Властите в Англия очакват скорошно решение по случая \"Майкъл Шийлдс\"

17:26
Властите в Англия очакват скорошно решение по случая \"Майкъл Шийлдс\"
Министър-председателят на Великобритания Гордън Браун е обещал на осъдения в България английския хулиган Майкъл Шийлдс, че фенът на Ливърпул ще разбере до края на месеца дали ще бъде помилван от британските власти.

Говорейки по време на редовната среща на премиера с медиите, при която журналистите задават въпроси на Гордън Браун, премиерът на Великобритания каза, че е наясно със случая на студента в "Едж Хил" и допълни, че знае за притесненията на неговото семейство за времето, прекарано от Шийлдс в затвора, съобщава " Ливърпул Ехо". Той обаче допълни, че министърът на правосъдието Джак Строу е дал задача на група адвокати да проучат наскоро завършилото разследване на Мърсисайдската полиция по случая с Шийлдс, но за да се вземе решение той има нужда от време.

Джо Андерсън, който е част от хората, водещи кампанията за освобождаването на Майкъл Шийлдс, заяви:

"Министър-председателят ни каза на няколко пъти, че е наясно с притесненията около дългото време, в което чакаме решение по въпроса. Той ми каза това лично, когато кабинетът бе на посещение в Ливърпул през януари. Лично Джак Строу възложи да бъде направен полицейски доклад и сега за да чакаме месец, когато разследването приключи преди три седмици - това е недопустимо! Колко врене отнема да се вземе решение след като бъдат прочетени всички документи. За това време, аз бих прочел "Война и Мир" на два пъти. В събота, Майкъл направи четири години в затвора за престъпление, което не е извършил. Той е в много лошо настроение. Най-добрите години от живота му минаха в затвора. Той стана на 21 години там. Това е голям срам за нашата държава и аз смятам, че те трябваше за часове или най-малко дни да вземат решение, а не седмици."

Андерсън освен това се позова на Закона за свобода на информацията и поиска резултатите от разследването. Той допълни:

"Ние имаме право да знаем какво реши разследването и какво са казали свидетелите."

Документите включват свидетелски показания, които не са били разглеждани от българския съд. Поне едно изявление от човек от Ливърпул, който помогнал на Мартин Георгиев, оправдава Шийлдс, според английската преса. През май 2005 година Шийлдс, който тогава бе на 19 години, пристигна в България след финала на Шампионската лига в Истанбул между отборите на Ливърпул и Милан. В пиянско изстъпление на Златни пясъци, той влезе в стълкновение с българския барман Мартин Георгиев и го удари с камък по главата, нанасяйки му сериозни травми. Англичанинът бе осъден в България първо на 15, а после на 10 години затвор, след обжалването.

През септември 2006 г. той бе преместен да изтърпява наказанието си във Великобритания. След като Шийлдс мина детектор на лъжата, започна мощна кампания за неговото освобождаване, въпреки че Джак Строу заяви, че това няма как да стане без съгласието на българската страна. 22-годишният англичанин може в най-скоро време да бъде пуснат на свобода, тъй като Върховният съд в Лондон постанови, че Министърът на правосъдието на Великобритания Джак Строу може да помилва Шийлдс. Самият Строу твърдеше, че няма такива правомощия преди отсъждането на съда.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

gunner74
04.06.2009 22:48

що не го върнат да стане любимката на наште в панделата *party*

MB_KrisS
04.06.2009 17:36

Да изгние в панделата. Като гледам по снимките не е много нещастен, че е в затвора.