Вратарят на Гигант: В Локо Пловдив не ми гласуваха доверие

09:17
Вратарят на Гигант: В Локо Пловдив не ми гласуваха доверие
Един от талантите на българския футбол Ферди Мюмюнов, за който Ви разказахме преди време, даде интервю за сайта ни. Наскоро юношата на Локомотив Пловдив изкара успешен пробен период в новосформирания турски клуб Истанбул Генчлербирлиги, но липсата на работна виза му попречи да се подвизава в южната ни съседка. В момента той няма професионален договор, но се изявява на вратата на третодивизионния Гигант Съединение, който има за цел да пробие в професионалния футбол.

Ето какво сподели Мюмюнов пред екипа ни:

Какви са очакванията ти за "А" група през този сезон? Ще успее ли Лудогорец да защити титлата си?

- Очаквам много интересен и интригуващ сезон, макар че някои отбори подсилиха редиците си предимно в последните дни преди началото на първенството. Дори мога да кажа, че в някои отбори селекцията все още не е приключила. Доколкото до Лудогорец, мисля, че ще успеят да защитят титлата си, но няма да им е лесно, защото и ЦСКА, и Литекс имат потенциал да детронират шампионите от Разград.

Какво мислиш за историческия поход на Лудогорец в евротурнирите? Какво е различното при тях в сравнение със софийските грандове, които реално през последните години донесоха твърде много разочарования на феновете си?

- Поздравявам ги, а също така искам да поднеса своите благодарности към футболистите и ръководството на Лудогорец, които накараха цяла България да се гордее и радва истински на тема роден футбол. Това е много голямо постижение не само за Лудогорец, а и за българския клубен футбол. Все пак те са едва вторият роден отбор, който успя да се класира за групите на Шампионската лига след Левски (София). Надявам се и силно вярвам, че Лудогорец ще се представят на високо ниво и в групите на Шампионската лига.
   
Различното при Лудогорец е философията им на игра. Те практикуват много атакуващ футбол и тук искам да вмъкна фразата "Най-добрата защита е нападението!". И не само това ги откроява от останалите отбори. Важен фактор, може би най-важният, са правилните инвестиции на президента на клуба Кирил Домусчиев. Той доказа, че за да има добър футбол в България, трябва да има и добро финансиране и организация, а през последните години именно това липсва на софийските грандове.

Ти си продукт на школата на Локомотив Пловдив. Бил си избран за футболист на годината в отбора юноши старша възраст на черно-белите. Дори си подписал договор с представителния тим на клуба. Защо обаче не се получиха нещата?


-Да, така е. Преминах през всички формации на пловдивското Локо и стигнах до мъжкия отбор, но за жалост нещата там не се развиха по най-добрия начин за мен. Тогавашният треньор на вратарите Игор Кулиш не ми даде достатъчно шансове да разкрия пълния си потенциал и ми обясни, че все още не съм готов за "А" група, защото съм бил на скромните 18 години (преди 4 години) и не съм имал нужния опит и стаж под рамката. Каза ми, че трябва да натрупам игрови минути в по-скромен отбор, където да мога да играя редовно. 

Да, бях избран за "Най-добър млад футболист в юноши-старша възраст" през 2010 година. Този момент беше един от най-запомнящите се и най-щастливи мигове в моя живот. Искам да благодаря на тогавашния ми треньор Васко Ангелов, който ми помогна да се развия много като футболист и като човек. Благодаря също и на всички треньори, с които съм работил през годините, от които също научих много.

Беше на проби в Турция. Какво се случи там?

-Да. През месец март заминах за Турция на проби. Всичко вървеше по мед и масло, както се казва. Бях одобрен, но се разбрахме да се върна в България до началото на трансферния прозорец и да се подложа на лечение за възстановяване от стара контузия в областта на адукторите. И така дойде отново време да замина за южната ни съседка за втори пробен период, вече напълно възстановен. Тогава също получих добра оценка, но се появи проблем във връзка с работната ми виза. В отбора бройката за чужденци беше препълнена и за да остана, трябваше да имам турско гражданство, но нещата не се развиха по благоприятен начин за мен и така трансферът ми зад граница се провали. Надявам се пак да получа предложение от чужбина.

В момента си свободен агент. Какви са перспективите пред теб?

- В момента нямам професионален договор, но се подвизавам в третодивизионния отбор "Гигант" Съединение, които в труден за мен период ми подадоха ръка и ми гласуваха доверие, за което благодаря на старши треньора Светослав Цольов и треньора на вратарите Кико Шарков. Те ми дадоха ново начало за постигането на целите ми. За момента единствената по-вероятна перспектива пред мен е да класираме отбора на "Гигант" в по-предни позиции и да заиграем в професионалния футбол ("Б" група).

Има ли възможност да се върнеш в родния си клуб Асеновец?


- Разбира се. Никога не съм изключвал възможността да се завърна в родния ми клуб Асеновец, но за момента целите, амбициите и мечтите ми са в съвсем друга насока. Затова на този етап не мисля да се връщам в Асеновец, на който дължа много.

На кой отбор симпатизираш? 

- Симпатизирам на Реал Мадрид. Харесвам ги най-вече заради стилът им на игра.

За кой отбор мечтаеш да играеш?

- Може би ще прозвучи малко нереалистично, но мечтая някой ден да заиграя за отбора на Реал Мадрид. Е, разбира се, и Манчестър Юнайтед ме устройва (смее се).

На кой вратар подражаваш?

- Харесвам стила на Мануел Нойер и следя под лупа неговите изяви, защото той е от онези футболисти, от които може да научиш много. Но честно казано нямам идол. Искам да изградя свой автентичен стил на игра.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация