Провален опит за атентат на Етиопия - Нигерия

14:09
Провален опит за атентат на Етиопия - Нигерия
Двама сомалийски атентатори самоубийци, които трябвало да потопят в кръв важен футболен мач в Етиопия в неделя, се самовзривили случайно преди срещата, съобщи говорител на етиопското правителство, цитиран от Ройтерс.

Нападателите се били дегизирали като футболни фенове и вероятно са планирали да детонират своите експлозиви или на националния стадион в столицата Адис Абеба, или в околните райони, където се били струпали хиляди хора.

Цитираният говорител допусна, че атентаторите самоубийци са били изнервени от масираното полицейско присъствие в района на стадиона, на който Етиопия прие Нигерия в първия мач от решаващ бараж в зона "Африка" за класиране на Световното първенство в Бразилия догодина, и неволно са детонирали своите експлозиви.

На мястото на взрива били открити експлозиви, ръчни гранати и футболни фланелки. Трима заподозрени били арестувани. До момента никой не е поел отговорност за неуспешния
самоубийствен атентат.

Сомалийската ислямистка групировка Аш Шабаб обаче се закани да удари Етиопия, която изпрати войски в съседната страна, за да се борят срещу свързаните с терористичната мрежа Ал Кайда екстремисти. Етиопското правителство обяви, че е предотвратило нападения през последните две години.

74 души бяха убити при нападения, извършени от Аш Шабаб през 2010 г. в две заведения в столицата на Уганда, Кампала, където фенове се били събрали да гледат финала на последното Световно първенство по футбол в Република Южна Африка между Испания и
Холандия, завършил с победа на иберийците с 1:0 след  продължения.

Етиопия се размина на косъм с огромна трагедия в неделя, може би поради щастлива случайност. Една от най-старите страни в Африка обаче нямаше същия късмет на футболния терен, като е на път да се прости с мечтата си да се класира на Световно първенство по футбол за първи път в своята история.

Етиопия загуби от Нигерия с 1:2, въпреки че поведе в резултата през второто полувреме, като гостите вкараха победния гол в последната минута. Реваншът е на 16 ноември, като загубата в Адис Абеба намали чувствително шансовете на етиопците за класиране.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация