Националите по футзал за глухи се готвят за европейска титла

12:31
Националите по футзал за глухи се готвят за европейска титла
Националният отбор на България по футзал за глухи продължава подготовката си за Европейското първенство в зала, на което страната ни ще бъде домакин през месец ноември, 2014.

12 спортисти на възраст между 15 и 30 години тренират на базата на Национална спортна академия "Васил Левски" в София. Под ръководството на наставника Борислав Фердинандов футболистите се подготвят с интензивни занимания два пъти седмично, като през останалото време тренират по индивидуална програма.

"Момчетата са изключително дисциплинирани. Винаги пристигат за тренировка много по-рано от предвидения час. Готвят се много старателно за постигането на голямата цел – да станем европейски шампиони", обясни Фердинандов.

Голяма част от състезателите имат солиден опит, като тимът ни завърши на 4-то място в последните издания на Световното в Швеция и на Европейското в Швейцария.

"Определено имаме шанс за европейската титла. На последното световно първенство само ние успяхме да победим бъдещия шампион от Иран, което е достатъчно показателно за нашата класа. Тренирам ги от 13 години. Познаваме се отлично. Това, че има езикова бариера между нас не ни пречи, въпреки че по време на мачовете комуникацията е затруднена. Нямам голям избор за варианти на състава, защото подборът е ограничен, заради специфичното им състояние", добави специалистът.

Най-сериозният проблем пред Фердинандов е липсата на вратар, поради тежък битов инцидент с титулярния ни страж.

"Момчето си разряза сухожилията на едната ръка, след като голямо стъкло падна върху него. Ще съм изключително благодарен, ако някой може да помогне да привлечем негов заместник. Работим усилено по намирането на такъв за Европейското първенство, но категорично трябва да има увреден слух, иначе няма да бъде допуснат до участие. Не може да се шмекерува, защото на всеки състезател се правят аудиограми и експертни решения", разясни Фердинандов.

Голяма част от състезателите и работят, за да се издържат. Други са студенти и разчитат на стипендии, а трети на родителите си.

Българската федерация за глухи е осигурила всичко необходимо за подготовката на националния ни тим. До началото на Европейското ще бъдат направени няколко лагера, за да може момчетата да бъдат в оптимална форма за началото на шампионата.

"В тежки времена живеем, но се справяме. Подкрепяме безрезервно футболистите ни, защото виждам с какво огромно желание тренират и се състезават в държавното първенство по футзал. Съвсем наскоро им раздадохме чисто нови футболни обувки и предстои да им осигурим нови екипи. Малко не им достигна на последните големи първенства да вземат медал, но сега се надявам да успеем да станем шампиони и то пред собствена публика", заяви президентът на федерацията Николай Николов.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация