Стоилов: Сега е моментът България да затвърди възхода си

14:46
Стоилов: Сега е моментът България да затвърди възхода си
Селекционерът на националния отбор на България Станимир Стоилов заяви в интервю за сайта на Българския футболен съюз, че иска отборът да победи със стил съперниците си от ЕЙРЕ на 6 юни в решителната квалификация за класиране на Световното първенство в Южна Африка през 2010-а.


- Г-н Стоилов, какво е най-голямото предизвикателство пред българския национален отбор преди световната квалификация с Република Ирландия?

- Всички в спортно-техническия щаб ясно осъзнаваме, че този мач решителен за България. С трите точки на 6 юни ще имаме всички шансове за класиране поне на второ място в нашата група. Показахме подобрение в играта си срещу Ирландия в Дъблин и след това срещу Кипър в София, но сега е моментът да затвърдим възхода си.

- Кое ще бъде по-важно за вас като селекционер на 6 юни: да се трупат точки или отборът да покаже играта, която всички българи очакват от него?

- Двете неща вървят ръка за ръка. Сигурен съм, че игровият стил и волята за победа ще доведат до успех не само срещу Ирландия, но и срещу всеки съперник. Знаете моята философия за футбола - тя е свързана с много агресивност на терена, в добрия смисъл на думата, с контрол върху топката. Не искам да се съобразяваме със съперника, а да се надиграваме с него. Когато имаш самочувствие и знаеш силата си като отбор, няма противник, който да е в състояние да те уплаши. За мен най-важното ще бъде да доставим удоволствие на зрителите по трибуните. Не се съмнявам, че Националният стадион "Васил Левски" ще бъде пълен на 6 юни вечерта, и искрено се надявам всеки един любител на футбола - независимо дали е на трибуните или пред телевизора, да остане горд от продукцията на националния отбор.

- Какви са най-големите проблеми пред вас в дните преди мача?

- Естествено, те са свързани с контузиите на Ивелин Попов и Захари Сираков, както и с наказанието на Станислав Манолев. Сега и Димитър Рангелов има проблеми, но като цяло големите въпросителни са свързани с линията на защитата.

- Все пак има основания за оптимизъм със завръщането в състава на Димитър Бербатов, Мартин Петров и Валери Божинов.

- Така е. Трябваше да се справяме без тях срещу ирландците и Кипър през март и април, но сега те са футболисти, на които ще разчитам. Важно е да се отбележи, че в тяхно отсъствие останалите национали демонстрираха отговорност, нагърбиха се с лидерски функции и показаха, че имат място в националния отбор и ясно осъзнават какво означава да носиш екипа на България.

- Предимство за нас ли е фактът, че ирландците ще гостуват на стадион "Васил Левски" в този така важен мач?

- Аз и след равенството в Дъблин подчертах, че в София ще е още по-трудно. Не съм променил мнението си. Ирландия е много добре организиран тим, който наказва всяко подценяване и всяка грешка. С помощта на горещата подкрепа от трибуните вярвам, че ще пречупим съперника още в първите минути.

- Според вас загубата на Манчестър Юнайтед с Димитър Бербатов на финала в Шампионската лига ще се отрази на капитана ни в психологически план?


- Не вярвам. Митко е наясно колко много очакват от него в България, а предстоящият двубой с националния тим е възможност за него да преодолее разочарованието от загубата в Рим и да покаже най-доброто от себе си.

- Изненадан ли сте от убедителното превъзходство на Барселона над Манчестър Юнайтед на "Стадио Олимпико"?


- Не съм изненадан. Знаете, че съм привърженик на стила на Барселона. Той е изграден с годините и се базира на ясна футболна философия, която дава плодове. Исках Бербатов да вдигне Купата, но отборът с повече импровизация и техника трябваше да пречупи другия. Това е нещо, което Барселона е избрал като визия - чрез контрол на топката търси качеството в играта. Това се постига с много футболни качества, интелект и мислене на терена. Тези детайли се повтарят безброй пъти и, когато го постигнеш, е много хубаво. Това е моето мнение, аз обичам футбола да е игра за хората, а не винаги единствената цел да е победата.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация