Сто на сто Барса

12:01
Сто на сто Барса
"Ти си толкова беден, че имаш само пари." Такъв плакат извади навремето агитката на Барселона към Луиш Фиго, забегнал в Реал Мадрид. Футболната гордост на Каталуния от десетилетия няма как да бъде само пари, колкото и да е богата с финикийски знаци. Дори няма как да бъде само победи или купи. Барса значи красота и дух. Видя се за кой ли път в сряда вечерта.

Барса е "лудостта" на Христо Стоичков, чарът на Ромарио, "безумията" в Рим на капитана Карлес Пуйол. Този технически безнадежден защитник си позволи срещу уж страшната сила като Манчестър Юнайтед да се унесе във финтове, някакви петички, дрибли. Неща, които иначе не прави и на тренировка.

Настане ли мигът, Барса надхвърля себе си. Защото никога не е само купи и пари. Затова и се роди това безпрекословно 2:0 срещу Манчестър Юнайтед. И нова легенда. Един ден тази Барса на Лионел Меси вероятно ще бъде сравнявана с Аякс на Йохан Кройф, с Байерн Мюнхен на Франц Бекенбауер, с Реал на Раул и с кой ли не. Барса целуна всички възможни трофеи за сезона - титла и Купа на Испания, Шампионска лига.

"Най-красивото във футбола е резултатът на таблото", казваше покойният Валери Лобановски. Тази Барса учи влюбените във футбола на обратното. Колкото и купи да натрупа, каталунската гордост показа още повече красота. Сто на сто трофеи, 101% творчески чар.

Замислете се, виждали ли сте във футбола толкова хубост, колкото извади на показ през сезона Барса, включително в Рим. Толкова - може би. Повече - съмнително е. В тази Барса топката е 12-ят играч. С "гола" техника "синьо-червената" мощ превърна в обикновен отбор мегазвездния Юнайтед, който по принцип уж беше по-добър тактически, физически, по-скоростен.

Шави-Иниеста-Меси-Шави-Иниеста-Анри. И пак, и пак... Сякаш безкрай. Пас след пас, хубост след хубост. До победата. Покрай харизмата на "синьо-червените" май вече забравяме дори съдията Том Йовребо от полуфинала с Челси...

В сряда Барса влезе в клуба на най-големите, на избраните, на великолепната седморка от клубове с поне три евротитли. Класацията: Реал Мадрид - 9, Милан - 7, Ливърпул - 5, Аякс и Байерн - по 4, Манчестър Юнайтед и Барса - по 3. Една може да вземеш някак си, две те правят голям, три - велик.

Каталуния поне във футбола вече е независима държава. И го направи с очарователна комбинация от сила и нежност към топката, яростна страст за победа, увереност и спокойствие. В шеметния стил, с който преди година Испания става национален еврошампион, днес Каталуния е клубен еврошампион.

Ако някой земен тим утре бие марсианци, то ще е Барса. Е, може би и Ливърпул, защото със сърцата на своята велика агитка получава вдъхновение да смачка всеки, дори италианци след 0:3.

В Рим се срещнаха двете най-актуални сили във футбола. Да, едната превърна другата в обикновен отбор. Нито Уейн Рууни беше Рууни, нито Райън Гигс - Гигс, и т.н. За жалост и Димитър Бербатов се оказа далеч от славата. Вместо златна резерва се оказа сребърна резерва. Също като преди 7 години във финала с Байер Леверкузен срещу Реал Мадрид - 1:2... Сега в Рим - два неуспели удара, 2-3 тънки паса без ефект. В типичния си меланхолично-изискан маниер пак не успя да стане резултатен.И приключва сезона без гол за Юнайтед от 25 април. И записа 6-и ялов мач. И вкара само веднъж в последните 13 мача...

Но! Митко през сезона натрупа повече и по-ценни трофеи от всички родни играчи, взети заедно. Световен шампион през декември (макар и без минута игра), купа на лигата през март (без да играе на финала), титла на Англия през май и - сега сребърен медал на Европа (като резерва). Всичко влиза във визитката на аса и на българския футбол.

Да, жалко че днес не пишем за Берба и Юнайтед в тоналността на Барса. Но в предишните два сезона каталунците ни една купа не заработиха. Днес са на върха. Сътвориха история в град с близо 28-вековна история, наречен Вечният. И това е хубавото на футбола. Римската империя не се оказа вечна, и Барса няма да е вечна. Но както духът на Гай Юлий Цезар и Октавиан Август е жив днес в Рим, май така и духът на тази Барса ще се помни. И - да стискаме палци някой ден и наше момче да е герой в подобна история, след като Берба не успя в сряда да стане вторият българин еврошампион.

Мълчанието е злато, а среброто е мълчание. Доказа го Димитър Бербатов към полунощ в сряда. След мача "сребърния" в Лигата Берба подмина първо Би Ти Ви, а после - пратениците на три български медии в зоната на "Олимпико" за блицинтервюта. "Ми нали сега говорих...", подхвърли в характерния си небрежно-елегантен стил лордът на родния футбол. Да, побъбри, но с английски медии. Не с български...

Не е необходимо звезда да обича медиите. Но не е зле да осъзнае, че те са посредник към запалянковците (хората), които я обичат. В сряда милиони българи стискаха палци на Митко. И най-вероятно искаха да чуят неговата дума. Бербатов си има личното право да мълчи. Дори в отговор на обичта. Моя работа е да опиша и мълчанието му. Не беше красиво.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

bamberman007
29.05.2009 17:39

аве ако бяха били ман.юн не че споря кой беше по-добрия това си е барса ама хипотетично ако англичаните бяха били щяхте да пишите еми те са с млад тренюр,нямат класата на юнайтед,нямат това нямат онова а пък ся имат всичко така ли ??? *wonder*

Aeonflux
29.05.2009 16:25

Мисля,че тук не е място да си показваме пристрастията,било то към отбор или към играч.Всеки човек си има право на избор дали да говори или не,всеки тълкува нещата по свой начин,не можеш да задължиш някого да мисли като теб.Не мисля,че този журналист който е писал статията трябваше да лепва това накрая-"Не беше красиво!".

Bat_Vane
29.05.2009 15:16

Ми за какво спориш тогава , като аз също не ги харесвам и много ме дразнят и точно това съм написал в коментарите си по - долу ? Ти ако знаеш кво искаш !

Napoletan
29.05.2009 15:07

Bat_Vane за мен бербатов роналдо и футболисти от този сорт са ми доста анти-патични и не ми говори кой бил кон с капак щото 90 % сте толкова образовани на тема футбол че просто нямам никакви думи..

MB_KrisS
29.05.2009 14:08

Това журналистите сте много нахален народ. Вчера при трагедията край Ямбол, вкарват шофьора на автобуса с мозъчно сътресение в болницата, а вие ще го задушите с тъпите си въпроси. Вие гледате само да си направите статията и нищо друго не ви интересува. Какво искате да каже Бербатов след такъв мач. Сигурно му е идвало да крещи и да псува, но нали трябва да се сдържа, защото утре ще го направите на пух и прах. Само Камата ви слага на място!

TigerJK
29.05.2009 14:03

Страхотна статия! Коментари различни от този са излишни *wink*

Bat_Vane
29.05.2009 13:39

Абе ей див селски козар , недей ми казвай кво да правя , да не ти разцепа тиквата !

Samoletski
29.05.2009 13:22

Просто Ман Юн излязоха да спечелят ШЛ и играха само заради поредния трофей, а Барса излезе да победи Юнайтед и заради самия футбол.

Don_Gonzo
29.05.2009 13:18

Bat_Vane ходи се гръмни някъде бе, говедо куцо

Bat_Vane
29.05.2009 13:16

Абе мойто момче , много добре знам , че Бербатов е играл и на други финали за ШЛ и какво от това , в момента става въпрос за точно този финал и въпросът беше , че той не направи нищо , както прави в последно време . А за Манчестър направи просто уникален сезон нямам думи цели 14 гола в 40 мача . А нещо за представянията му за национала да имаш да кажеш ? Или и там ще го издигнеш в култ , в който само вие конете с капаци можете да правите . И още един път повтарям - нека Бербатов бъде жив и здрав и си е гордост , че играе в голям отбор от Европа , но той не прави абсолютно нищо , чисто нищо !

Napoletan
29.05.2009 13:06

Bat_Vane знаеш ли че бербо е играл в друг финал на ШЛ освен този на МЮ и Барса ?
Бербо направи мачове през сезона в анлгия който половината отбор не правят през цялата кариера..
Правиш се на компетентен но не си *wink*

Найстина много хубава статия браво *smile*

Bat_Vane
29.05.2009 12:49

Статията наистина е уникална ! А за лудите фенове на Бербатов кво да кажа просто - продължавайте да си вярвате , че той е добър футболист , въпреки , че той за пореден път изложи България и показа , че пет пари не дава за родината и за вас глупаците , които му се кефите , когато подмина като малка гара българските журналисти след финала ! За Манчестър няма кво да говорим изобщо , то се видя колко са велики ! Дано само на 6 юни срещу ЕЙРЕ т.н. ВЕЛИК БЪЛГАРСКИ ИГРАЧ - БЕРБА да се покаже на едно високо ниво , в което страшно много се съмнявам с оглед на показаното в мачовете до сега . Нека бъде жив и здрав , гордея се , че играе в Манчестър , и че взе участие във финала на Шампионската лига , но това далеч не достатъчно , защото той не направи нищо съществено и запомнящо се и това не е единичен случай , това е тенденция при него и на практика огромната слава , която му създавате изкуствено , няма никакво реално покритие !

angel_hi
29.05.2009 12:19

Много хубава статия браво.Какво да каже Берба нямаше думи преклони се пред класата на Барса а че не игра за 3 купи така е решил САФ сега като си тръгне Тевес и Роналдо ще е друго.Браво Барса и продължавай така и др сезон.