Иван Стоянов: Искам грандовете в Европа пак да ги е страх от ЦСКА

13:41
Иван Стоянов: Искам грандовете в Европа пак да ги е страх от ЦСКА
Верен на традицията, "Меридиан Мач" отново първи ви предлага да се запознаете с новите попълнения на ЦСКА. Само час след като се разбра с "червените", Иван Стоянов се съгласи да даде обширно интервю за първия футболен всекидневник. В него той говори за трансфера в най-авторитетния български клуб и за личния си живот.


- Иване, честито преминаване в ЦСКА. Разкажи как минаха преговорите по трансфера?

- Преговорите минаха благополучно. Днес сутринта (б.а. - вчера) издържахме с другите нови попълнения успешно и медицинските прегледи. Трансферните суми обаче не ги знам. За тях трябва да питате някой от двете ръководства. Зная само, че ще подпиша за три години. Мен парите никога не са ме интересували. Щастлив съм, но едва ли има някой в България, който няма да е радостен, ако стане футболист на ЦСКА - най-големия клуб у нас.

- Говори ли вече с треньора Любослав Пенев и някои от шефовете на ЦСКА?

- Лично с Любо Пенев все още не съм разговарял. Разговарях с администратора на клуба Димитър Димитров. Той ни обясни набързо плановете за подготовка, кога се събираме и кога тръгваме за лагера в Австрия. С никого от ръководството не сме говорили. Президентът ни Йордан Лечков е водил преговорите с ЦСКА. Аз лично не съм говорил с никого от клуба през този период.

- Към теб интерес имаше и от други отбори - Черноморец, Локо Сф и Левски. Президентът на Черноморец дори призна, че си отказал офертата му с мотива, че искаш да играеш в ЦСКА, вярно ли е това?


- С мен от Черноморец са говорили, но не надълго и нашироко. Преди седмица-две говорихме с Красимир Балъков, казах му условията си. Но ЦСКА е голямо име, а Черноморец тепърва предстои да израства. Нека другите не се сърдят, но ЦСКА си е ЦСКА.

- А с Левски как стояха нещата?

- Там изобщо нищо не зная. Пак казвам, всички разговори са водени с г-н Лечков. Иначе аз съм си фен на ЦСКА. Малко или много това е и заради Данчо Лечков. Много съм щастлив, че ще играя на стадион "Българска армия". Надявам се да радвам феновете на ЦСКА и отборът да върви нагоре и да си върне титлата. Дай Боже, да пробием колкото се може по-напред в Лига Европа. Вече ще съм с червената фланелка, така че няма как някога да играя за Левски.

- Твоят съотборник Коста Янев заяви наскоро в изказване, че предпочита да премине в Левски...

- Тук искам да уточня, че просто някой го е понаписал малко неточно и му е изопачил думите. Лично от него знам, че не е казвал такова нещо. Питали са го къде обстановката в момента е по-добра, а не като отбор кой е по-добър или къде би предпочел да играеш. Той е казал Левски, но за обстановката, а те лошо са интерпретирали думите му. Желанието му е да играе в ЦСКА.

- Кой номер ще вземеш в ЦСКА?


- Не съм мислил. Вече като се съберем, ще видя. Не сме кой знае какви звезди, че да си избираме номера. Искам само да играем за ЦСКА и да побеждаваме. Ако все пак има някой добър номер и е свободен, няма да го откажа. Иначе ми е любим номер 10.

- На коя позиция се чувстваш най-силен?

- Навсякъде ми е приятно да играя. По-добре се чувствам по фланговете. Малко по-удобно ми е по-десния фланг. Но няма проблеми, където ме сложат, там ще играя. Само вратар не съм играл (Смее се). При юношите на Сливен започнах като десен бек.

- Срещу ЦСКА ли изигра най-добрия си мач?

- Определено, с тези два гола... Все пак не на много хора се отдава да вкарат два гола на ЦСКА. Ако съм обидил някой от феновете, не е било нарочно. Просто съм защитавал екипа на Сливен. Сега ще се старая да вкарам колкото се може повече за ЦСКА. Не искам да обещавам колко попадения ще реализирам, важното е да побеждаваме. Ако трябва, и вратарят да вкара, но да бием.

- Не смяташ ли, че малко късно премина в голям отбор. Вече си на 26 години?

- По принцип за един футболист най-силните години са от 25 до 30. Така че имам още 5-6 години пред мен и ще се старая да дам всичко от себе си. ЦСКА е голям трамплин, който може по-лесно да ми даде излаз за развитие навън. Все най-великите футболисти на България са тръгвали за големия футбол именно от ЦСКА - Стоичков, Данчо Лечков, Димитър Бербатов, Емил Костадинов, Любо Пенев... да не обидя някого, ако го пропусна, но свят ми се завива, като тръгна да ги изброявам. Дано и с нас стане така.

- Познаваш ли някои от новите си съотборници?

- С почти всички се познавам, със Светльо Петров, с Владо Манчев, с Тошко Янчев, с Данчо Минев... Надявам се да направим страхотен колектив и да мачкаме наред и да върнем доброто старо име на ЦСКА, както са го знаели в Европа. Да ги е страх грандовете в Европа от нас.

- Каква роля за вашето развитие имаше Дуци Симонович и ако бе останал той начело на Сливен, щяхте ли да сте по-напред в класирането?

- Доста от футболистите, които играехме при Дуци, израснахме много. Той е един великолепен треньор. Нарежда се до един Феликс Магат например, с когото съм работил в Германия. Иначе за класирането не мога да коментирам. Видя се къде бяхме в класирането, докато беше той, и къде завършихме, но всичко можеше да се случи.

- Ще задминеш ли вуйчо си?


- Интересен въпрос. Да се надяваме. Ще съм много щастлив, ако го задмина. Той ми е казал обаче да не се сравнявам с него, а да играя футбол и да раста за себе си. Не могат да се правят такива паралели, а и аз още нищо не съм спечелил, докато той на моите години е бил постигнал много повече.

- От кой чуждестранен отбор си?

- Неведнъж съм го казвал, че съм от Валенсия. За мен испанското първенство е номер едно, както и Давид Вия. Страхотен футболист.

- Би ли разказал нещо повече за семейството си?

- Съвсем нормални хора. Баща ми работи във ВиК в Сливен като багерист, а майка ми е нещо като управител в хотел "Империя". Имам сестра - Лилия, която е по-малка с три години от мен.

- Как върви любовта?

- Отлично. Обичам страшно много приятелката си Деница. Обмисляме брак. През октомври чакаме и дете - момиченце. Това не съм го казвал никъде. Вие сте първите. Все пак доста ми се насъбра напоследък - контузията, която ме извади за 7-8 месеца от игра, наказанието, с което мисля, че ме набутаха... Така че време беше слънцето да огрее и на моята улица. А ЦСКА е слънцето в българския футбол.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

denw
26.06.2009 09:50

ТNO, той винаги е бил цскар, но не го е казвал от малък е бил фен на ЦСКА *wink* . Чети хубаво *smile*

chechino7
24.06.2009 21:16

Браво Ванка , всички вярваме в теб,както и в твоите съотборници от Сливен *thumb_up*

MB_KrisS
24.06.2009 15:20

И аз искам да съм милиардер, но уви *joking*

Hustler01
24.06.2009 14:31

А за лефски, а за лефски еее-е-е *** от слон!

TNO
24.06.2009 14:01

Кога отиде в цск, кога стана запален цесекар