Хърватия - Турция превю

20:17
Хърватия - Турция превю
Вторият 1/4-финал на Евро 2008 ще изправи един срещу друг Хърватия и Турция, като нито един от тях никога не е достигал до 1/2-финалите на европейския форум.

"Шахматистите" изненадаха с победите над трите си съперника от група "B". Победата с 1:0 над Австрия бе малко или много предсказуема, но последвалото 2:1 срещу Германия показа, че успехите им в последно време не са случайни.

След това в последния мач на терена игра резервния състав на хърватите, но и то не се оказа пречка, за да спечелят отново този път срещу Полша.

Мениджърът Славен Билич ще трябва да се справи без Кнежевич, чиято контузия го извади извън терена до края на първенството. И днес бе обявено, че Ракитич може да пропусне също мача поради болки в коляното, като ще трябва първо да премине тест по-късно днес.

След като загубиха с 2:0 от Португалия в първия си мач, Турция се нуждаеше от всичките си умения, за да оцелее.

Късен гол срещу Швейцария (2:1) им донесе първите точки и невороятната победа срещу Чехия с 3:2 им помогна да стигнат до 1/4-финалите.

За мача с Хърватия, турците ще излязат без своя основен вратар Волкан Демирел, който е наказан за 2 срещи, след като блъсна Ян Колер в последния мач от двубоя.

Но треньорът Фатих Терим разчита на опита на резервния вратар Рюстю Екбер, чието присъствие е добре дошло повече от всякога.

Турция и Хърватия са се срещали 3 пъти до сега, но само веднъж в мач на голям форум. На Световното първенство през 1996г. Хърватия победи с 1:0, където отпадна на 1/4-финалите от Германия.

Уефа назначи Роберто Розети за главен арбитър в петъчния мач. Негови помощници ще бъдат Алесандро Грисели и Паоло Калкани. Официален наблюдател ще бъде Мануел Мехуто Гонсалес.

ОТБОРНИ ФАКТИ

ХЪРВАТИЯ

През 1996г. са един от последните осем отбора, като настоящия им треньор Билич взе участие като играч.

Хърватия и Холандия станаха шестия и седмия отбор, които спечелиха всичките си мачове в групите на Европейско първенство. Всичките предишни 5 отбора са достигали най-малко до полуфинал.

Данийел Пранжич е единственият играч, който изигра и трите мача от груповата фаза за своя отбор.
 
Дарио Шимич може да стане първият играч със 100 участия като капитан на своята страна. Единствено той е играл на 3 европейски първенства (1996г., 2004г., 2008г.).

ТУРЦИЯ

На Евро 2000 южната ни съседка също достига 1/4-финалите, само за да бъде елиминирана от Португалия. С общо 11 картона (10 жълти и 1 червен) те оглавяват класацията по този показател.

Отбелязвайки по две попадения на Евро 2008 Арда Туран и Нихат Каквечъ се изравни с Хакан Шукур по най-много отбелязани голове на Европейски форуми.

Вратарят Рюстю е играчът с най-много участия като капитан. Той има 116 международни срещи за своята страна. Той взе участие във всичките седем мача на Турция по време на Евро \'96 и 2000г. Той ще счупи рекорда, който дели с други 4 до този момент, ако и когато излезе за първи път на Евро 2008.

На 35 години Рюстю може да стане най-стария играч, който някога е играл за Турция на такъв шампионат.

Мехмет Аурелио и Волкан Демирел са наказани за този мач.

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ:

ХЪРВАТИЯ: Плетикоса, Чорлука, Робърт Ковач, Шимунич, Пранжич, Сърна, Модрич, Нико Ковач, Ракитич, Кранчар, Олич/Петрич.

ТУРЦИЯ: Рюстю Речбер, Хамит Алтънтоп, Емре Асик, Гьокан Зан, Хакан Балта, Мехмет Топал, Арда Туран, Тюмер Мейтин, Тунчай Санлъ,  Нихат Каквечъ и Мевлют Ердинг.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация