Мъри: Сигурно в България има и други плеймейкъри, но едва ли са от класата на Бербатов

10:59
Мъри: Сигурно в България има и други плеймейкъри, но едва ли са от класата на Бербатов
Селекционерът на националния отбор Станимир Стоилов заяви, че отборът ни не се е предал и ще гони класиране за световното първенство до последно. Според него тимът ни е надиграл тотално ирландците, но не е имал късмет да отблележи. Стоилов пое вината за изпуснатата жизненоважна победа.

- Господин Стоилов, мнението ви за мача?

- За наше съжаление не успяхме да спечелим мач, в който около 60-70 минути владеехме изцяло инициативата. Изключвам първите 20 минути, в които нашият отбор не игра добре и закономерно получи гол. Отново допуснахме елементарна грешка след статично положение. През останалото време обаче владеехме инициативата и трябваше да действаме малко по-точно и по-прецизно, особено в головите ситуации, които имахме. Оттук-нататък нищо не зависи от нас в групата. С мач по-малко сме, но дори и да го спечелим, ще сме на две точки зад ирландците.

- А сега накъде?

- Ще чакаме грешки на противника и, ако можем, ние да си спечелим всичко до края. Мачовете с Черна гора и с Италия според мен ще решат класирането в групата. Не знам къде играят ирландците, защото не съм правил сметки.

- Вярвате ли в чудеса?

- Вярвам, след като са се случвали. България също я е спохождало чудото от "Парк де Пренс".Защо и сега да не стане така.

- Допуснахте ли грешка с включването на Мартин Петров и Валери Божинов, които очевидно нямаха игрова подготовка?

- Може и там да съм допуснал грешки. Мартин Петров обаче е доказан футболист. След като е тренирал 2-3 месеца, едва ли някой щеше да го постави на резервната скамейка. Не мога да бъда кой знае колко критичен към него, тъй като след дълга контузия се завърна в игра. Естествено оттук-нататък, когато са здрави, няма да имат никакво оправдание. За жалост имах други идеи и за атаката, но контузиите на Ивелин Попов и Димитър Рангелов промениха първоначалните ми планове. Това беше оптималният състав, с който разполагаме. Ако Петров и Божинов бяха във форма, със сигурност България щеше да бъде по-силна.

- Усетихте ли подкрепата на феновете?

- Искам специално да поздравя публиката, която беше феноменална. Тя беше нашият най-силен играч. Хората, които дойдоха на стадиона, заслужават едно голямо благодаря. Надявам се в бъдеще и отборът да се доближи до нивото на публиката и да започне да я радва. Привържениците в България отдавна са доказали, че тяхното място е в Европа.

- Това, че ирландците поведоха в резултата, обърка ли тактическите ви планове?

- Напротив, след гола заиграхме така, както искам да виждам България. Когато ни вкараха, тотално надиграхме ирландците и се доближихме до нашия стил на игра.

- Нормално ли е отбор с претенции да участва на световно първенство, да допуска такива елементарни грешки в защита?

- Не е нормално. Имаше футболисти, на които бях поставил персонални задачи.В случая не е важно кой е играчът, който е трябвало да пази Ричард Дън при гола за ирландците. Ако трябва да се търси вина, тя е само у мен. Знаехме, че Ирландия е отбор, който е силен при статични положения, и трябваше да бъдем по-концентрирани в тези ситуации. Все пак защитата, в която имахме най-големи притеснения, се справи на едно сравнително добро ниво.

- Бербатов игра като плеймекър, такива ли бяха указанията ви?

- Сигурно в България има и други плеймейкъри, но едва ли са от класата на Бербатов. На тази позиция той играе и в Манчестър Юнайтед. Ирландските защитници се бяха прибрали много гъсто в наказателното поле и Бербатов се принуждаваше да се връща по-назад. От него се очакваше да играе като втори нападател. Той имаше своите два или три стопроцентови шанса за гол. Ако ги беше реализирал, идеята за играта ни щеше да се осъществи.

- Защо не играхме цял мач с такава агресия, каквато показахме последните 5 минути?

- Ние искахме постепенна атака, когато противникът беше групиран в собствената си половина. Тогава, колкото и да бързаме, не можем да завършим по най-бързия начин атаката. В интерес на истината голът ни падна след скоростна атака.Ние имаме скоростни футболисти по фланговете, които могат да завършват атаките. В последните десетина минути от нервност и напрежение започнахме да прибързваме с подаването в централната зона към двойката защитници.

- Ще викате ли нови футболисти за оставащите срещи в квалификациите?

- В националния отбор ще викам само играчи, които играят добре и се представят на нивото, което е добро според мен. Естествено някои млади играчи може да получат преференции, но не незаслужени. Ако тотално загубим шансове за класиране, тогава можем да потърсим две-три промени в състава. Но не можем да измислим нови футболисти или да закараме някой даром в националния отбор. На този етап нямаме право да отписваме квалификациите, макар шансовете ни да са малки.

- Силен ли бе противникът?

- Само можем да поздравим отбора на Ирландия за мъжката игра и в двата мача с нас. Те си взеха това, за което бяха дошли.

- Научихте ли нещо от Джовани Трапатони?

- Още съм под влиянието на емоциите и не мога да кажа нещо кой знае какво. Ирландия има свой собствен стил на игра. Моята философия за футбола е по-различна от тяхната. Видях една Ирландия, която се бореше да не загуби и се защитаваше добре.

- Оставате ли едновременно селекционер на България и треньор на Литекс?

- На този етап нищо не се е променило.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Bat_Vane
09.06.2009 09:20

Мъри Стоилов е много кадърен треньор , но просто му налагат какво да прави и кои играчи да избира . В България има не малко футболисти , които са страшно добри и са в отлична форма за сметка на Божинов например . Но какво да се прави - нали Наско Сираков и Боби Михайлов дърпат конците и викат в национала само техните си хора и тия дето играят в чужбина , без значение че от тях и колче за домати не става .

onzzy
08.06.2009 20:40

ако ги беше реализирал ако си беше покрил човека при гола на ейре ако ако ако......

TNO
08.06.2009 18:54

Кво му е кадърното на тоя п*тьо бе.Еб*/хти смотаня тип е тоя Мъри.Къв треньор е тоя,Мъри е тъп, селски,страхлив гъз

hatanasov
08.06.2009 16:03

Сигурно в България има и други треньори, но не са толкова кадърни колкото Мъри.

adzur
08.06.2009 12:45

Браво на Мъри ... За пореден път доказва,че е свестен тип !!!