли това, че философията на новото ръководство на ЦСКА ще бъде - търпение за резултати и за постигане на някакви по-дългосрочни планове?

- Да, ние по принцип казахме, че сме си поставили един тригодишен план. Той се състои в следното. Първоначално да стабилизираме клуба финансово, освобождаване от по-скъпите футболисти и тези, които искат да бъдат продадени навън, и същевременно подмладяване на отбора. Смятаме, че от следващия сезон, когато отборът вече ще се сработи, ЦСКА няма да бъде сергия. Колкото футболисти взимаш, толкова на другата година да продаваш, а не да има огромно текучество на кадри, което не е нормално. Смятаме да се приравним към европейските отбори - да привличаме максимум един-двама и да продаваме максимум един-двама. За всичко това трябва търпение.

- Значи може би сега е моментът да се обясни на феновете, че ЦСКА има дългосрочен план и не се търсят резултати на всяка цена и че тези загуби по време на контролите не са от чак толкова голямо значение?


- По принцип нашата програма не е краткосрочна. Ние не гоним веднага шампионска титла, веднага влизане в групите на Шампионската лига. Ние искаме преди всичко отборът да придобие облик, характер и след това резултатите ще дойдат от само себе си.

- Все пак ЦСКА е отбор, който винаги се е целел на високо. За предстоящия сезон какви са целите, които сте поставили пред Любо Пенев?

- Във вътрешен план е ясно - гоним шампионската титла. Ако можем да се класираме за групите на Лига Европа, ще бъде успех, но ако не стане, няма да правим трагедия. Пак казвам, нашият план е стабилизиране финансово на отбора, подмладяването му и подобряването на ДЮШ. Все пак върху тези неща през последните години не е поглеждано сериозно.

- Като казахте, финансово стабилизиране на отбора, ще има ли генерален спонсор ЦСКА през новия сезон?

- Генералният спонсор не е основният финансов инструмент. Той обикновено подпомага хората, които издържат дадения футболен клуб. Засега водим преговори с две-три компании. Но дори и да не намерим основен спонсор, смятаме, че в момента сме стабилни финансово и ще се справим. Наскоро ние приехме една програма за намаляване на разходите, за намаляване на заплатите с 30-40 процента. Искаме да бъдем един стегнат и амбициозен клуб с малък апарат, с повече работещи и можещи хора.

- Приключиха ли разходите от ерата "Томов"?

- Не, не са приключили. Има още време докато ги изчистим. Те са натрупани за една-две години. Както виждаме, през последната една година ЦСКА е играл на кредит и в момента изчистваме тези задължения къде по-бавно, къде по-бързо. Нашата цел е да изчистим всичко, към клубовете, към държавата, към играчи, мениджъри.

- Съжалявате ли, че не започнахте управлението си на ЦСКА с шампионска титла и това щеше ли по някакъв начин да промени плановете ви?


- По принцип не съжалявам, защото ЦСКА с тази игра, която показа през пролетта, на приливи и отливи, смятам, че не можеше да направи нещо значимо в Шампионската лига. При условие че ние не виждахме европейския облик на отбора, не съжаляваме чак толкова, че не спечелихме шампионската титла.

- През новия сезон ще ви виждаме ли по-често на мачовете на ЦСКА?

- Ако влезем в групите на Лига Европа, ще идваме на всички мачове, също така и на тези от българския шампионат. По принцип дали аз ще присъствам, или моят партньор Иво Иванов, или пък Кирил Домусчиев, е без значение.

- Като ново ръководство още не сте влизали в словесна битка с вечния съперник, което е част от играта. Какъв стил на поведение ще следвате в това отношение?

- Коректен стил.

- Значи няма да има повторение на закачките между Батков и Томов?

- Не, няма да има подхвърляния и намеци. Все пак трябва да държим европейско поведение.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

omonigotemile
07.07.2009 11:23

Определено от това интервю си личи най-малкото, че този човек е интелигентен. Не се изхвърля в изказвания, обещания и т.н. Този дългосрочен план наистина е добър, дано да се изпълни и отборът да вдигне нивото си (дано се налагат повече юноши). Относно трансферната политика наистина привличането на един-двама футболисти е най-разумното решение, за да има изграден колектив и да не се изисква време за сработка на играчите. Друг е въпросът, че тези футболисти трябва наистина да са качествени. Според мен всеки сезон трябва да се прибавят и по двама-трима юноши, които да започнат да тренират с отбора и да ВЗИМАТ участие в някои от мачовете (например срещу по-слабите отбори!) Като цяло най-много ми харесват отговорите на последните два въпроса. Евала *thumb_up* Дано и Батков се усети и спре с тези изказвания *wink* Аз като българин пожелавам успех на всички български евроучастници