Футболът в Мексико затаи дъх преди баража с Нова Зеландия

12:58
Футболът в Мексико затаи дъх преди баража с Нова Зеландия
Бизнесът в Мексико ще загуби 650 милиона долара, ако националният отбор на страната не се класира на Световното първенство, смята маркетинговият експерт от столицата на страната Рохелио Роа. Мексико завърши на 4-о място във финалната група на зона КОНКАКАФ и трябва да играе бараж с Нова Зеландия, за да си спечели квота за Бразилия 2014. Двубоите са на 13-и ноември на стадион "Ацтека" и седмица по-късно реванш в Уелингтън.

В момента селекционер на отбора е Мигел Ерера, но той е четвъртият на този пост за близо два месеца.

"Без никакво съмнение, ние трябва да бъдем на Световното първенство. Футболната федерация на Мексико вярва в нас", коментира оптимистично Ерера след успеха над Финландия в контролна среща в Сан Диего в сряда.

Явно обаче футболната страна на въпроса не е единственото, което вълнува хората. Рохелио Роа, който е директор на компанията за маркетингови изследвания ДрийМач Салюшънс, смята, че евентуалното отпадане ще има негативен резултат от финансова гледна точка върху целия футбол в страната.

"Ще станем свидетели на механизма на доминото. Брандът мексикански футбол, местната Лига, както и клубовете няма да бъдат така атрактивни. Телевизиите няма да са така агресивни да купуват продукт, който не може да се покаже пред света. Очакванията ми са загубите да бъдат в размер на 650 милиона долара", каза Роа, който изследва процесите от 1986-а година, когато Мексико е домакин на Мондиал, и се забелязва първият сериозен скок на цената на футболния продукт.

Другият момент, който той има като пример, е 1990-а година, когато доста играчи от местния национален отбор бяха уличени в употреба на допинг, а Мексико пропусна Световното първенство. Другият момент е феновете, които вероятно няма да пътуват.

В Бразилия очакват над 600 хиляди чужденци да пристигнат догодина, като над 50 хиляди трябва да са мексиканци. Поне това прогнозират местните туристически агенции, които също с нетърпение чакат резултатите от мачовете с Нова Зеландия.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация