Костадинова: На спорта му трябва нова държавна стратегия

14:29
Костадинова: На спорта му трябва нова държавна стратегия
"Винаги ще има липса на пари, ако не се разпределят правилно. Целият извод е, че трябва нова държавна стратегия в спорта. Трябва да се построи една пирамида и да се почне от долу - клубовете", заяви председателят на БОК Стефка Костадинова, предаде репортер на БГНЕС.

Костадинова говори пред медиите веднага след проведеното редовно отчетно събрание на БОК.

"Тук се чуха много мнения. Благодаря на всички, които се изказаха позитивно и негативно. Форумът на БОК е събрал най-достойните хора на България - всички представители на федерации и индивидуални членове. Тук може да се каже всичко за нашата кухня. Изказването на г-н Димитров не ми допадна. Аз мисля, че всеки спортист, който покрие квота от международната федерация или от международния олимпийски комитет трябва участва на Олимпийски игри. Сега, да не говорим, че в зимните спортове има отстъпления. Единственото хубаво нещо бе Сани Жекова. Имаше федерации, които бяха финансирани в целия олимпийски цикъл и те нямаха квоти", каза още Костадинова.

"Аз лично бих казала, че федерациите са извор на нашето знание в какво състояние се намира даден спортист. Ако федерацията не ни информира кой е в спортна форма, кой е контузен, кой ще участва и т.н., ние не можем да знаем. Контролът трябва да се прави от министерството на младежта и спорта. Самата федерация дава информация за състоянието. Преди Сочи събрах различните представители на федерациите и те казаха, че състезателите им са в отлично здраве и няма контузени, а аз им пожелах успех. Всичко, което се искаше от нас като логистика, като отношение го получиха. За мен беше важно тяхното мнение. Като се върнем назад в годините, от всичките олимпийски игри, ние имаме само шест медала. Ясно си давах сметка какво е нашето състояние, преди да заминат спортистите. На ум си мислих, че Сани Жекова ще е шеста. Според мен ние изгубихме един бронзов медал. Свалям й шапка, много е талантлива и интелигентна. Тя даде такова интервю, че накара цял свят да й се поклони. Тя потърси грешката в себе си. Каза за тази спортистка - италианката, която я препъна по пътя за бронзовия медал, че я разбира, че и тя е била млада и няма лоши чувства към нея. Пак казвам, нека да не сме негативни. Минала съм го този път, чупила съм си крака и пак съм скачала. Нека някои хора, които не са си слагали маратонки и шорти, да не дават мнение на БОК", добави председателят на БОК.

"Надявам се, че това, което ни се полага ще се случи в Рио де Жанейро. Идва друго поколение, други времена. Ние сме други хора. Нека да ценим това, което имаме. Аз съм доволна от този форум. Хората задаваха различни въпроси и явно спорта ги вълнува. Но не е тук мястото. Но като дават такива критики, нека и да помагат. Ние сме обществена организация и помагаме на всички наши колеги, било то за разговор за бивши спортисти на по-сериозна възраст и техните операции. Аз лично никого не съм върнала. Винаги съм помагала на всеки, който е пожелал. Но не бива да се критикува само и без да се дава рецепта", добави Костадинова.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация