Ново Калчополи разтресе Италия, 18 клуба от Серия "А" са замесени в скандала

09:09
Ново Калчополи разтресе Италия, 18 клуба от Серия "А" са замесени в скандала
В Италия избухна ново Калчополи. Местната прокуратура разследва 41 клуба заради съмнения за данъчни измами, нелегално укриване и пренасочване на суми към мениджъри и футболисти и други злоупотреби.

Вчера обаче италианските медии тиражираха една и съща информация, която се разминава с официалните данни, изнесени от прокуратурата в Неапол във връзка с новото разследване в калчото.

Според медийните версии претърсени са офисите на 41 футболни клуба на всички нива - от елитната Серия "А" до петоешелонната Серия "Д" на аматьорите. Освен това бяха изредени имената на 55 футболисти и 12 прокуратори. С този термин в Италия продължава да се определя онази категория, която ФИФА доскоро лицензираше като "спортни агенти", но на тазгодишния си конгрес в Лондон през май реши да ги преименува на "посредници" (intermediaries) и да изготви нов правилник за сътрудничество с тях.

В официалното съобщение на прокуратурата в Неапол фигурират 33 футболни клуба - 15 от Серия "А", включително изпадналите вече Палермо, Сиена и Пескара. Извън този "черен" списък оставаха Рома, Интер, Удинезе, Каляри и Болоня, но според медиите първите
три клуба също са били "обискирани".

По-важното е, че не е имало никакви обиски и претърсвания. Магистратите изрично посочват, че са възложили на финансовата полиция да "предприеме координирани действия по придобиване на документи от професионални футболни клубове".

Пръв внесе яснота Масимо Морати. Президентът на Интер потвърди, че финансовите полицаи са посетили централата на клуба и са заявили, че са упълномощени да получат определени документи, които са им били предоставени и всичко е приключило бързо и в атмосфера на пълно сътрудничество. Същото описание дадоха и останалите заинтересовани клубове.

"Придобитата документация е предназначена да даде пълна представа за отношенията между футболни клубове и футболисти, които пряко или косвено са свързани с дейността на спортните прокуратори Алехандро Масини и Алесандро Моджи," пишат неаполитанските прокурори.

Алехандро Масини е аржентинец и представлява интересите на аржентинския национал Езекиел Лавеци, чието име най-често се спряга във връзка със сегашното разследване. Според някои източници прокуратурата в Неапол започнала да разследва, след като миналата година иззела документация за Лавеци. Той изигра пет сезона в Наполи и
миналото лято бе продаден за 27 милиона евро на Пари Сен Жермен с четиригодишен договор за 4 милиона евро възнаграждение за година.

Що се отнася до Алесандро Моджи, той е син на Лучано Моджи, който се прочу в избухналия през 2006 година скандал "Калчополи", когато беше спортен директор на Ювентус. Оттогава не е престанал да се мъкне по съдилища и вече има две присъди на различни срокове затвор, пожизнена забрана да заема публични длъжности, в това число и на всички нива във футбола, както и да посещава спортни събития. Баща и син Моджи получиха солидарна присъда за физическо насилие над рефер.

Засега "бомбата" с новото следствие въобще не разтърси калчото, макар че магистратите работят по обвинителна хипотеза за престъпен заговор (с тази формулировка се бележат сдруженията от мафиотски тип) с цел избягване на данъчно облагане посредством системно фактуриране на несъществуващи операции по трансферни преговори. С други думи главното внимание е към механизми за финансово документиране на етапи от сделките все едно, че те са станали в чужбина, докато в действителност цялото договаряне се е осъществявало в Италия.

В кратка нота на Лигата на професионалните футболни клубове от Серия "А" се посочва, че разследване засяга дейността на спортни прокуратори и няма основание за съмнения в коректността на клубовете.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Deco_Sneijder
26.06.2013 17:38

В Италия футбола отдавна не е честна игра...и то от много дълги години...този сезон за пореден път се видя,какви ли не изненади станаха... *smile* Юве-Интер 1-3,Киево-Милан 1-2...

ryangiggs1000
27.06.2013 22:10

Друго си е Испания,а?Там никой не поляга на Реал и Барса.

headhunters
26.06.2013 15:16

Казвах ви аз , сигурно 1 година постоянно, че ювето са мафиотски отбор и продължават с цирковете си .. вие не та не :Д , ей ся като ги изпратят пак из Б групите пак ще мълчите като на.рани *beer**joking**lol*

stoianpavlov
26.06.2013 17:26

Ти еб*ваш ли се с мен, бе, боклук?! Пише 18 отбора, ти само Ювентус видя.

Abramovichcfc
26.06.2013 13:10

Отново отборът на Рим-Рома не е намесен в тези мафиотски изпълнения *cool*

greenhool
26.06.2013 13:59

Извън този "черен" списък оставаха Рома, Интер, Удинезе, Каляри и Болоня, но според медиите първите три клуба също са били "обискирани". *lol*

overdrive
26.06.2013 12:27

Данъчни измами ... такива проблеми няма само в Италия !

gang_related
26.06.2013 12:20

Какъв шок наистина! В Италия никога не е имало такива работи! 100% някой ги е натопил!

CSKA_BULGARIA_1
26.06.2013 09:46

aa2
Това какво общо има с футбола като става дума за данъчни измами.Това е Серия А какво и да става ще си остане едно от най силните първенства.

Jurka5
26.06.2013 11:15

*lol**lol* Как какво общо с футбола? Нали разследват отбори затова,те ако нямат нищо общо с футбола.. *lol**lol* Ако теб те разследват за данъчни измами,мен ли да разследват ? *joking**lol*

biserms
26.06.2013 09:35

НОВО КАЛЧОПОЛИ ?!? *lol**lol**lol* Разследването е за ДАНЪЧНИ ИЗМАМИ, не за уредени мачове, драги ми "професионалисти" от Уйнър БГ.

"Мащабна полицейска проверка в Италия прикова вниманието към футболните клубове на Апенините. Спецслужители от италианската финансова полиция са щурмували офисите на 41 клуба от Серия "А", Серия "Б" и по-долните дивизии. Целта на органите на реда е да установят дали някои от отборите не си служат с двойно счетоводство. От офисите на клубовете са извзети различни договори и фактури, които ще подлежат на щателна проверка, от която ще стане ясно дали има налице данъчни измами. Инициатор на акцията е прокуратурата в Неапол. Сред посетените тимове са Ювентус, Милан, Интер, Наполи, Рома, Лацио, Палермо, Пескара, Аталанта, Дженоа, Катаня, Ливорно, Бари, Парма, Киево, Фиорентина, Сампдория, Торино и др."

aa2
26.06.2013 09:32

Шокиран съм, в най-честното първенство в света да има такива неща?Не, не, не, просто отказвам да го приема, няма как!!!!

madridistaaaaaa
26.06.2013 12:04

Всички сме шокирани!

rooney_fen_256
26.06.2013 09:36

*joking**joking**joking*