Тонев бе голямата звезда, но Легия се върна на върха (обзор)

12:46
Тонев бе голямата звезда, но Легия се върна на върха (обзор)
Шампионът Легия Варшава
Както и през миналия сезон, така и през този надпреварата в полската Екстракласа бе изключително равностойна. В крайна сметка, воден от 51-годишния Ян Урбан и с головете на неостаряващия Даниел Любоя, Легия Варшава спечели своята 9-а титла в историята и първа от 2006 г. насам. Столичният гранд успя да се справи с конкуренцията на Лех Познан и остана на върха с 6 точки преднина в крайното подреждане. Решаващ за битката за титлата се оказа директният сблъсък между двата конкурента три кръга преди края. В него Легия триумфира с 1:0 и по този начин осъществи дубъл, тъй като по-рано спечели и Купата на Полша, надигравайки на финала тима на Шльонск Вроцлав. Над всички в състава на Легия бе сръбският



ветеран Любоя, който отбеляза 12 гола, но приносът на грузинския национал Владимир Двалишвили също не е за пренебрегване, тъй като той се отчете със същия брой попадения и отлични игри. Съвсем в унисон с политиката на всички клубове в Полша, и в състава на Легия не липсваха младите играчи. Даниел Лукашик (22), Доминик Фурман (20), Якуб Косецки (20) и Михал Кухарчик (22) получиха достатъчно доверие само за да затвърдят тенденцията, че в Полша всички залагат на огромен брой младежи.



Александър Тонев и неговият фантастичен сезон
Българинът бе една от големите звезди на първенството, а добрата новина за нас, е че успя да пренесе отличната си форма и в националния отбор. Тонев изигра общо 26 мача в първенството, 22 от тях като титуляр, и отбеляза 4 гола. Всичките попадения на българското крило донесоха победи на Лех, а медиите в Полша не спираха да отразяват перфектната му игра и отличното му сътрудничество с останалите в отбора. С бързина, техника и комбинативност бившият играч на ЦСКА, който се очаква до дни да премине в Астън Вила се превърна в един от любимците на претенциозната публика на Лех и бе съвсем нормално да привлече погледа на отбори от различни големи европейски първенства.



Останалите българи

Освен Тонев, през този сезон в Екстракласа играха още Павел Виданов и Александър Тунчев в тима на Заглембие Любин и Цветан Генков във Висла Краков. Виданов изигра 26 мача като титуляр, а Тунчев бе на терена в общо 19 срещи, като има и един гол. Заглембие завърши на 9-о място в класирането, но трябва да отбележим, че тимът бе наказан да стартира сезона с -3 точки. Бившият стрелец на Локомотив София Цветан Генков не успя да се представи на ниво във Висла и вкара само 4 гола от 21 мача. В по-голямата част от пролетния дял Генков бе контузен, а отборът от Краков завърши на 7-ма позиция и остана извън европейските турнири.

Приятната изненада
Като голямата изненада на сезона може да се определи класирането на Пяст Гливице в Лига Европа. Скромният тим от Силезия се класира на 4-то място, но получи виза за Европа поради факта, че финалистите от турнира за Купата на страната Легия и Шльонск са в Топ 3. Тук трябва да отбележим, че бюджетът на Пяст, който е общински клуб, е в пъти по-малък от този на Висла Краков.



Разочарование и болка

Най-голямото разочарование е свързано с административното отпадане на клуба със 101-годишна история – Полония Варшава. Столичани не получиха лиценз за сезон 2013/14 и от есента ще стартират като аматьорски отбор. Финансовите проблеми се появиха още през миналото лято, като нито футболистите, нито хората от треньорския щаб получаваха редовно възнагражденията си. Въпреки това, с дух и висок морал Полония завърши на 7-мо място в класирането. Тежката развръзка не отказа верните фенове на „черните ризници”, които събраха 30 хиляди злоти, за да осигурят охрана за последния домакински мач от сезона (1:1 срещу Пяст) и за разходите по гостуването на Погон Счечин в последния кръг. Отпадането на Рух Хожов от елита е голям шок за футболна Полша, тьй като заедно с Гурник това са двата отбора с най-много титли в историята на първенството – по 14. За първи път от 1999 година с Екстракласа се раздели и Белхатов.

Надежда за бъдещето
Най-големият ресурс в полския футбол в момента, освен останалите от европейското първенство миналото лято стадиони, са младите играчи. Във всеки един от отборите се залага на младоци от школата, като за сметка на това се намалява броят на чужденците. От шампиона Легия, през средняка Лехия Гданск, до изпадналия Белхатов, всички залагат на свежа кръв от школите. Освен че тази стратегия е гаранция за бъдещето на местния футбол, това е и пример за подражание за скромното ни българско първенство.

Йордан Грозданов (коментатор на Екстракласа по Eurosport 2)



Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

El_Fenomeno_9
03.06.2013 21:10

Всъщност Генков е по - добър от него , но тея контузии го съсипаха ! Иначе миналата година имаше един период от 5-6 мача поред , в които се разписа , 2-3 от които дори беше резерва !