Бундеслигата съживи атрактивния си стил

10:15
Бундеслигата съживи атрактивния си стил
46 години след старта на Бундеслигата тя продължава да си е все толкова предвидима - шампион става Байерн М или някой друг. А когато към неспособността на Юрген Клинсман, се добави и странната трансферна политика на баварците, пътят на другите бе широко отворен.



Неизвестният новак Хофенхайм впечатли с красив футбол с едно докосване и финишира в първата половина на класирането. Тимът на Ралф Рангник обаче изкара кошмарна зима, в която звездите Ведад Ибишевич (кръстни връзки) и Еду Обаси (ахилес) се контузиха, а плеймейкърът Карлос Едуардо се сби с Ивица Олич в контролата срещу Хамбургер и отнесе наказание. Логично Хофе направи кошмарна серия от 12 поредни мача без победа през пролетта, но въпреки това завърши сезона на отличното седмо място.
Подобна бе историята на Байер Л и Хамбургер, които през пролетта се задъхаха сериозно, за разлика от есента, когато изглеждаха като кандидати за титлата. Обратно Щутгарт и Борусия Д като че ли не се бореха за нищо през есента, също като Вердер и Шалке, но постигнаха много през 2009. Но никой не можа да направи по-добра пролет от Волфсбург, който взе невероятните 14 от 17 мача и спечели титлата за първи път в историята си. Даже и странното решение на треньора Феликс Магат да обяви, че напуска още преди края на сезона не можа да провали невероятния рейд на Вълците.
Сезон 2008/09 бе невероятно драматичен, изпъстрен с много голове и съживи атрактивния стил, с който Висшата лига набра огромна популярност по света в средата на 90-те години на 20 век. Само Херта се опитваше да залага на "катеначо", и то със сравнително голям успех, но накрая остана на четвърто място и пропусна да се класира за Шампионската лига.
В дъното на таблицата Карлсруе повярва прекалено късно, че има шанс да се спаси, а Арминия смени треньора си Михаел Фронцек преди последния кръг и това се оказа правилно решение в грешен момент. Или грешно решение в правилния момент? Май планът се оказа грешен, но както и да е - изпаднаха. Същото се случи и с Енерги (Котбус), които бяха отнесени в плейофите за спасение с общ резултата 5:0 от Нюрнберг. В елита се върнаха още Майнц и Фрайбург.

Това са нашите традиционни награди за отличниците в Бундеслигата.
Най-добър играч
► 3. Графите (Болфсбург). Бразилецът мушна 28 гола в 26 мача през сезона и стана голмайстор №1. Каквото и да кажем за него, все ще бъде малко.
► 2. Диего (Вердер). През есента името му се свързваше най-вече с флирта с немската попзвезда Сара Конър, но през пролетта той показа, че е от световна класа. Тази игра му спечели трансфер в Ювентус.
► 1. Един Дзеко (Волфсбург). Най-елегантният и техничен нападател в Бундеслигата от много време насам.

Най-красив гол

► 3. Ивица Олич (Хамбургер). Фантастично победно попадение в северното дерби срещу Вердер.
► 2. Един Дзеко (Волфсбург). Отлично овладяване, обръщане и шут! Това попадение срещу Байерн проправи пътя към титлата на Вълците.
► 1. Графите (Волфсбург). Голът срещи Байерн, когато излъга цялата защита, трябва да се гледа на забавен каданс поне няколко пъти. Просто невероятно. Именно този гол сигнализира за края на Клинсман и подпечата триумфа на Вьлците.

Приз за случайно попадение
Себастиан Лангкамп (Карлсруе). Той се опита да изчисти топката в средата на терена, а изненада вратаря на Байер Л Адлер от над 40 м.

Най-добър мач
► 3. Борусия Д - Шалке 3:3. Кралскосините поведоха с 3:0, но се провалиха в типичния си стил в последните 20 мин.
► 2. Вердер - Хофенхайм 5:4. Изключително!. Бременските музиканти дръпнаха с 4:1, Хофе изравни, но въпреки това загуби.
► 1. Байерн - Хофенхайм 2:1. Във всички 167 страни, в които гледаха, не можеха да повярват на очите си. Националният селекционер на Германия Йоахим Льов го нарече "най-бързия мач, който някога се е играл в Бундеслигата. Невероятно качествена игра, истинска наслада за първенството".

Сделка на сезона
През януари Хамбургер продаде Найджъл де Йонг за 20 млн. паунда на Ман Сити. Ако Гражданите бяха изчакали само няколко месеца, щяха да го вземат срещу 2 млн., колкото бе клаузата му за откупуване след края на сезона.

Най-лош трансфер
Масимо Одо (Байерн). Италианският защитник пристигна под наем от Милан с имидж на световен шампион и победител в Шампионската лига, но се оказа по-слаб и от дупката Кристиан Лел.

Най-добра прогноза

Шефът на управата на Байерн Карл-Хайнц Румениге сподели, че Юрген Клинсман ще бъде треньор на Байерн и в края на сезона, а освен това ще има успехи. Справка: Уволниха Клинси на 27 април.

Жест на сезона
В края на мачовете срещу Байерн и Хофенхайм треньорът на Волфсбург Феликс Магат пусна в игра резервния си вратар Андре Ленц, за да може и той да вземе премия.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

KILLna7
14.06.2009 14:12

Съгласен съм с Monty тази година изключително много се радвах на мачовете в бундеслигата ,имаше всичко много голове ,красиви отигравания ,интрига .Жалкото е че не е от класата на английското и испанското първенство .Щеше да е хубаво Дзеко да си беше останал във Волфсбург за да видиме докъде можеха да стигнат ,но да се надяваме ,че ще покажат играта която показаха във всички мачове през първенството . *thumb_up*

Monty
14.06.2009 13:59

Споделям напълно.От няколко години Бундеслигата се превърна в НАЙ - ИНТРИГУВАЩОТО първенство в Европа, според мен. Достатъчно е да кажем, че 3 поредни години, последните 5 кръга не е ясно абсолютно НИЩО относно титлата, изпадащите и евроучастниците. Освен това, ако гледате мачовете, ще забележите, че футболът в Германия е безкрайно динамичен и атрактивен. Разбира се, това не означава - най - силен , но пък аз предпочитам малко по-слаби отбори и атрактивен футбол !

Dagoberty
14.06.2009 12:30

*thumb_up* Мисля ,че за Бундеслигата едно не може да се отрече стадионите винаги им са пълни

eagle92
14.06.2009 11:13

дам този сезон в Бундеслигата беше супер интересен *smile* Не като изминалите сезони *wink*