Липи: Няма място за сравнение между Италия и Бразилия

14:24
Липи: Няма място за сравнение между Италия и Бразилия
Италия е настоящ световен шампион и е на върха в нашата квалификационна група за Мондиала в ЮАР през 2010 година, но "скуадрата" продължава да търпи критики за футбола, който играе. Треньорът Марчело Липи знае, че очакванията към неговите футболисти са да играят със стил, но за 61-годишния специалист по-важни са резултатите. След като изведе Италия до световния футболен връх, Липи се оттегли, за да се завърне отново след неуспешното представяне на тима под ръководството на Роберто Донадони на Евро 2008. В момента за Липи и Италия е важно да се представят стабилно на предстоящия турнир за Купата на конфедерациите в ЮАР, за да затвърдят короната си на световен шампион. Дни преди старта на надпреварата в Южна Африка Липи даде обширно интервю пред сайта на ФИФА.

- Италия за първи път ще участва в турнира за Купата на конфедерациите. Какви са вашите очаквания?


- За нас всички турнири, на които участваме, са важни. Очакваме да изиграем отлични мачове в Южна Африка. Искаме да израснем като отбор. Една от най-важните ни задачи е да обединим силните страни на отбора и да ги използваме в развитието и усъвършенстването ни. Трябва да се възползваме от всички възможности, които ще имаме, за да станем още по-добри.

- Вашият отбор попадна в тежка група с отборите на Бразилия, Египет и САЩ. Кой от тези тимове ще бъде най-големият ви съперник?

- Най-важният мач ще бъде първият, в който играем срещу САЩ. Ако първата среща мине добре, тогава логично следващите ще бъдат по-лесни, защото ще имаме по-голяма увереност. Винаги е важно да стартираш с победа. Но аз не искам да говоря за нашите съперници, а за моя отбор и за това какво искаме да постигнем.

- Има огромен интерес към вашата среща с Бразилия. Кои са според вас основните разлики между двата отбора?

- Нормално е да има голям интерес към тази среща, първо, защото Бразилия е най-силният тим на планетата, а Италия е настоящият световен шампион. Това е напълно нормално. Колкото до разликите, Бразилия е много силна физически, бърза е при атаките си, това е наистина опасен отбор. Нашият стил е различен, много различен. Затова няма място за сравнения.

- Като световен шампион върху Италия и вас сигурно има огромно напрежение?

- Не, няма, това не е напрежение. Ние имаме добър отбор, който тренира здраво, няма напрежение върху нас. Футболът е въпрос на мислене, трябва да разбереш психологическия аспект на играта.

- За втори път сте начело на Италия. Откривате ли разлики от първия престой в националния отбор?

- Не много. Първия път имах две години, за да изградя отбор, и сега е същото. На половината път сме. Част от работата е свършена и аз съм наистина съм доволен от прогреса и представянето на отбора.

- Когато Италия спечели световната купа през 2006 година, може ли да опишете как точно се почувствахте след края на финалния мач?

- Как се чувствах, не е трудно да си представите. Предполагам, че ще мога да обясня, но мисля, че думите няма да стигнат, за да опиша емоцията. Беше нещо специално.

- Евро 2008 беше голямо разочарование. Защо се получи така?

- Аз си бях вкъщи и гледах мачовете по телевизията, както и повечето хора. Ако не си бил вътре в отбора и на терена, няма как да говориш за ситуацията.

- Какви са вашите очаквания от ЮАР и Купата на конфедерациите?

- Аз съм очарован от страната и гледам напред. Никога досега не бях идвал в тази страна, но бях чувал много положителни неща. Любопитен съм да опозная местните. Хората казват, че наистина е красива страна.

- Тренирате някои от най-добрите футболисти в света. Има ли някой, който да се отличава сред тях?

- Най-добрият? Нека видя. Не мисля, че мога да направя това разделение, това не е честно. Тренирал съм много талантливи играчи. Те всички са били отлични футболисти и чудесни хора.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация