Николай Манчев: Ботев направи невъзможното, за да се спаси

10:47
Николай Манчев: Ботев направи невъзможното, за да се спаси
Халфът на Ботев Пловдив Николай Манчев се съгласи да отговори на въпросите на "Меридиан Мач" дни преди дербито с Локомотив Пловдив. Той говори за напрежението на стадион "Христо Ботев".

- Предстои дерби срещу Локомотив Пд, което от много години е без значение за определянето на шампиона. Какви са очакванията ти за битката под тепетата предвид моментното състояние и на двата отбора?

- Очаквания нямам, а искам да победим. До момента съм изиграл три дербита, като имам две равенства и една загуба. Мисля, че е време да накажем Локомотив Пд, но както всеки знае, феновете на Ботев са решили да бойкотират двубоя, което ще ни се отрази негативно в борбата. Но се надявам в последния момент те да размислят и да заемат местата си в сектора за гости, като не спират да ни подкрепят.

- Преди такова дерби няма фаворити, но Ботев ще играе с половин отбор, тъй като много от титулярите са контузени или наказани. Независимо от пълния лазарет с какво мислиш, че "канарчетата" могат да изненадат тима от парк "Лаута"?

- В най-тежкия момент ние постигнахме основната си цел - оставане в групата. Всеки знае какво се случва в клуба. Ситуацията е изключително тежка. Но според мен, ако ги попарим с ранен гол от съблекалнята, Локомотив Пд ще бъдат изненадани. А ако аз накажа моя приятел Кирил Акалски, ще бъда двойно по-щастлив (смее се).

- Каза, че публиката на Ботев ще ви липсва. Тя от доста време е във война срещу президента на клуба Димитър Христолов. Как мислиш, точно в дербито ли е времето, когато привържениците на Ботев не трябва да са на стадиона?


- Аз съм футболист и защитавам цветовете на Ботев. Не пожелавам на никого да бъде на мястото на играчите,които са между двете враждуващи сили. Всеки избира какво да прави, но без привържениците на Ботев не може да има футбол в Пловдив.

- Мислиш ли, че чужденците в Локомотив Пд са по-класни от тези на Ботев и това прави разликата в полза на "смърфовете"?

- Не мисля, че чужденците и в двата отбора са играли 10-12 дербита, за да правят разликата. Според мен българите в срещата ще решат мача, а мисля, че нашият отбор не отстъпва по класа. Но наистина Даксон Да Силва и Павле Делибашич са качествени футболисти и вдигат нивото на Локомотив Пд.

- В средата на есенния дял започнахте да бойкотирате тренировките поради финансовия колапс в клуба. След което се обърнахте на 180 градуса и решихте да доиграете шампионата. Какво ви мотивира - разговори между самите футболисти, желанието на Димитър Христолов, подкрепата на феновете или евентуалното дисциплинарно уволнение?


- Самите футболисти с разговори помежду си решихме да се пробваме да изпълним една цел - оставане в първия ешелон. Постигнахме я с доста усилия, през които бяхме критикувани поголовно. Убеден съм, че друг отбор в България не може да направи подобно нещо.

- От доста време не сте получавали пари в Ботев, като разплащането и занапред е под въпрос. Говорите ли си вече в съблекалнята за предстоящия арбитраж и приготвили ли сте молбите за разтрогване с клуба?

- Да ви кажа честно, до момента нищо не сме обсъждали в съблекалнята. Все още сме футболисти на Ботев, като всички се надяваме да се случи чудо и то да е в близките дни.

- Според теб има ли светъл лъч за бъдещето на Ботев?

- За всички, които милеят за този отбор, най-важното е той да изплува. Как и по какъв начин - има фактори, които да решават това.

- Настъпила е финансова криза в целия свят, в България повечето заможни бизнесмени отделят средства за политически кампании. Смяташ ли, че именно в този възлов момент може да не се намери бъдещ благодетел за Ботев и отбора да пропадне?

- Ботев е на дъното. Финансовата криза се отразява навсякъде, но за да се случи нещо добро, трябва да се вкарат доста средства.

- Как ще коментираш интереса към теб от ЦСКА, Литекс и Черно море?


- Ще си призная - наистина има запитване, но нищо официално. Ако има някой, който много ме желае, най-вероятно ще приема. Но всичко е въпрос на преговори.

- Наставникът на националния отбор Станимир Стоилов е намекнал пред свои подчинени да гледат двубои на Ботев, като ти си бил един от първите в списъка на Мъри. Не е ли плюс за теб евентуалният ти нов клуб да бъде воден от селекционера на националния отбор?

- Стоилов наистина е велик треньор. Но времето ще покаже дали ще израсна и къде ще играя. Важно е да намеря място, където да се адаптирам по-бързо и да мога да се развивам.

- Няма ли да се радваш да заиграеш със своя най-близък приятел Георги Какалов в Черно море? Мислиш ли, че той е лобирал пред ръководството на „моряците", че имаш класа да играеш в евротурнирите?


- С Георги Какалов сме играли доста време както на малки вратички, така и по футболните терени. За всеки футболист ще е добре да играе с най-добрия си приятел в един отбор. Отделно той ме покани да му стана кум на сватбата до месец. Но нека времето покаже.

- Ако преминеш в някой от грандовете в българския шампионат, мислиш ли, че ще ти е толкова лесно, като се има предвид, че твоите бивши съотборници в Ботев Георги Христов, Дормушали Саидходжа, Йордан Минев трудно се утвърдиха съответно в Левски и в ЦСКА?

- Надявам се, ако премина в някой от грандовете, да не се получи случаят като с Георги Христов. За мен той е много добър футболист, защото сме израснали заедно в Марица. Но явно има и такива моменти във футболната кариера. Докато за Муши и за Данчо мисля, че те по-бързо се адаптираха и станаха основни играчи в ЦСКА.

- Много играчи в българското първенство копират идоли от световния футбол. Както ти, така и много други сте с дълги коси и ленти. Откога държиш на тази мода?

- (Смее се.) Никога не съм имал идол във футбола. Винаги съм бил с дълга коса. Единствено в казармата ме подстригаха. Моята приятелка Антония държи на външния ми вид и ме харесва така. Затова не подстригвам дългите си къдрици.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация