Владо Манчев: И на 45 години мога да играя в \"А\" група

10:52
Владо Манчев: И на 45 години мога да играя в \"А\" група
Нападателят на ЦСКА Владимир Манчев се съгласи вчера да даде обширно интервю за "Меридиан Мач". С него говорим за бъдещето му на "Армията" и тежката контузия, която получи в края на миналата година. Нападателят не подмина и някой от най-наболелите проблеми в българския футбол.

- Владо, докъде стигна възстановяването ти?

- В момента съм на Поморие в балнеохотела на кални бани. Една седмица ще бъда тук и ще правя процедури с тренировки и физиотерапия. Надявам се да има ефект и да бъда готов за началото на подготовката. Но къде ще започна подготовка... все още не знам. Знаете, че ми изтича договорът с ЦСКА. С никой от ръководството обаче не съм разговарял по въпроса.

- Какви са прогнозите на специалистите, кога да те очакваме пак на терена?

- Ами... според д-р Василев, който ме оперира в Щутгарт, не би трябвало да имам проблем да започна подготовка до две седмици, когато стартират лагерите на отборите за новия сезон.

- Каза, че не си разговарял с ръководството на ЦСКА, ще подпишеш ли нов договор с клуба?

- Как да преподпиша, като не съм имал никакви разговори с никой от ЦСКА. Така че от 1 юли съм свободен агент. До 30 юни имам договор с ЦСКА.

- Какво е твоето желание?

- Моето желание зависи от много неща. От това как ще се чувствам..., а и първото и единственото, за което мисля в момента, е да се възстановя, тъй като имаше малък проблем. Наложи ми са да направя артроскопия преди един месец, защото единият менискус се беше разкъсал и трябваше да се отреже част от него. Самата връзка е стабилна и няма никакъв проблем. Сега смятам, че нещата вече са наред. Просто имам един малък следоперативен оток, който трябва да изчезне.

- При евентуални разговори с ЦСКА за нов договор би ли те притеснило планираното от ръководството намаляване на бюджета и заплатите в отбора?

- Това си е работа на ръководството. Техен проблем е дали ще намаляват бюджета, или ще го увеличават. Мен това на момента не ме касае.

- Дори и Любо Пенев ли не е разговарял с теб за бъдещето ти в ЦСКА?

- Колкото и пъти да ме попиташ, ще ти кажа, никой от ЦСКА не е разговарял с мен, нито с моя мениджър.Това е, което мога да ти кажа като информация към днешна дата.

- Съжаляваш ли, че и този път не стана шампион с ЦСКА?

- Съжалявам страшно много. Явно е, че нямам късмет, отделно и тази контузия, която получих... Но това е животът, какво мога да направя. Моето желание бе да станем шампиони. Понякога се иска и късмет. Жалко е, че нямаше как да помогна на моите колеги отстрани.

- Справиха ли се младите в ЦСКА, възлагаха се големи надежди на тях?


- Ще кажа само, че имат много да учат още и много да работят, ако искат да постигнат нещо.

- В тази връзка какво ти говори фактът, че футболисти като теб, Здравко Лазаров, Сашо Александров, Мартин Камбуров... се връщате в "А" група, вдигате нивото и пак сте сред най-добрите?

- Това показа, че е много слабо нивото на футбола в България, нищо друго. Това е истината, няма какво да се лъжем и да се заблуждаваме...

- Да, но се засили конкуренцията, първенството стана по-интересно.

- Конкуренция има, но тя се дължи на това, че са слаби отборите. Просто нивото е много ниско. Има 3-4 отбора, които имат някакъв облик и могат да играят някаква роля. Всичко останало е пълнеж.

- Какво ще е нужно на ЦСКА след идването на новата власт, за да стане шампион? Явно е, че нещо не достига на тима?


- В България не е необходимо само да станеш шампион. Ставаш шампион и какво? Ние искаме с трици маймуни да ловим.Не става по този начин. Виждаме, че всички останали страни, които едно време бяха на светлини години зад нас, като Турция, като Гърция, като Румъния сега са на светлинни години пред нас и техните отбори редовно играят в Шампионската лига. Всичко е въпрос на инвестиции и на страшно много пари. Някаква страшна заблуда е, ако си мислим, че с пет лева се прави футбол. Трябва да се наливат много пари в бази, в инфраструктури, в детско-юношески школи. Просто нашият футбол трябва да започне от А и от Б, защото ние не сме на А, а искаме да кажем Я. Няма как да стане. Така, че да се замислят много сериозно тези хора, които въобще са тръгнали да се занимават, за какво го правят и какво точно искат да постигнат. Виждаме, че на този етап от футбола не се печели, но трябва да се прави така, че да стане печеливш. Защото не може да идват някакви хора, да наливат пари и да няма никаква възвръщаемост. И в един момент да си казват: ами за какво аз да ги давам тези пари и в крайна сметка да не се получава нищо. Не може да идват по пет човека на стадиона. Откъде ще ти идват приходите, след като нямаш такива от билети, от рекламни договори, от спонсори, от нищо. Тогава откъде да вземеш пари и да ги наливаш в един клуб. Продадеш двама-трима футболисти и се надяваш да си избиеш парите.

- Да, но в повечето случаи и държавата не помага кой знае колко, особено за базите.

- То че държавата не помага, не помага, и това е ясно. Но въпросът е, че трябва да се намерят хора, които искат да инвестират и на тях поне да не им се пречи. Базите трябва да се дадат на клубовете и те да ги развиват. Иначе ще си останем само с голите амбиции и ще се тупаме в гърдите кой станал шампион и кой не е. Какво значение има кой е станал шампион, когато в крайна сметка никой не ни знае в Европа кои сме и какви сме. А ние тук живеем още на старите лаври. ЦСКА и Левски били много известни в Европа. Какво ни е известното, като не можем да влезем да играем в Шампионската лига или ако влезем например, ни бият като тъпани.

- Да се върнем отново към теб. Мислиш ли да завършиш кариерата си в ЦСКА?

- Стига да съм здрав, като гледам какво е нивото в България, мога да играя до 45 години. Така че не мисля да се отказвам от футбола. Тази контузия бе един голям шок за мен. Радвам се, че го преодолях.

- От младите, които се налагат в ЦСКА, в кого виждаш най-много хляб? Един Тонев например...

- Аз съм му казвал на Сашко Тонев, че му трябва още работа. Много е непостоянен. Има страхотни качества, но трябва да ги развива и да мисли единствено за футбол и как да подобрява играта си.

- С какво Левски заслужи повече от ЦСКА да стане шампион?

- С абсолютно нищо. Може би с повече хъс и амбиция успяха да си вземат важните мачове. Когато бяха изправени до стената, те успяха да реагират, докато ние пропиляхме аванса си. Това е истината. Директният мач беше повече на нерви и просто успяха да ни излъжат, а ние не показахме това, което трябваше да покажем. Оттам вече нещата за нашия отбор тръгнаха надолу.

- Може ли Любо Пенев да постигне тези успехи с ЦСКА, които направи Димитър Пенев?

- На Любо Пенев просто му трябва опит. Той е много амбициран да постигне нещо голямо с ЦСКА. Пожелавам му успех. Смятам, че ще се справи. Имаше голям шанс още в дебютния си сезон да спечели шампионската титла, но не се получи. Не смятам, че той ще се откаже. Такива хора като него, които са идоли, са необходими на ЦСКА. Той знае какво значи сериозен европейски футбол. Имал е досег до истинския футбол. Това е бъдещето - млади специалисти, защото няма какво да се лъжем, в България няма достатъчно добри треньори не само в професионалния, но и в детско-юношеския футбол, които да научат младите футболисти.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

atso
30.06.2009 00:00

Ама с такова темпо на може да играе и до 60 ,ако и Малдини беше такава марда щеше да играе още 100 години.Какво играете бе мърди!