Мойс го чакат големи решения

11:03
Мойс го чакат големи решения
Животът е като да свириш на цигулка пред публика и да се учиш да го правиш в същото време, казваше Самюъл Бътлър. Заменете “живот” с “менажиране на Манчестър Юнайтед” и опитайте да влезете в съзнанието на Дейвид Мойс, когато премина през портала на базата Карингтън в понеделник. Може да е изпитал пърхане на пеперудки в стомаха и ще се е справил добре, ако не се е замаял.

Мойс започна първия си официален ден начело в опит да продължи изградената от Сър Алекс Фъргюсън за 27 години династия, а Уейн Рууни бе на първо място в списъка му за задачи. Осигуряването на седем седмици до началото на предсезонната подготовка е повод за благодарност от страна на новия предводител. За този период приоритети бяха намирането на решение как да се действа с Рууни, сглобяването на собствен спортно-технически щаб и даването на първа оферта за Лейтън Бейнс.

Два часа след пристигането си в Карингтън бе потвърдено назначението на Стийв Раунд като асистент-мениджър, Джими Лъмсдън като треньор и Крис Уудс като треньор на вратарите на местата на Майк Филън, Рене Мюленстеен и Ерик Стийл. “Работил съм със Стийв, Крис и Джими доста години и се радвам, че са с мен, тъй като имат големи качества всеки в своето поле. Вярвам, че заедно можем да надградим над досегашните успехи”, каза Мойс.

Като привлече доверените си лейтенанти, мениджърът показа, че сега това ще е неговият клуб. Посланието бе подсилено с офертата за Бейнс, а недоволството на Патрис Евра може да размести пластовете в динамиката на отношенията в съблекалнята. Французинът де факто бе капитан в последните два сезона заради контузиите на Неманя Видич. След Евра и Видич може да напусне, тъй като има само година договор и ще навърши 32 през октомври. Само сравнете как първата сделка на Мойс бе даването на още 12 месеца на Рио Фърдинанд в Юнайтед.

Раздялата с целия предишен спортно-технически щаб и, вероятно, с капитана и вицекапитана ще изпрати послание по всички йерархични етажи на клуба и отбора. Скоро мениджърът може да изпита ефекта от това. Във вторник и сряда съставът се връща на Карингтън за фитнес тестове, а в четвъртък ще той изнесе първата си реч пред тях преди първата тренировка под негово ръководство. После, може би в петък, идва и дебютната му пресконференция като мениджър на Юнайтед. Там, в пълната с журналисти от цял свят зала, Мойс ще осъзнае колко високо се е качил имиджът му.

Идната сряда мениджърът, антуражът му и отборът ще излетят на най-дългото турне в историята на клуба – три седмици. Следващата събота в Банкок е първият мач на Мойс с новия му тим – срещу Сингха Ол Старс. После в Сидни идва ред на двубой с А-Лига Ол Старс (20 юли), в Япония с мачове с Йокохама Ф Маринос (23 юли) и Серезо Осака (26 юли) и в Хонг Конг със среща с ФК Кичее (29 юли).

После циркът “Юнайтед” пак лети на 6 август за Швеция за мач с АИК. Първият мач на Мойс на “Олд Трафърд” е на 9 август – бенефис на Рио Фърдинанд със Севиля. На 11-и 50-годишният наставник ще спори за първия си трофей с клуба в сблъсъка с Уигън за Къмюнити Шийлд на “Уембли”, преди истинският сезон най-сетне да започне на 17 август с гостуване на Суонзи.

Когато Манчестър Сити приеме Юнайтед на 21 септември, Мойс вече ще е избрал съставите си за сблъсъците с Жоземоуриньовия Челси (първото шампионатно домакинство на шотландеца) и Ливърпул на “Анфийлд”.

Тази дата на “Етихад” може да сложи точка на първата глава на Юнайтед при Мойс. Между днешния ден и тогава шотландецът би могъл да разбере колко успешен може да бъде в новата си роля. Понякога изискванията на това да си мениджър може да се струват на Мойс като да жонглираш, броейки от 100 до 0, докато поддържаш равновесие с мраморна плоча на челото. Ако ви звучи невъзможно, е защото само най-добрите са способни да се справят с това.

Джейми Джаксън, “Гардиън”

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Fergie_the_best
04.07.2013 12:01

Само това "пърхане на пеперудки" откъде го взеха Гардиън. Мойс знае колко много работа го очаква за да продъжи успешния ход на Юнайтед. *beer*

ddreamcatcher
03.07.2013 00:27

Много работа ще има този човек и ще трябва да взима много важни решения!

degea97_
02.07.2013 14:11

Много точно казано , евала на Джейми Джаксън !

teenage_head
02.07.2013 12:15

Страхотна статия от Гардиън. Силно се надявам Мойс да не изгони и двамата капитани...