Кой колко ще прибере от ТВ права в родната \"А\" група

11:49
Кой колко ще прибере от ТВ права в родната \"А\" група
Когато се решиха основните въпроси в първенството - кой е шампион, кои са евроучастниците и изпадащите - треньори и ръководители вкупом отписаха последния кръг. Бразилците в ЦСКА си заминаха, Левски също си избра да залага на неизползвани досега играчи. Предварителните очаквания бяха само градското дерби Локомотив Пловдив - Ботев Пловдив да има някакъв заряд заради враждата между двата отбора.

Едва ли участниците в елита трябва с лека ръка да пренебрегват 30-я кръг, защото той ще даде отговори на някои други въпроси - кой с каква част ще си тръгне от наградния фонд на тв правата. А само в този кръг стойността на двубоите е около 120 хиляди лева.

В началото на сезона беше приета схема, според която всеки отбор получава различна сума, в зависимост от мястото, което заема в края на сезона. Също така всяка спечелена точка през шампионата носи бонус от 2505 лв.

Така от мач без никакво значение за разпределението на местата в Европа или борбата за изпадане, Миньор Перник - Черно море всъщност може да се окаже доста интересен сблъсък. При победа домакините от Перник имат шанс да се изкачат от 11-о на 8-о място в зависимост и от останалите резултати. Само този скок в класирането ще им донесе допълнителни 18 хил. лв., защото всяка една по-горна позиция в подреждането е оценена с 6 хил. лв. повече при разпределянето на тв правата. Като прибавим и 7500-те лв. за три точки излиза, че от мач без значение Миньор може да си донесе 25 хил. лв.

На практика, единствените отбори, които знаят на коя позиция ще завършат са първите три - Левски, ЦСКА и Черно море, както и последният Беласица Петрич. Всички останали отбори могат да си донесат поне по 10 хил. лв. от "безсмислените" мачове на 13 юни - от минимум едно място по-напред в подреждането и трите точки за успеха.

"Всички предпоставки за интрига и в последния кръг са налице. Отборите имат шанс да получат по-голяма сума от разпределението на тв правата и защо да не се възползват от него", заяви президентът на ПФЛ Валентин Михов, който беше основният посредник при преговорите между клубовете и "ТВ 2" при подписването на сделката за правата. Това обаче важи само, ако отборите не решат да печелят чрез уговорки в ущърб на букмейкърите, които и без това не изгарят от желание да пускат коефициенти за този кръг.

Михов увери, че участниците в елита вече са получили между 70 и 80% от парите си за сезона. Останалите ще бъдат разпределени след края, когато стане окончателно ясно кой на коя позиция е завършил и с какъв точков актив. Засега няма индикации дали ще има наказани със спиране на средствата клубове заради неизпълнени изисквания на телевизиите.

"Аз съм само посредник и БФС или "ТВ 2" трябва да кажат дали има отбори, които трябва да бъдат наказани за това. Доколкото знам, засега няма такива, защото вече авансово е преведена голяма част от сумата", допълни Михов.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

tamate_unufreev
11.06.2009 14:51

Aве кой турил тая педалска снимка на гонзо бе .... *sad* *evil*