Нужен ли е лимит на трансферните суми?

13:13
Нужен ли е лимит на трансферните суми?
"Казах го вече няколко пъти, ще го каза и сега за последно. Аз не искам да напускам Милан."

Това бяха последните думи на бразилския плеймейкър Рикардо Кака като футболист на гранда от Милано. Няколко дни по-късно ръководствата на Милан и Реал Мадрид вече се бяха разбрали и Кака стана собственост на "Белия балет". Трансферът, разбира се, беше рекорден, като се споменават суми между 65 и 70 милиона евро.

Три дни след това португалското крило на Манчестър Юнайтед Кристиано Роналдо бе продаден за 94 милиона евро. Отново на Реал Мадрид, отново с рекорден трансфер.

Истината е, че нито Кака искаше да напуска Милан, нито Манчестър Юнайтед искаше да даде Роналдо на Реал Мадрид. Но офертите на новия управник на испанския клуб Флорентино Перес просто не могат да се откажат. Така на дневен ред идва предложението на президента на УЕФА Мишел Платини от миналата година, което бе следното:

Край на астрономическите трансферни суми!

Платини взима мерки срещу рекордните трансферни суми и високите заплати на играчите, като използва модел от "NBA".

Бившият френски футболист обмисля план, който да вкара във футбола, с цел да не се предлагат такива големи суми за трансфери. Неговата идея е да наложи лимит на трансферните суми.

Този негов план съществува в Националната Баскетболна Асоциация (NBA), според който "Salary Cap" определя долна и горна граница за предлагане на тренсферни суми за професионалните баскетболисти. Идеята на Платини е да определи една граница за предлаганите трансферните суми според приходите на клубовете.

Какво е Вашето мнение по въпроса? Трябва ли час по-скоро да се въведе лимит за трансферните суми или свободният пазар на футболисти да се запази в сегашния му вид?

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

nom3rcy
14.06.2009 23:10

А сега да си кажиме... мнението по темата... еми мисля, че villitu е много права тука и напълно е подрекпям !

nom3rcy
14.06.2009 23:06

bobygbg Ако предложат на Меси 100млн няма да го дадът, защото има договор с Барселона до 2012 мисля, че беше, който включва, че ако футболиста иска да го купи някой трябва да предложат поне 160 или 180млн евро мисля, че беха ако се не лъжа... а относно тфа дали Барселона ги яд, за Реал ... НЕ ! Защо да ги е яд ? Че те имат повече звезди от колкото Реал и Виляреал или който и да е др отбор в Испания взети заедно .. !

mitakita
14.06.2009 17:24

Тоя перес само руши клубовете като подобно на ман сити само крадат най добрите футболисти от клубовете.
Трябва задалжително да се сложи лимит на трансферните суми.

dunavec__
14.06.2009 16:32

Нужно е такива като флорентион пе(де)рес да се вкарат в затвора, след като се види откъде са му парите - спекула с недвижими имоти! Няма как в световната финансова криза да правиш такива печалби без протекцията на мафията, а и на властта в Испания и краля! Затова е време тоя боклук да бъде вкаран в затвора поне за 20 години!

gbfil2
14.06.2009 15:21

Трябва да има някакви правила и ограничения, както в трансферите така и в заплатите. Този въпрос, освен всичко друго, има и морален аспект. Всички говорят за финансова криза, хора остават без работа и жилища. Децата им губят възможности за по-добро обучение и реализация, а в същото време във футбола ще се завъртят няколко милярда. Заплатата на Роналдо е по-голяма от заплатата на всички служители на Португалското дружество за електроразпределение, взети заедно (пример). Почти всички клубове са с даначни и всякакви други финансови задължения. Май нещо не е както трябва?

Cr_Rona7d0
14.06.2009 09:27

за малките отбори това за лимит на трансферите и миниманлна и максимална заплата е много добре защото футболистите ф българия зимат несериозни пари а така ще имат шанса да се изравнят с някои от европеиските играчи по заплатати , но това ще стане ако не опредалят от отбора минимална и максимална заплата според бюджета... тоест за заплатите не е лошо като идея , но това за лимит на трансферите според мен е от злоба и завист.... преди 20 години футболисти като Кантона ,Шерингам , Беркамп са зимали една 20-та от сегашните заплати на Роналдо , Кака , Бербатов *stop*

Jayfrog
14.06.2009 01:28

Не според мене не е нужен...К'во да направим,че единия отбор има повече от другия..Като искат слдващия път да не зимат отбор като Ман Сити ами отбор от последната дивизия на Англия...За ко да слагат ограничение,че Ман Ютд не са толкова богати те си имат пари маняците колко купи спечелиха ;-) И ко да направим,че някои шейх вече държи клуба Ман Сити..Видяхте,че с звезди не става ! РЕАЛ е примера ;-) ,а Ман Ютд само с Роналдо и не чак толкова големи звезди като другите зеха колко купи *smile* еми...

PRI_A_TEL
13.06.2009 23:45

Вече Футбола е само пари и симулация. Но все пак се чудя какво ще стане с някои от нашите български отбори ако някои им даде 94 милиона? Аз си знам де...Но все пак тези трасферни суми дават голям принос за развиващите се клубове, ето например за мен Ман.Юнайтед е развиващ се клуб, е не е като Арсенал, но футболисти на 27-28 годишна възраст рядко се купуват, повечето се развиват в клуба и когато продадат някого идват още 10 нови в школата които са на по 16-18 годишна възраст от години следени от скаутите. Да футболът е игра с много пари, но кои кара Реал да ги дава? Ако се сложи таван на трансферните суми ще има огромни заплати, за да се задържат футболистите и дълги договори които ще прецакват самите отбори и самите играчи, един играч след 2 години ако е сърдит представете си какво е.

RangerSS
13.06.2009 22:35

Би трябвало да има лимит на седмичните заплати - иначе винаги има начин да се "прескочи" таван от примерни 100 милиона евро.Btw Реал не стабилизират ли един тренер на своя пост за повече от година дори с Рикардо и Роналдо не биха постигнали нещо.Преди да започнат да купуват звезди на килограм им бях голям привърженик,но откакто сульо и пульо се мъкнат в тоя клуб при условие че са малко по-известни фенската ми страст се охлади.Юнайтед или Барса (най-успешните отбори за последните няколко години ) нямат НИТО ЕДНА покупка за над 40 милиона евро и въпреки това са шампиони в страните си ,а и взеха и ШЛ.Милан бяха алчни и тоя сезон дори в УЕФА не се представиха добре, а червените от Мърсисайд си вреха носа където не им е работа(Бенитез) и късмет не им достигна за някой трофей.Няма смисъл от големи трансфери, а от младежка школа и добри скаути, и това е моето мнениер.

roommen
13.06.2009 21:34

ПО-скоро трябва да се наложи лимит на броят на чужденцити в един тим .

MB_KrisS
13.06.2009 21:01

Въпреки, че съм фен на Реал, мисля че трябва да има лимит на трансферите. Така повече футболисти ще завършват кариерата си в един отбор, малките отбори, които откриват футболисти като Един Дзеко ще бъдат конкурентно способни на грандовете и всички отбори ще разчитат най-вече на школите и скаутите си. Но трябва да се наложат и някакви граници при "кражбите" на футболисти от школите, най-вече за мениджъри като Венгер и Фъргюсън.

apis1
13.06.2009 18:41

Не бяха 60 млн или 90 нали *smile* нормално е цените на трансферите да се покачват ,но не говорим за 100 млн все още, какъвто иска да е играча.
Челси имаха много разумна трансферна политика проведена от Жозе ,която манчестър сити и Реал никога няма да имат със тези 150 млн Жозето направи шампионски отбор чиято инерция води челси все още!

ehg
13.06.2009 18:31

Тук се коментира само лимит на трансферните суми. А как ви се вижда седмична заплата от 200 000 или 500 000 евро - пълна лудост. Ето тук трябва да има лимит. При трансферите ако има лимит ще започнат плащания по нерегламентиран начин /под масата/. Или за сметка на по-ниските трансферни суми ще се предлагат по-високи седмични възнаграждения на играчите. Клубовете ще бъдат ощетени, а водеща ще е лакомията на играчите /пример Гарет Бари/.

Adrian000
13.06.2009 18:23

playing, немислиш ли например ,че Масимо Морати има повече пари от Шалке 04 и Щутгард да речем?!

thavdarova
13.06.2009 18:13

Тази проекто промяна граничи с фашизъм или комунизъм/идеите на двата строя са много близки/.Погледнете оит личностен план на нещата.Вие примерно имате пари да си купите десет къщи и не можете да го направите защото някой ви е завидял и си е измислил закон.Е..........това не е нито редно ,нито пък логично от каквато и да е гледна точка! *smile*

villitu
13.06.2009 17:44

А и според мен не трябва да има лимит,защото наистина,които могат защо да не ги дават тези пари *stop* *wonder*

villitu
13.06.2009 17:41

Ако транферите имат лимит,то Реал Мадрид нямаше да имат свестни футболисти *joking*

maistorinho
13.06.2009 16:49

Това за мен е пълна простотия...защо да не дават пари ,като могат.,,,

ACMilan22
13.06.2009 16:45

chilikiov кое ще промени футбола бе момче какво ще му стане,реал няма да могат да земат всички големи играчи,не мислищ ли че ще е по-добре един футболист да играе там кадето му е добре а не там кадето го отвеждат парите!

bobygbg
13.06.2009 16:36

а ако предложат за Меси 100 мил. дали ще го продадът? В момента грандовете начело с Барселона умират на мъка, защото Реал си позволи най-скъпите футболисти на света. Съгласен съм, че не трябва да има такива трансфери и такива заплати.

playing
13.06.2009 16:18

apis1 кви точни трансфери? ти май забрави за Шева...а да верно там парите не беха колосални *lol* *wink*

chilikov
13.06.2009 16:17

не трябва да има лимит щото това ще провали футбола

arsenov
13.06.2009 15:57

от winner са тъпаци продължават да пишат че кака е бил с рекорден трансфер а зидан за колко го купиха бе зеленчуци

apis1
13.06.2009 15:51

570 милярда евро *joking*
Първо таван не може да има защото в НБА обявиха Лок аут във футбола ако го обяват знаете какво ще стане.2ро Челси не похарчи колосални суми за играчи просто имаха добър тренер и точни трансфери.
Ман сити няма да купят звезда до като не си осигурят участие в ШЛ никой не иска да прецаква кариерата си там.Реал Мадрид не са най-богатия клуб имат задължения над половин милд.

troublesome86
13.06.2009 15:43

playing тая класация на форбс е няква временна Реал са най-богатия отбор последните 4 години виж в wikipedia

JKnoxvilee
13.06.2009 15:35

ТРЯБВА ЛИМИТ
просто комерса убива футбола
по тази логика, арабите ще почнат да вадят още по големи суми и догодина сити ще стане зверски отбор...а това е е футбол

пък и силно се съмнявам, че супер отборат ще е успешен...просто филма се повтаря, всички помним реал отпреди няколко години...

iker123
13.06.2009 15:30

Трябва да се сложи лимит штот да речем собственика на ман сити той за един футболист коа иска ще даде 200 милиона ево защото неговите владения са оценени на 570 милярда евро тъйче не му е проблем и няма конкоренция така трябва да се сложи лимит немойи някой за да притежава голям футболист да струва толкова много ...

playing
13.06.2009 15:23

да бе разбирам те и ти си засегнат от реал заради кака но дай да погледнем приходите стига с тези магнати кат тия на сити или на челси какво правят реал с фтбола? челси се осъзнаха и спряха както виждаш прецакаха вашия Шева за което чак мен ме е яд и спряха а реал май нема да спрат-жалко за което

playing
13.06.2009 15:18

Топ 20 на "Форбс" (в милиони евро):
1. Манчестър Юнайтед - 1 410
2. Реал Мадрид - 1 020
3. Арсенал - 910
4. Байерн (М) - 840
5. Ливърпул - 760
6. Милан - 748
7. Барселона - 725
8. Челси - 604
9. Ювентус - 453
10. Шалке 04 - 385
11. Тотнъм - 336
12. Олимпик (Лион) - 319
13. Рома - 287
14. Интер - 279
15. Хамбургер - 249
16. Борусия (Д) - 245
17. Манчестър Сити - 234
18. Вердер - 220
19. Нюкасъл Юнайтед - 215
20. Щутгарт - 199

troublesome86...смей се... *wink* това е последна информация преди финала на ШЛ дай някаква по скорошна ако имаш

troublesome86
13.06.2009 15:07

ти да не намекваш че не е Реал най-богатия че много ще ти се смея

rokera_henry
13.06.2009 15:03

ВЪпроса е ,че вече не само Реал правят пдобни неща на трансферния пазар.. Да не забравяме Челси сега и Ман. Сити та дори и Барселона ако щете...

playing
13.06.2009 14:57

EmoKirilov приятелию ти знаеш ли въобще кой е най-богатия клуб в момента?

playing
13.06.2009 14:56

кво ти харесва бре забравили мондиал 2006 и кво напраи тоя? фен съм на ман от 1997година и такъв играч никога не бях виждал в отбора им. Още тогава трябваше да си тръгне нали искаше? ама тогава реал не му даваха тая заплата и добре че беха манчестер да го напраят футболист и да го бутат щотото сър Алекс си етакъв виж сега пуска Македа пича е купен за по малко от една седмична заплта на Роналдо но след година-две ще го засенчи. Още началото на сезона исках роналдо да се махне защото се видя че пречи на отбора затова едно голямо благодаря на реал и нека се срещнем в европа и да видим "милионите"(реал) срещу "футбола" (манчестер) нямам търпение за такъв мач през тоя сезон

EmoKirilov
13.06.2009 14:53

Дори да го направи.. какъв е смисалът.. Реал печели по 400 милиона годишно.. .. няма друг отбор с подобна печалба.. по този начин дори шанса да правят подобни трансфери ще се увеличи .. *thinking*

beckham_07
13.06.2009 14:52

Много си прав,но така Реал разбива представите на футболистите и на отборите как реално стоят нещата.Затова колкото и да ми харесва Роналдо като футболист,ако ме питат кой ми е любимия винаги ще кажа,че е Уейн Рууни!!!!!!!

playing
13.06.2009 14:43

beckham_07 братле нали виждаш тая тенденция от страна реал - първо бекам после нистелроой а сего и роналдо.... после кой е най-великия отбор *wink* едва ли реал въпреки парите си може да се похвали с рекорди като този на Гигс и Малдини или пък със сърца като на Уейн *devil*

beckham_07
13.06.2009 14:39

Ми той от кога трябваше да го направи!Прави какви ли не реформаторски глупости,само не и това което беше умно нещо!В Националната Баскетболна Лига е толкова оспорвано иманно защото играчите избират клуб,а не чек!На Роналдо незнам колко много му се е играело в Реал,но май като е видял парите а седмица и се е казал,че му се играе.Същото сигурно се отнася и за Кака.Не че е лошо да има такива рекорди,но те развалят футбола и е по-добре за спорта те да бъдат ограничени!Дано Платини го направи бързо и грамотно!!!!!!!

playing
13.06.2009 14:37

tsvetkov1899 вече и политиката ли вкарваме във футбола *joking* че говориш за демокрация. проблема е специално за трансфера на роналдо че всъщност реал го купиха на "лизинг" защото нямат тия пари да го платят и ако не знаеш те ще плащат по 20млн за 4 години. май наистина имат пари и си ги харчат за каквото си искат *wink* нали сме българи и все се надяваме левски, цска или който и да е български отбор да излезе на европейската сцена и да се предстажи достойно е ка го мислите с нашия бюджет при тези обстятелства? как ще прогресират младите таланти в света? никой няма да им даде право за изява защото трябва някои смотаняци да си заслужат заплатата и платената цена. или трябва да си припомним какво стана с Шева? това е бъдещето на един от двамата а именно Кака и Роналдо.

TNO
13.06.2009 14:34

Не трябва да има таван, защото искам догодна Бербо да подобри рекорда на Роналдо и Барса да го купят за 200 милиона лева.

dindan
13.06.2009 14:33

тогава ще има пари под масата,нищо няма да спре богатите

ip
13.06.2009 14:22

Според мен тези космически трансфери все повече ще увеличават бездната между големите отбори и тимовете с по-скромен бюджет..трябва да се вземат мерки за да се запази някаква равнопоставеност..

rokera_henry
13.06.2009 14:18

Моето мнение е ,че трябва да има лимит на трансферните суми.Просто по този начин ще се намали порнографията на трансферния пазар. Футбола вече не е спорт,а бизнес и следователно става и пералня за пари на доста "паралии" от тук се и губи качеството на играта,защото всичко започна да се върти около парите,а не както едно време да имаш хъс да играеш заради отбора и страната си,а сега просто играеш заради пачката ,която ще ти дадът."Аз не искам да напускам Милан" -каза Кака,но пак намеса на пари,която остава характера и любовта към даден отбор на заден план.. От тук всеки може да си прави извод и свои заключения..

KOBAKA_
13.06.2009 14:15

Е немога да разбера каква е тая простотия да слагаш таван !? Толкова му искат от клуба... има готов да ги даде и си ги дава !? Имам чуството че целия свят така се уплаши и завидя на Реал че чак замириса ? Имам си пари харча си ги както си искам ... закакво ще ми слагат таван ? За да може всеки да вземе голяма звезда ли ? Големите отбори с големите пари си цакат и си взимат големи играчи !!! Стига глупости ...

tedo_dm
13.06.2009 14:11

според ме е нужно се пак да има някакъв таван за трансферите,защото суми от порядъка на 80-90 милиона се пак си твърде много колкото и да е добър даден футболист

kobrata_kz
13.06.2009 14:06

офф мале всички се побъркаха като продадоха роналдо за такава сума и ся всеки шушу мушу трябвали не трябвали като имат пари ще дават като нямат няма да дават толкова пари който иска пари ще продава за по скъпо

playing
13.06.2009 14:06

хора зарежете роналдо и кака това вече е факт. как мислите ще изглежда футбола ако и Рибери и Вия отидат в "убииците на футбола"(реал мадрид) това е абсурдна простотия и подигравка с най-великата игра. Това е Реал - не футболен отбор а бизнес предприятие. Погледнете на Манчестер...купиха Роналдо за 17млн не за 93 или там колко беше. Кога Реал ще купят играч за тези пари и после ще го продадат на десеторно по-висока цена. Платини не трябва да слага лимит на трансферните суми а просто трябва да "кикне" реал *joking*

barneta
13.06.2009 14:06

Абсолютно подкрепям това да има граница на трансферните суми, чрез този начин Флорентино Перез се подиграва с тази игра и я превръща само и единствено в пари. За това Платини, Блатер и компания да се замислят сериозно за тия неща, а не да ми дават някакви заявления "Трансферът на Роналдо в Реал за 80 млн е добър за футбола". Кое му е доброто, ами като имаш толкова пари изкарай някакви таланти от школата си срамота е това. Миналата или по-миналата година имаше Европейско или Световно първенство за юноши до 17 години, Реал Мадрид имаха само един представител в целия отбор, Барселона имаха 7. Така че вместо да ми взимат всичко на готово да си оправят малко и да изкарват и те някой друг млад играч. В момента парите управлят футбола което не говори добре за тази игра.

Поздрави !!!

omonigotemile
13.06.2009 13:59

Абсолютно съм съгласен с мнението на Adrian000. Това са глупости и се цели най-вече спирането на рабските собственици, които определено наливат ного пари във футбола. Колкото до правилото 6+5 за чужденци в Европа се смятат само граждани на държави извън ЕС,което значи, че Арсенал нямат проблеми: Галас,Насри, Алмуния, Фабрегас и другите си се броят за "нечужденци". Там се цели спирането на отборите от източна Европа (от Русия и Украйна, които мнного разчитат на млади бразилци)

ACMilan22
13.06.2009 13:58

Аз мисля че трябва да се сложи някакав лимит на трансверните суми,добре роналдо си искаше да играе в реал,но кака искаше да си остане в Милан но заради кризата нямаше друг избор.

atrax
13.06.2009 13:58

Естествено че трябва да се въведе такова правило.Всички помним какво стана с Лийдс,Фиорентина,Лацио и др. които затънаха заради пръскането на много пари за играчи пък и не е нормално един футболист да струва 100млн.

Adrian000
13.06.2009 13:54

Абе какви са тези глупости бе?! Имат хората пари ,харчат си ги за к'вото искат! Не е нужно да им се казва колко да използват все пак те си поемат риска и печелят или губят от това!

buturniak
13.06.2009 13:47

Ако имашетакъв закон, Роналдо пак щеше да отиде в Реал,само че вместо да се даде такава нереална сума щяха да дадат максимално-определената сума поправилото в случая

Swanky
13.06.2009 13:36

Моето лично мнение е че не трябва да се пръскат толкова много пари за играчи. Истината е че клуб като Реал Мадрид може да си го позволи, защото имат милиони фенове по цял свят и продават много артикули. Според менвъв футбола в момента всичко е политика, вече няма футболисти, които да играят с желание за победа и да чакат пари от това. Истината е че има само манекени, мафия и много малко футбол *thumb_down* Трябва да се въведе правило за трансферите и заплатите !!! *thinking*

GodOfHatred
13.06.2009 13:34

Това е пълна глупост и не трябва да се въвежда подобно правило.Значи ако имаш пари да не можеш да взимаш играчи които са много добри.Роналдо не искаше да остане в Юнайтед тогава какво щеше да стане ако имаше подобен закон.

ceko1
13.06.2009 13:33

Според мен това ще бъде много глупаво.Много по интересно е с тези огромни суми за трансфери. *smile*

cskara_75
13.06.2009 13:23

според мен трябва да се ваведе това правило. Според мен трябва да се дават жисоки суми за определени играчи но да са от порядъка на 30 млн евро и да се преговаря за допулване на сумата ако играчът впеяатли с изявите си. До колкото до правилото 6+5 пак съм за защото не може да се състезаваш в англииското първенство и да имаш 70% чужденци в отбора си, какъвто е случаят с АРСЕНАЛ. Това поражда мн конфликти в отбора( ГАЛАС с/у К.ТУРЕ) *wink* *beer*

dan_68
13.06.2009 13:15

Не не трябва. Трябва да има свободен трансфер. Също така не трябва да се въвежда правилото 6+5. Ако трябва да има граница може да е 100 милиона , но попринцип да е биз лимит *wink* .