Търси се компромис за Ботев при отказ на ЦСКА от Европа

08:24
Търси се компромис за Ботев при отказ на ЦСКА от Европа
Ако ЦСКА изчезне като футболен субект и изгуби правото на участие в евротурнирите, ще чакаме два компромиса и специални решения на УЕФА, за да имаме 4 тима в Европа.

По правило на мястото на ЦСКА трябва да участва Ботев Пловдив - четвърти в първенството. Ако "червените" закрият футболната си дейност, каквато е идеята при евентуално преместване на клуба, настава борба с юридически казуси.

България е заявила четирите си квоти за турнирите - Лудогорец (Шампионска лига), Левски, ЦСКА и Берое - Лига Европа. Късно е да сменяме представител, а и това ще наложи размествания в схемата за жребия - Ботев няма да е поставен в I и II кръг, каквато е ситуацията с ЦСКА. Ще е нужно специално решение на УЕФА за подмяна на родния представител.

Аргументацията от българска страна ще е сложна. През 2006-а УЕФА пусна Киево вместо Фиорентина в квалификации за Шампионската лига, но тогава тимът от Флоренция бе изхвърлен за корупция от професионалния футбол. Решението тогава дойде в края на юни, тоест сроковете не са проблем.

Ако стане, идва втори казус. Ботев е без право да играе в турнирите, защото клубът няма регистрирано съществуване в продължение на 3 непрекъснати години (чл. 12, ал. 2 от Плавилника за лицензиране на УЕФА).

На 25 юли 2010-а новият Ботев бе създаден на общо събрание, преименувайки съществуващия Металик (Сопот). Клубът е заверен в БФС на 29 юли. Тоест - до 31 март 2013-а, когато бе срокът да бъдат подадени заявките за евротурнири, трите години на Ботев не са изпълнени. По подобен сценарий през 2012-а УЕФА не даде на ирландския Дери Сити да играе в Европа, защото няколко месеца не стигнаха на клуба да изпълни 3 години след ликвидация.

Разбира се, компромиси са възможни, но времето е малко, а и компромисите стават два. И по-сложни въпроси.

"Такъв казус за нас няма - коментира за "Труд" Ангел Палийски, изпълнителен директор на Ботев. - За да играем в евротурнирите, трябва да получим обаждане от БФС и да ни поканят. Такова засега няма. Отборът е на лагер във Велинград, а после заминава за Австрия. Имаме уредени контроли... Това е нашата програма."

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация