Ники Михайлов: България има нужда от силни Левски и ЦСКА

15:47
Ники Михайлов: България има нужда от силни Левски и ЦСКА
Представя ме Ви интервю с Николай Михайлов на Боян Бойчев от вестник "Труд":

-Възстановихте ли се след контузията, г-н Михайлов?

- На средата на пътя съм. Прогнозите бяха за три месеца до пълното възстановяване. В смисъл - докато мога да правя всичко необходимо на тренировки. Мина само месец и половина. Всеки ден ходя в специализирана клиника във Верона. Един от лекарите на моя отбор също е там. Възстановяването върви по план. На 25 април пътувам за Мюнхен, където съм на преглед при д-р Мюлер-Волфарт, лекаря на “Байерн”. Ще направя магнитен резонанс, за да се сравни първата снимка и сегашното ми състояние. Чувствам, че вече съм значително по-добре.

- Какво се случи, за да стигнете дотук?

- Малко преди Нова година на една тренировка паднах лошо на врата си. Беше студено и кално. Трябваше да прескоча препятствие, но точно преди да скоча, се подхлъзнах. Нелепо нещо. Краката ми бяха перпендикулярно нагоре. Заболя ме. Натиснал съм прешлен, който се възпали. Първоначално правихме снимки и всичко изглеждаше наред. Продължих да тренирам. Ту ме заболяваше, ту ми нямаше нищо. Но след четвъртото прекратяване на тренировка взехме решение, че трябва да се направи по-обстоен преглед. Не бях за операция. Имаше течност около прешлена и започнаха инжекции, стабилизиране на мускулатурата. Напънът да тренирам за всеки мач се оказа проблем. Сега съм организирал един от физиотерапевтите на националния отбор да бъде по цял ден с мен по време на лятната почивка, за да заздравя мускулатурата. Искам да съм готов за старта на подготовката.

- Имате ли вече идея къде ще започнете?

- Идеята е ясна - искам да играя постоянно. Това го знаят мениджърът ми Лъчезар Танев и шефовете на “Верона”. Няма да се примиря отново да съм втори вратар! Нито аз, нито във “Верона” са доволни от факта, че не съм щастлив. Деликатно е, защото имам дълъг договор. От една година не съм играл и трябва да се върна на картата. Няма значение дали “Верона” ще ме продаде, или ще бъда под наем.

- Опция ли е Верона, ако бразилският вратар Рафаел бъде продаден?

- Във футбола всичко се променя за часове. Аз харесвам отбора, тифозите, града. Много съжалявам, че така се стекоха обстоятелствата. От човешка гледна точка съм щастлив, от спортно-техническа - не. Не съм навършил още 26 години и не мога да си позволя повече да съм резерва. След като не става във “Верона”, ще отида другаде. На този етап мисълта ми е единствено да се възстановя. Затова по четири часа дневно съм на терапия. Ще преборя тази дребна, но деликатна травма. Искам да съм на линия и за европейските квалификации. Паднахме се в коварна група. Всички знаем какви са Италия и Хърватия - не пропускат голям форум. А ние все плачем накрая. Това трябва да се промени! Времето минава и всички искаме да отидем на европейско. Но подхождам с огромно уважение към всички съперници - Норвегия, Азербайджан и Малта. Битките ще са тежки и аз искам да съм в максимално добра форма. Крайно време е да спрем да се обясняваме, че нещо не ни е достигнало. Времето минава и е дошъл моментът да ни стигне всичко, за да сме на европейско. Най-важното е, че имаме опит. И още една разлика - вече всички българи, които играят в чужбина, са титуляри. Мъчно ми беше да гледам моя приятел Станислав Манолев например да седи твърда резерва в ПСВ “Айндховен”. Но ето - той играе все повече в “Кубан” заедно с Ивелин Попов. “Това е добре, защото за съжаление България няма по десет играчи на пост, за да има кой кого да сменя.

- В кои първенства ви се играе?

- Сега за мен е важното да играя, а не толкова в коя държава. Естествено - Китай и Япония не са опция. Ако съм искал да ходя за пари някъде, отдавна щях да съм отишъл. Да съм ги спечелил и да съм забравил за националния отбор. Рано ми е. Затова трябва да направя правилна крачка. Може да е малка, но правилна.

- Следите ли българското първенство?

- Винаги гледам мачовете, когато имам възможност. Особено на “ Левски”. Първенството е доста по-интересно от преди. Нормално е да виждаме спад във формата на някои отбори. Нашите тимове не са свикнали на толкова сгъстен цикъл. Но какво по-хубаво от това, че всеки може да бие всеки. Формулата с плейофи ми изглежда много по-добра. Непрекъснато има дербита, увеличава се броят на зрителите. Освен това няма нищо по-хубаво от мач на осветление пред пълни трибуни. Това вече и в България се случва.

- Вие бяхте в Левски, когато отборът игра в групите на Шампионската лига. Девет години по-късно по случай стотния юбилей отборът е в невиждана криза.


- Тодор Батков дава пари, но не разбира от правилната политика на един футболен клуб. По света има много президенти, които финансират клуба, но си избират правилните хора да управляват процеса. В “Левски” имаше точна организация с Наско Сираков и Станимир Стоилов. С нея дойдоха и резултатите. После пътят се загуби. Гонят се и се връщат легенди като Георги Иванов, Даниел Боримиров, Христо Йовов... “Левски” трябва отново да завърти колелото в правилната посока. Аз съм трето поколение левскар и ме боли.

- Питаха ли ви във Верона за събличането на Ивайло Петев?

- Как мислите? В цял свят се въртяха тези кадри. За мен това беше поръчка. Не знам от кого и защо. Подля се вода на Наско Сираков - човека, който доведе Ивайло Петев в “Левски” . И цяла Европа ни се смееше. Странни неща се случват. Петев е един от най-добрите български треньори и доказателство е работата му в Кипър. Разбира се, че не знам каква е истината за скандалната случка на “Герена”. Споделям само моето мнение.

- Какво мислите за проекта на ЦСКА да продава акции на феновете си?

- Отлично решение! Това е единственият начин ЦСКА да излезе от положението. Браво на хората, които са го организирали. Левскар съм, но без силни ЦСКА и “Левски” българският футбол също не е силен. Затова се надявам, че богати хора ще купят акции. И че ЦСКА ще стъпи на краката си. Грандовете изживяват много тежки времена и трябва максимално бързо да се оправят.

- Славия ще строи нов стадион с германски инвестиции. Не прави ли прекалено малко държавата за футбола и базите?

- Така е и това продължава доста години. В цял свят футболът е спорт №1. Но незнайно защо в България точно той остава за заден план. После искаме да имаме успехи. Без инвестиция в базите няма как да стане. Клубовете трябва да имат сигурност, че в следващите 20-30 години ще си стопанисват стадионите. Тогава може да се изискват от тях инвестиции. Свалям шапка на хора като Цветан Василев, Гриша Ганчев и Кирил Домусчиев, че са си намерили отбори и дават пари. Най-важното - в базата. Но не е срамно да нямаш богат спонсор. Тогава държавата трябва да се намеси. Имаме ли хубави стадиони, хората ще се върнат на трибуните. За тази цел са необходими действия, а не много приказки.

- Били сте в Холандия и Италия. Как се намесва държавата там?

- Не съм навътре, за да правя оценка. Но там държавата и футболът са ръка за ръка. Футболните федерации разполагат с пълната подкрепа. Най-големите държавни фирми спонсорират. А какво става в България? Една база на националния отбор колко години не можем да построим. УЕФА е превела парите, но спънките са зад всеки ъгъл. Знам го от първо лице, защото президентът на БФС Борислав Михайлов е мой баща. Проблемът ни е, че всичко става прекалено бавно. Все някаква пречка има. Вдигат се рамена, прехвърля се вината... И после критиците отварят огромни усти - без значение дали е срещу футболния съюз или клубовете.

- На думи политиците винаги са съпричастни, но когато стане въпрос за дела, изглежда не е така.

- Жалко е . Аз отдавна не живея в България, но страдам за футбола ни. Аз съм един от него. От дете като фен, юноша, после професионален футболист. Политиците трябва да запретнат ръкави и да се захванат със спорта. Харесва ми отношението на Николай Бареков. Още като журналист той не спираше да работи за спорта. Сега вече е политик и постоянно е ангажиран. Благодарение на неговата всеотдайност към футбола ТВ7 и Нюз7 купиха правата на “А” група и за първи път първенството се отразява, както в големите европейски държави - със студия, интервюта, отлични коментари. От телевизионните пари някои клубове в България живеят. Бареков натисна да бъдат взети правата на националния отбор по волейбол, на шампионата по баскетбол. Надявам се, че като политик ще продължи в същия дух.

- Рядко вземате отношение по политика. Ще гласувате ли на предстоящите избори?


- Да. И по изброените досега причини ще дам моя вот за Бареков. Ще гласувам като човек от спорта, който вижда отсреща друг човек, който милее за спорта. Вярвам, че е дошло времето, когато футболът ще бъде държавна политика. И всички ще се радваме на силни отбори и хубави стадиони. Ако това не стане, не трябва да се чудим защо гледаме само по телевизията Шампионска лига или финалите на световно и на европейско първенство.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Teemo
19.04.2014 15:25

За човек на 40год. би трябвало да те слуша малко повече главата и да си сдържаш нервните кризи. Невъзможно е да се обидя от " говедо, теле, крава, дебил " и прочие. По простата причина, че не се имам за такъв. Човече не е срамно да посетиш психиатър поне един път. Може да научиш нещо и особенно да не слагаш епитети на всеки щом не е цесекар. Виждам, че вече май е прекалено късно за теб. *smile**wink*

Teemo
19.04.2014 17:32

Не съм наричал нито тук нито в друг сайт някого прасе или свиня. Предполагам нещо грешиш. Както и да е! Излишно е да се спори с индивид който смята за нормално да определя хората като животни на всяка втора дума. Така е като липсват първите седем години а в случая и останалите. Жалко, но факт! *wink*

TUIG1
19.04.2014 15:48

Сега, виж какво, аз към никой не съм се обърнал с лична нападка че е говедо например. Със "Говеда" слагам под общ знаменател всички сини другарки*blush* Сигурно е имало случай да се обърна и с лична нападка към някой съфорумец и да го нарека теле, добиче и тн и тн. да не издребняваме сега*joking* но тези случаи /ако има такива/ може да се преброят на пръстите на едната ти ръка, и въпросният субект трябва наистина много да ме е ядосал*blush* Колкото до психиатъра за това съм съгласен- прекалено късно е за мен. И още нещо - не си мисли че не помня твоите "свине" и "прасета". Сайта е друг, но хората сме си същите/ поне някои от тях/*cool**wink*

greenhool
19.04.2014 14:51

България има нужда от клубове с организация,като тази на Лудогорец дали това ще са Левски,Цска или Берое,Ботев например няма значение..разбира се трябва ни и един силен национален отбор,но там Любо си работи в правилната посока*wink*

TUIG1
19.04.2014 14:41

Предвид обратните ви наклонности обаче КРАВИ ми звучи по- актуално*joking**joking**beer*

GrandeBarca
19.04.2014 11:50

И от силен национален вратар...ама се махна от Твенте с тях игра и в ШЛ....айде сега търкай пейката във Верона..жалко,че и ТАТИ не може да те уреди за титулярен вратар на Евроквалификациите..ако Стоянов продължава така и си осигури трансфер в Локо москва и играе добре там..нямаш шанс братле..а и дори в Лудогорец да остане...пак ще пази вместо теб..така стоят нещата в момента..и ако не отидеш да играеш някъде моментално..ще останеш и резерва на Георги Китанов *wink*

Bboy1912
19.04.2014 11:02

Щом само Левски и ЦСКА са нужни на България дай да закриваме първенството и да си оставим двата отбора да си правят дербита всяка седмица.

Jason_Scotland
18.04.2014 21:17

Второ интервю чета на Н.Михайлов и се убеждавам, че тоз момък има нещо в главата.
Харесва ми когато футболисти на единия гранд показват уважение към съперника.
Бързо оздравяване му желая*wink*

LevskiSf92
18.04.2014 20:11

А бе левскар съм ама цска в момента са си супер,aко не бяха финансовите им проблеми щяха и за титлата да се борят.При Левски работата е много по-зле не знам дано с Гонзо са по-добре нещата,че вече не издържам аз съм фен на отбора от както се помня и толкова слаби не ги помня ..

TUIG1
19.04.2014 14:39

Добре де, щом "говедо" ти се вижда обидно, мога да ви наричам теленца*wink* Да, определено звучи по -добре*wink* Спирам с рогатите, кухороги и сини дебили..и говедата ги забравям...вече ще ви наричам ТЕЛЕТА*joking*

LevskiSf92
18.04.2014 22:53

Аз казвам каквото си мисля и се стремя да съм обективен не е зле и ти да пробваш вместо само да храниш *wink*

Teemo
18.04.2014 22:18

Браво, че е написал каквото мисли и думите му не са с лошо за ЦСКА. И следователно ти определи човека, че е левскар а не говедо. А как би определил себе си ако погледнеш отстрани и си видиш злобата? Като голям и истински цесекар ли? Всъщност нещо друго освен говедо да ти се върти в главата? Или всеки с противно на твоето мнение и виждане е говедо? Вероятно ги сънуваш тези говеда? Спиш с говедо? Имал си насилствено преживяване с говедо? И това не го пиша с цел да се заяждам - а за да разбера как може на един човек всяка втора дума която пише да е говедо/а. Ненормално ми се струва всичко това. *sad**confused*

TUIG1
18.04.2014 20:28

Браво за пореден път! Ти си Левскар, а не Говедо*beer*

TUIG1
18.04.2014 18:38

Това момченце го видяхме колко голям футболист е като се махна от "Левски"*wonder*
Да се връща пак там, тати пак ше удари едно рамо за доживотен титуляр*beer*...пък и без това всички некадърници са тръгнали от гангрена, и всички рано или късно отново се връщат там *wink**beer*

LoneWolf
18.04.2014 16:04

И от силни вратари като Владо Стоянов *cool*

RMRM7
19.04.2014 17:03

Тука си прав, аз говоря затова,че участието на Мболи не го прави по добър от Стоянов . Все едно да кажеш някакъв си халф на Алжир е по-добър от Бейл, защото е бил на 2 световни

manutd_forlife
19.04.2014 15:28

Това, че няма друг вратар не е вярно. В началото на годината въобще не се очакваше той да е титуляр. Никой не надценява никой, ама се сещаш, че един отбор не може да играе само с юноши, нали? Ще се правят твърде много грешки заради липса на опит. Ама се забелязва, че в последните години все повече се гледат в нашите школи и повече деца се пращата да играят в чужбина и то не в отбори борещи се за оцеляване, така, че след няколко години съм сигурен, че ще имаме не само стабилно, но и доста застрашително ядро от млади играчи, които са се развивали в западна Европа, които ще причиняват главоболя на европейските грандове, които ще се борят да ги вземат за 10-20 милиона *beer*

MaLkO_LuD94
19.04.2014 14:46

Единственият представител от А група на Световното Райс М'Боли и спирам да говоря по-темата *wink*

RMRM7
19.04.2014 13:10

Като ще пази там,сякаш ще е звездата на турнира, просто няма друг вратар на неговото ниво,който да играе за Алжир. Това не означава,че е по-добър от Стоянов или Китанов,който е на 18 още. Мболи когато е бил на 18 още не е имал официален мач за мъжки отбор, а е носил водата на други куци коне. Само надценявате чужденците и ги мислите за голяма работа и те получават 10 пъти повече пари, а българските юноши седят гладни

manutd_forlife
19.04.2014 09:17

Че нашите момчета са добри, добри са, ама не са на нивото на Мболи. Все пак момчето сигурно ще е титуляр на втори пореден Мондиал.

LevskiSf92
18.04.2014 23:38

Тоя па къде ще сравняваш тоя масур Мболи с Владо Стоянов,Китанов и други.Аман от малоумните ти коментари .

MaLkO_LuD94
18.04.2014 23:20

''Ники Михайлов: България има нужда от силни Левски и ЦСКА'' Мислех че говори за леФски и ЦСКА че имат нужда от силни вратари *wink*

toki_
18.04.2014 20:16

Понеже Мболи ще е от полза на България *lol*

MaLkO_LuD94
18.04.2014 19:51

Мболи не е много по-слаб *cigarette*

citizen
18.04.2014 17:55

Най-вече от това