Днес се навършват 24 години от трагедията на \"Хейзъл\"

18:37
Днес се навършват 24 години от трагедията на \"Хейзъл\"
На днешния ден се навършват 24 години от трагедията на стадион "Хейзъл" в Белгия, където загиват 39 привърженици на Ювентус.

"Старата госпожа" спечелва първата си Купа на Европейските шампиони с 1:0, след като Мишел Платини вкарва дузпа във вратата на Ливърпул.

Това обаче се оказва най-тъжният трофей в богата история на най-титулувания италиански футболен клуб.

Трагедията започва, когато фенове на Ливърпул нахлуват в сектор с тифози на торинци и предизвикват огромни безредици.

Бетонна стена се срутва на стадиона и затиска голяма част от привържениците на Ювентус. Тези запалянковци, които се опитвали да избегнат насилието, били блокирани от падналата плоча, която ограничавала сектора, в който те се намирали.

Натискът, който бил предизвикан върху стената от накачилите се върху нея хора, заедно с този предизвикан от опитващите се да избягат привърженици, я съборил върху главите на тези под нея.

Трагедията разтърсва из основи европейския футбол и е причина за санкция срещу английските клубове.

Вечна памет на загиналите тифози!

\"\"

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

iksvel
29.05.2009 23:41

Това е ужасно - отиваш като щастлив привърженик да се наслаждаваш на своя отбор, достигнал до финал, и...не се връщаш. Да почиват в мир! И дано не се повторят повече такива инциденти.

razdira4a
29.05.2009 22:56

Както е казано всичко се случва заради нахлуването на ливърпулци в сектора на Ювентус и така 39 техни тифози загиват и още много са ранени.Следва наказание за английските отбори,а футболната асоциация на англия решава че за да се спре хулиганството феновете трябва да се държат в клетки за да не могат да нахлуват на терена или в другите сектори.Точно заради тези клетки 4 години по-късно се случва трагедията на Хилзбъро мач между Нотингам Форест и Ливърпул полуфинал за ФА къп .Полицията прави грешката да отвори големите врати предназначени само за излизане.За отризателно време трибуните,тоест клетките се препълват с някоко пъти над позволеното.Хората които вече са влезнали са премазани от тези които тепърва влизат.Феновете се опитват да излязат,да прескочат оградите но това е разчетено като акт на хулиганство и те са вкарани обратно вътре,други биват издърпани от други хора на балкона отгоре където няма клетки.Но все пак твърде много хора загиват вследствие на задушаване ,а парадоксалното е че това се случва под открито небе.Представете си ужаса е да вишдаш небето над себе си и въпреки това да не можеш да поемеш въздух.Мир на праха им!!!

AriesBG
29.05.2009 20:16

Помня го този мач, ужасна трагедия.Дано никога повече не се повтарят подобни трагични събития.