Божинов: А защо Иванков да не вкара победния гол?

10:58
Божинов: А защо Иванков да не вкара победния гол?
След дълго отсъствие заради контузия нападателят на Манчестър Сити Валери Божинов се завръща в националния отбор, жаден за победи. Въпреки малкото игрови минути той има огромно желание за изява в квалификацията срещу ЕЙРЕ. След поредната тренировка бившият футболист на Фиорентина и Ювентус се съгласи да отговори на въпросите на "Меридиан Мач".


- Валери, спомняш ли си първия си гол за националния отбор?


- Да, беше срещу Ирландия (б.а. - усмихва се). Беше хубаво, първи мач на Стоичков начело на отбора, първи гол за мен. Няма как да ги забравя никога. Надявам се сега, при първия ми мач след дълго отсъствие, да победим ЕЙРЕ. Надявам се Господ отново да бъде българин.

- А надяваш ли се да се повтори ситуацията с гола ти и пак да вкараш?

- За мен най-важното е да победим, защото победата ни гарантира една стъпка напред за класиране на световното. Ще бъде трудно, но ще направим всичко възможно. Няма значение кой ще вкара гол. Може и Иванков да се включи в последната минута и да вкара с глава. По-важното е отборът да е добре и да изпълняваме тактическите указания, които ни даде г-н Стоилов. Трите точки са най-важното нещо в този мач.

- Готов ли е отборът за тежката битка, която го чака?

- Мисля, че си личи и че се вижда, че ме спокойни. Демонстрираме и самочувствие. Всички знаем, че този мач е един от най-важните, знае го цяла България. Надявам се да не я разочароваме. Ще направим всичко възможно да го вземем. Но приказките не са факт. Фактите трябва да ги покажем в събота вечерта пред препълнения стадион. Трябва да си свършим работата на терена и да покажем, че сме по-класният отбор, че сме по-добрите. Да говорим излишно, няма смисъл.

- А по-класни ли сме от тях, все пак ти и Марто, и Бербо, и Стилиян имате най-много допир до ирландците във Висшата лига, с някои сте и съотборници?

- Реално погледнато, всеки един отбор си има и силните, и слабите страни, добри, силни и средни футболисти. Най-важното е, че ние трябва да бъдем колектив. Откакто са дошли г-н Стоилов и г-н Сираков в националния отбор, се набляга на това нещо, на колектива, на тактическата дисциплина. Това е най-важното за един отбор. Аз съм българин и винаги ще защитавам страната и моите съотборници. За мен футболистите на България, които играят в националния отбор, реално погледнато, са по-добри, с класа са над всеки един футболист във всяка една държава, от всеки един отбор.

- В последните дни усилено се заговори за твое връщане в Италия, има интерес от Парма и Ювентус...


- Не искам сега да говоря за това. Не е подходящият момент. Сега мисля само за националния отбор. Аз си имам договор с Манчестър Сити и се чувствам добре там. Ако се стигна все пак до преговори с който и да е отбор, ще преценявам.

- И все пак какво е твоето желание?

- Нормално е да има интерес към мен от Италия, все пак доста време съм играл там. Това ми е почти като втори дом. Радващо е, но моето желание е да остана в Сити и да се преборя с конкуренцията.

- Превзе ли България Висшата лига?

- Мисля, че да, с толкова много футболисти, които играят все във водещите отбори - Бербатов, Мартин, Стилиян, аз. Надявам се колкото се може повече родни футболисти да идват да играят във Висшата лига. Пожелавам на всеки един български футболист да отиде да играе в Англия, защото там е футболът, там е всичко. Да, аз още не съм се докоснал до това, до което останалите мои съотборници в националния - Бербо, Мартин, Стилян, Кишишев, се докоснаха. Те са играли доста време там, при това непрекъснато. Аз имах две тежки контузии, поради които не можах да усетя наистина атмосферата във Висшата лига, да усетя тръпката. Да се надявам през този сезон да я усетя, защото, играейки във Висшата лига, ти се отварят много врати.

- Кой е основният коз на България срещу ЕЙРЕ?

- Колективът и пълният стадион - 12-ият човек.

- Какво си казахте с Шей Гивън и Ричард Дън преди мача, обзаложихте ли се?

- Аз им казах, че ние ще победим, но това в кръга на шегата. И двамата са много добри футболисти, а Трапатони отличен треньор. Надявам се да спечелим, тъй като това ще ни отвори голям път към световните финали в ЮАР догодина. Един мач е, всичко може да се случи през тези 90 минути. Не е невъзможно да ги победим.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

ubieca0000
05.06.2009 14:06

е и? в Бурасспор тои изпълнява дузпите..зашто сега да не отбележи? *joking*