Рангелов: В Дортмунд ще се вее българското знаме

10:35
Рангелов: В Дортмунд ще се вее българското знаме
От четири дни Димитър Рангелов е част от бившия европейски шампион Борусия Дортмунд. Нападателят бе посрещнат от 13 000 фенове на първата си тренировка и се сблъска с размерите и харизмата на големия и много обичан немски клуб.

- Какво е да ви посрещнат 13 000 фенове на тренировка, как може да се опише?

- Беше много различно от всичко досега в кариерата ми. Дадоха ми усещането, че това е най-голямата ми стъпка във футбола. Публиката на Борусия направи нещо, което не бях виждал и бе трудно да си представя. И ми доказа, че съм дошъл в един специален отбор, един от най-големите в Европа.

- Скандираха ли феновете и вашето име?

- По време на двустранната игра имаше подвиквания, а и моето име чувах. Дано някой ден запеят и песен за мен! Имаше и доста българи на тренировката, поговорих си с тях. Увериха ме, че българското знаме ще се вее на всеки домакински мач на Борусия. Стана ми много приятно.

- Отшумя ли напълно контузията в глезена?

- По-добре съм, тренирам с останалите. Но не съм на сто процента готов. Може би около 80-85. Не е толкова сериозно, че да изпускам тренировки. Надявам се скоро да съм напълно здрав.

- Сякаш това беше най-краткото ви лято като ваканция?

- За съжаление така беше. Имаше и напрежение у мен, не успях да усетя почивката, която и без това си беше късичка. Но дано да е за добро, надявам се, че си е заслужавало. Даже съм сигурен.

- Отдавна ли се готвеше трансферът в“Борусия, или стана изведнъж? Вече стана ясно, че сте имали още оферти?

- Трансферът бе подготвян от мениджъра ми Фали Рамадани от известно време. Чакахме и офертата на Хамбургер, но тя така и не дойде. Главният им мениджър ме помоли да не подписвам известно време с друг отбор заради смяна на треньора и други събития в техния клуб. Помоли да отложа. Чаках, чаках... Но като гледам, така и не са взели още нападател. В последния момент, преди да подпиша, в Дортмунд дойде предложение от Херта преди това имах и разговори с Бохум. Надделя това, че Борусия е много известен в България, много голям клуб, а и има доста фенове. Значи за хората у нас ще е интересно и ще следят моята игра. Освен това от Дортмунд сякаш ме искаха най-много.

- Амбициите вероятно не спират, мислите ли за още по-голям трансфер?


- Надявам се, разбира се. Първо обаче трябва да се преборя тук за мястото си, и да съм здрав най-вече. При мен нещата така стават - стъпка по стъпка, всичко с много труд постигам.

- Връщам ви година и половина назад, към моментите на тежката контузия. Малко време, а как се измениха нещата?


- Наистина така погледнато, година и половина не е дълго време. Нещата се промениха коренно в мой плюс. Тогава беше тежко, имах опасения, че никога повече няма да стигна най-добрата си форма. На много неща ме научи тази контузия. Най-вече да се грижа сам за себе си. Гледам много по-сериозно на всяка малка болежка и травма. Преди винаги си казвах - няма ми нищо, няма страшно, продължавам напред. А то винаги се оказваше по-сериозно.

- В такъв период човек има нужда и от близки хора.

- Тогава се видя ясно кои хора държат на мен и кои са близките и истинските. Направих равносметка. Приятелите в живота се броят на пръсти, а истинските са още по-малко. Моят съвет към хората е да подбират приятелите си. В тия трудни времена те са безценни.

- Лекувахте се и с народна медицина, а и вярата ви сякаш стана по-силна...


- Най-вече трябва да имаш вяра в себе си. Най-силно е това оръжие - вярата в собствените сили. Народната медицина помага донякъде, но най-много ми помогна един професор в Берлин с една елементарна игла. Той облекчи всички болки. Даже други доктори се чудеха как съм се възстановил толкова бързо.

- Добре ли се чувствате в Дортмунд в компанията на една жена и едно куче бебе?

- Постарахме се много за личните условия в договора, за което благодаря на Фали Рамадани. Вероятно от Енерги не са напълно доволни, защото не получиха това, което искаха като пари. Приятелката ми Клаудия (б.р. - германка, с която се запознаха в Котбус) е постоянно с мен, тя ми помага страшно много. А кучето се казва Джейми, голям сладур! На три месеца е, порода Чихуахуа. Опасен образ, опитва да си играе, хапе, забавлява ме. Радваме му се с Клаудия.

- Задава се контрола с "галактиката" на Реал Мадрид на 19 август. Вие сте и голям фен на "Кралския клуб", вероятно очаквате с нетърпение срещата с Кака и Роналдо?

- Дано до този мач да съм напълно здрав и да изпитам пълното удоволствие. Много малко футболисти имат шанс да играят срещу Реал, особено българи. Мачът ще е в началото на сезона в Бундеслигата, ние би трябвало да сме в добра форма. За Реал това ще е първа контрола в пълен състав. А има и друго - чакат ги 80 000 на нашия стадион, което е голямо предимство.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

donatelo
03.07.2009 19:32

Това е голяма крачка.В клуб като Борусия Дортмунд ,непопадаш случайно,затова са големи тези отбори.