Уредените мачове в Примера

10:41
Уредените мачове в Примера
“Договорките винаги ги е имало. Който твърди обратното, лъже.” Това признание на нападателя на Хетафе Адриан Колунга отпреди седмица е болезнена истина за испанския футбол. Той го знае от първо лице. Всички го коментират, някои се борят срещу него, други дори го заклеймяват – било в собствената съблекалня, било в Професионалната футболна лига. Никой обаче не ходи в полицията. Това е табу според футболисти и треньори.

Този уикенд най-вероятно ще видим най-чистия кръг в Примера за последните 10 години, защото шумотевицата уплаши хиените. След полемиката около Леванте – Ла Коруня се настани психоза за уреждане на мачове у играчи, треньори и президенти. “Стигнах дотам да се съмнявам дали да пусна, или не даден играч, защото си мислех, че се е продал”, казва един наставник.

Някои опити за купуване и в Примера, и в Сегунда все пак станаха ясни. Бекът на Райо Валекано Касадо получи обезпокоително обаждане от представил се за емисар на Майорка. Бранителят веднага се обърнал към треньора си Пако Хемес и двамата изкоренили проблема. “Абсолютно съм сигурен, че този сезон са се купували мачове. Като че всички го приемат за нормално и всъщност можем да направим малко”, казва президент на клуб от Ла Лига.

Някои отбори пък директно се предлагат на други, за да загубят, както разкрива президент на мощен тим от Сегунда: “Този сезон ни предлагаха да решават мачове в наша полза, все индиректно”.

Един треньор от втория ешалон споделя: “Питал съм играчите си в лицето дали са се продали, или не. Миналия сезон ни предупреждаваха да събираме на лагер целия отбор, да им взимаме мобилните телефони и дори да следим с кого говорят на рецепцията. Дотам стигнахме. В края на сезона гледаш други неща: кой приключва договора си, кой иска в друг отбор, кой не е важен за треньора... Често пъти чак се вбесяваш, че не можеш да тренираш определени неща, тъй като знаеш, че ще стигнат до съперника. Винаги търсят вратаря и един защитник – така е най-лесно. Понякога и нападателя, ако е много добър.”

Футболистите са истинските герои при уреждането на мач. Обичайно контактите се случват доста по-рано и са между бивши колеги или двамата капитани: “Когато стигнем до мача помежду си, да го спечели нуждаещият се от това”, споделя футболист с голям опит в Примера и Сегунда.



Пари се предлагат не само за загуба, а и като премия за трети клубове да победят и при това всичко е легално, ако се обяви пред хазната. Устройващите и двата съперника равенства също са предпоставка за уреждане на мач.

Често пъти указанията идват дори в предварителния разбор в съблекалнята преди двубоя, както разкрива един играл срещу Леванте футболист: “И на двата отбора ни трябваше равенство. В разбора треньорът ни каза да не правим театър през целия мач, но че и да си вкараме гол, другият ще изравни. На лицето ми се появи усмивка.”

Между играчите има голяма толерантност по отношение на премиите за победа: “Ако ми дадат нещичко, за да победя, става, но за да загубя – никога”, отсича ветеран нападател от Сегунда.

В испанските футболни среди има силно желание с тези неща да се приключи веднъж завинаги, колкото и да е болезнено и скандално. “В Италия и Германия разкриха тези проблеми и първенствата станаха по-добри, махнаха се бурените и е градината пак стана приятна за гледане”, смята един президент от Примера. Той и колегите му ще имат доста работа. Дано им се получи добре!

Серхио Фернандес, “Марка”

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Jurka5
30.05.2013 21:58

За мен това поне не е никаква новина. В последно време на отбор,който спешно му трябват точки,а на другия - не,винаги си взема мача. А,за човека по долу,който говореше,че това са глупости и е от анонимни източници,да види преди няколко седмици за мача Леванте - Депортиво. Бяха извадени играчи,някои не искали да играят в този мач,защото разбрали,че трябва да паднат,това ако е глупост,несигурно и анонимно..

Premierleague9
30.05.2013 21:41

Абе порпинцип не съм фен на испанските отбори, нито на първенството. Обаче когато гледам мач от Премиера Дивизион почти винаги е много интересен с много голове и положения. Така ,че не съм съгласен с някой хора по-долу, които казват ,че било безинтересно.

putopalo
30.05.2013 21:20

Имам наблюдения за второто ниво на испанския футбол-Ла Сегунда.Няколко отбора всяка година тръгват много добре и последните няколко кръга си продават мачовете и оставан извън плейофите( Елче тази година ще наруши традицията).Други отбори който продават са РМ Кастия и Барсселона 2,там играят млади момчета,които искат да бъдат забелязани,но по някое време започва яка търговия-продават мачове на изпадащи или на борещи се за промоция,защото те самите нямат право на такава в елита.

Gorkata
30.05.2013 21:06

от нашето по - корумпирано първненство няма тук всичко е уредено сигурно и шампиона се слага с пари преди началото на сезона...

biser_gerrard
30.05.2013 19:12

Айде стига толкова съм коментирал в статия на първенство , което въобще не ме интересува. Щом ви е интересно - гледайте си го , замен лично е безинтересно и манипулирано и точно заради това не гледам испански мачове. На вас щом не ви харесва Премиършип не го гледайте и готово всички ще са доволни*beer*

Johan_Cruyff_14
30.05.2013 19:21

А като не го гледаш, как го определи като безинтересно? Това е като да отказваш да ядеш нещо, защото никога не си го ял и мислиш, че е ужасно.

biser_gerrard
30.05.2013 19:11

Виж стадионите в Англия, сравни парите от телевизонни права. За какво говориме изобщо ? Че то стадионите на отбори от 2 Лига (4-тото ниво на английския футбол) са по-хубави отколкото тези на отборите в Примера.Пак казвам тва че има корупция не е толкова срамно - добре е че разкриват нещата и ще се борят с нея.Не знам какво ме нападаш *smile*

Axl_Rose
30.05.2013 18:50

Навсякъде има уредени мачове , това че в последните години започнаха да се разкриват изобщо не е изненадващо.

RedToDeath
30.05.2013 17:17

Кво да ви кажа за Испания.. Хората се опитват да играят красив и чист футбол, ама нещо не им се получава..

DuX4o0
30.05.2013 16:41

Навсякаде има уредени мачове и веднага мога да ви дам примери и за Англия и за Испания.Разбира се уредени по мое мнение *smile*

the_joker
30.05.2013 16:12

Испанското първенство е толкова безинтересно, че.........

madridistaaaaaa
30.05.2013 20:39

А и да не говорим колко са навързани местата за Лига европа и Шампионска лига..абсолютна същатата работа...

madridistaaaaaa
30.05.2013 20:38

Много точен коментар евала пич,от преди 6 кръга а ако не и повече стана ясно,че Редин и КПР отпадат докато в Испания 20,19,18,17 ще се борят за оцеляване и в последният кръг,на това се казва оспорвано първенство,а както казваш ти тия от Диема лесно манипулируемия пубертетският им мозък и си вярват,а не гледат реалността,пълни злетаци,не малко пъти е доказвано,че Ла лига диктува света!!!!

Johan_Cruyff_14
30.05.2013 19:28

Не знам за кое първенство квотите са ясни, след като за ТРЕТА поредна година първите 4 отбора от англия са едни и същи. Всяка година е ясно кои ще играят в ШЛ, но гениалните мозъци на Диема се опитват да го направят нрочевидно за лесно манипулируемия пубертетски мозък. Да не говорим за битката за оцеляване, където по нова година е ясно, че ще изпаднат, а в Испания отново ще има инфарктни моменти последния кръг.

biser_gerrard
30.05.2013 19:08

Е ти пък се хвана за още по-очевадното *joking* Можеш ли да сравниш Ла лига с Премиършип по-успорваност ? хахаха дори ми е смешно че задавам тоя въпрос *joking**joking**joking* Първото място и квотите за ШЛ в тва първенство винаги са ясни 1.Барса, 2. Реал и 3 и 4 Валенсия и Атлетико *joking* А освен тия 4 отбора други конкурентни състави аз не виждам. За Англия не мисля, че е нужно да ти обяснявам. Ти сам знаеш какви отбори играят там *wink*

Johan_Cruyff_14
30.05.2013 19:02

Личи ти колко чужди медии следиш...

Johan_Cruyff_14
30.05.2013 19:01

Статията е такава измислица, че дори не ми се иска да я коментирам. 90% е от ,,анонимни източници"... И интересно защо ми се върза за една дума накрая, но не коментира същината на коментара ми - колко ,,безинтересна" е Ла Лига.

biser_gerrard
30.05.2013 18:48

Шефче погледна ли източника ? - "Серхио Фернандес, “Марка” Понеже влизам в едни от най-големите чуждестранни медии и напоследък често срещам статии за уредени мачове в Примера и даже се учудих, че най-накрая Уинър са публикували подобна статия.Порови се малко и в чужди сайтове да видиш за какво иде реч. Нека хората да разберат за корупцията в Испания и да почнат да работят за остраняването и, няма лошо... Ти какво, предпочиташ да гледаш уредените мачове и да се залъгваш че са чисти ли ?

MexicanCoyote
30.05.2013 18:43

то ако става дума.. и Неймар го бяха пратили в 20 отбора.. всеки ден в сайта нова.. тема.. Неймар избра Байерн..Реал.. и т.н .. в тоя сайт почти всички е с непълна информация..или с грешна..такаче аре трай си и ти.. и си гледай тоя дето хапи хората

biser_gerrard
30.05.2013 18:32

Английското корумпирано ? хахаха ти не си пиеш хапчетата май *joking* Тая статия най-добре показва кое е корумпираното първенство *wink* Ако не си я прочел, прочети я *smile*

Johan_Cruyff_14
30.05.2013 16:20

И какво му е ,,безинтересното"?!?! Че не се знае и един отбор, който със сигурност да е изпаднал, а в нисшата лига 10 кръга преди края се знаеха изпадащите?!?! Че битката за ШЛ както винаги е до последния кръг?!?! Няма по-смешни от феновете на скучното, корумпирано и слабо първенство наречено нисша лига.

biser_gerrard
30.05.2013 16:14

То да беше само безинтересно - ок ама то е хем безинтересно, хем манипулирано...

RAFKATA
30.05.2013 15:55

Барса "шампиони"*lol**lol**lol*

RAFKATA
30.05.2013 22:01

Това е от къде го преписа "умен"*lol**lol*Имаш напредък*lol**lol*

MaLkO_LuD94
30.05.2013 17:48

Всички ''мозъци'' се събрахте в темата евала *joking*

norwich_ajax
30.05.2013 15:12

Май само Депортиво не урежда мачове от Ла лига хахахахахахахахахаха както Баткофф казва "Само Лефски играе чисто" *lol**lol**lol* отдавна не съм се смял така *joking**referee**referee**referee*

MaLkO_LuD94
30.05.2013 15:12

До коментар [@comment 1379407] от [@user norwich_ajax]:

И какво доказва това ??? Абсолютно нищо *thumb_up* Същите глупости ги бръщолевят Батков и Венци Стефанов по цял сезон *thumb_up*

MaLkO_LuD94
30.05.2013 15:26

Когато вие стигнете полуфинал тогава ми говори какво да пия *lol* Тст НИКОГА *joking* И се научи да пишеш поне правилно че в 3 думи правиш 5 грешки *thumb_up*

norwich_ajax
30.05.2013 15:22

пий един 7уп и ходи да си гледаш нареденото парвенство мамин златен :*** *joking**joking**joking**referee**whistle*

MaLkO_LuD94
30.05.2013 15:21

Имаш право да си толкова бесен на испанските отбори все пак Барса ви спуква тръ*ката *joking*

norwich_ajax
30.05.2013 15:19

като излезнат разктирия тогава ли лафи, за са разкриятия има само за жалките испанци и италянци :* двете най мафиотски парвенства в света *party**party**party* рамо до рамо италянски и испански мафиотчета *lol**lol**lol**referee**referee**referee**whistle**whistle**whistle*

MaLkO_LuD94
30.05.2013 15:16

Тези договорки ги има навсякъде не си мисли че в Англия не се случват такива неща *thumb_up*

norwich_ajax
30.05.2013 15:13

Договорките винаги ги е имало. Който твърди обратното, лъже.” Това признание на нападателя на Хетафе Адриан Колунга отпреди седмица *joking**joking**joking*

norwich_ajax
30.05.2013 15:11

"Почти няма отбор в Испания, който да не урежда мачове. Последните кръгове винаги са манипулирани по един или друг начин. Но държа да отбележа и нека всички го запомнят. Депортиво играе честно! Депортиво никога не е влизал в уговорки и няма да влезе", сподели босът на тима от Ла Коруня.

*lol**lol**lol**money**money**money*

MaLkO_LuD94
30.05.2013 14:57

До коментар [@comment 1379382] от [@user norwich_ajax]:

То добре че в Англия няма *joking*

MaLkO_LuD94
30.05.2013 15:09

Не бе те в Англия не симулират *joking* Те Ман Сити нарочно изчакаха 90-та минута и решиха да обърнат и да си спечелят титлата *joking* Колко сте заблудени не е истина *thumb_up* Само в Англия всичко е чисто и свято прав си *joking*

Danskrastev
30.05.2013 15:06

Хаха в Англия мойте момче няма как да има...там се играе за милиони всяко място ти печели повече пари от 1ва лига да влезнеш в ВЛ са 120 милиона.....кога Елче примерно ще вземе такива пари точно никога и за това тия цигани продават мачове направо умрях от смях като гледах Гранде ЕЛ ЦИРКУС на финала между Реал и Атлетико няма такива жалкари като испанците то не беше влачене симулаций чудесий с една дума Испания=Цигания....

norwich_ajax
30.05.2013 14:52

Абе кво ми лафите за некви нациоанлни отбори тука ве ? тука се говори за парвенството на испания не за националния им отбор *joking* Иначе беше ясно че в испания всичко се манипулира точно както в италия. В германия положението е същото. в англия може да има някои уредени мачове но са адски по малко отколкото в испания ! *referee**whistle* И са е момента да споделя едно мое прозрение - не ви ли праило впечатление че почти винагти като реал или барса играят с някой слаб отбор, слабият отбор повежда и после Реал и Барса обръщат мача ? това си е живо тото*cool*

MexicanCoyote
30.05.2013 18:42

я кажи този сезон колко пъти Ман.Ю примерно са губили и са обръщали.. в Испанското се манипулирали мачове.. в Българското не се ли ? в Анг също.. насякаде има..и извинявай..че Испанските отбори мачкат Английските *smile*

tagen
30.05.2013 17:16

хахаха това ако ти е ппримера :д тая година МЮ колко такива мача направиха над 20 ?

skarto
30.05.2013 13:29

То не стига че първентвото им е супер тъпо и безинтересно , ами и нагласена работа ..

ryangiggs1000
30.05.2013 14:48

2008 и 2010 особено играха по феноменален начин във всички мачове.Особено 2010,когато вкараха цели 8 гола,от които 3 бяха нередовни,като тук не включваме останалите съдийски подаръци,симулации и прочие.Да не говорим за мега красивия динамичен и ефективен футбол с по 1000 паса и чакане страничния да не види засадите на Вия.Всичките тия циркове,как Испания били едва ли не най-великия национален отбор в света са тооолкова смешни,че не е истина просто.

biserms
30.05.2013 14:42

Няма да отговарям повече на безсмислени въпроси ! Ще ти кажа само че за последната година и половина Италия и Испания са играли 3 мача помежду си. Баланса от тези 3 мача е : 1 равен (1:1), 1 победа за Испания (4:0) и 1 победа за Италия (2:1). От 1 мач не може да се съди за разликата между 2 отбора. И за финал - погледни трофеите, отличията и финалите на Италия и си пресметни колко години ще са нужни на Испания, за да ги стигне. Лек ден на всички.

Neooo_1995
30.05.2013 14:39

Говоря ти в момента как стоят нещата.Отбора Италия е много по успелия отбор от този на Испания ,но в момента испанците са малко над италиянците.Мисля ,че в последните големи турнири това се доказа.2 ЕС и едно СП.

Neooo_1995
30.05.2013 14:35

Нима Испания не разгроми Италия на финал?

biserms
30.05.2013 14:22

хахахаахах и имаш наглостта да сравняваш Испания с Италия на национално ниво ?!?!?*joking**joking**joking* Колко наивно.... А иначе по-темата - време беше да се направят тези разкрития за уреждане на мачове в Испания и Англия. Както пише и в самата статия, в тези държави футболните федерации се правят, че проблема не съществува, за да не развалят "златния" имидж на първенствата си, но когато няма ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ тогава престъпността си вирее на свобода. В Италия хората се борят с проблема и лека полека го изкореняват, а в Испания тепърва ще се мъти тинята. Доказателство е и това изречение: "В испанските футболни среди има силно желание с тези неща да се приключи веднъж завинаги, колкото и да е болезнено и скандално. “В Италия и Германия разкриха тези проблеми и първенствата станаха по-добри, махнаха се бурените и е градината пак стана приятна за гледане”, смята един президент от Примера."

Neooo_1995
30.05.2013 14:13

Първо не го следиш това първенство и второ дрънкаш на изус ...те затова на национално ниво Испания обезкости Италия..

bacardy_breezer
30.05.2013 13:23

Ужас... *sad* Уинър как може да сте толкова безсърдечни ? Сега ще разбиете сърчицата на малките фенове на Ла лига, които постоянно наричаха Серия А "мафиотско първенство". Как можахте да им го причините ? *sad* *sad* *sad*

Отговор
:
11
Johan_Cruyff_14
30.05.2013 15:52

Англия е на първо.

norwich_ajax
30.05.2013 15:17

ФАКТ ! жабарите са на парво място, испания на второ, гърция на трето, турция на 4то и русия затваря челната петица на най-жалките и мафиотски корумпирани парвенства*joking**joking**joking*

MaLkO_LuD94
30.05.2013 15:15

Серия А си остава най-мафиотското първенство няма какво да се заблуждаваш *thumb_up*

biserms
30.05.2013 14:38

Доста "мъдро" прозрение обаче..... Но до преди година, когато тези факти за Примера и Премиършип не бяха излезли наяве, всички плюехте по Серия А и ни питахте "Как може да гледате това мафиотско първенство?" *joking* А сега какво излиза ? Че май и вие сте гледали "мафиотски" първенства без дори да подозирате *joking* И пак казвам целта ми не е да се заяждам с никого. От много отдавна съм го казал, че в целия свят вече има тото... Няма го футбола от 50-те - 60-те години, когато играта е била ЧЕСТНА.

MaLkO_LuD94
30.05.2013 14:34

Уговорките ги има навсякъде *wink* Просто няма първенство в което да няма уговорени мачове *thumb_up*

biserms
30.05.2013 14:29

Ако имаше малко повече акъл щеше да разбереш написаното от мен по-долу, но явно не ти е присъщо това качество *joking* Нали точно това казвам в Италия има най-големи разкрития точно защото властите и федерацията се борят да изкоренят тоя проблем, а в Испания всичко си седи покрито, за да не се уронва имиджа на "великото" им първенство. Радостно е, че все пак нещата почнаха да излизат наяве лека полека и скоро цялата история около Ла лига ще се разсмърди жестоко*joking* П.П. В момента тотото в Серия А е мноооого по-малко от това в Ла лига ! Коя е причината ли ? Целия свят (УЕФА, ФИФА, Интерпол, Европол) следят Серия А под лупа за уговорки, докато в Испания никой не се ровеше да търси подобни компромати и мафиотите си цъкаха на спокойствие. Както казах обаче нещата вече излизат наяве.

MaLkO_LuD94
30.05.2013 14:23

Май само в Италия има отнети титли а ??? Там е върха на корупцията така че просто си замълчи *thumb_up*

Horned
30.05.2013 13:29

*joking*

MaLkO_LuD94
30.05.2013 11:57

Договорките ги има не само в Испания а навсякъде *thumb_up* Във всяко едно първенство последните кръгове се уреждат *thumb_up*

Horned
30.05.2013 13:29

хах,точно това стана и с бенфика и порто все пак порто си оговарят мачовете от одавна така стана и във предпоследният кръг :/

Fabregas_boy
30.05.2013 10:52

Няма как да е иначе,след като Реал и Барса прибират огромна част от приходите от реклами,телевизионни права и т.н. Валенсия-клуба,сочен за "третия фаворит" в Испания например е в тежка финансова криза и постоянно разпродава футболистите си.А какво остава за другите?

Fabregas_boy
30.05.2013 12:31

Абе навсякъде има корупция.Просто в Италия първи ги разкриха.Арсенал-Нюкясъл,Манчестър-Челси,КПР-Сити и още много други са доста съмнителни мачове.То затова Блатер не иска технологии-защото с тях ще е по-трудно да се прави черно тото.

Guardiola10
30.05.2013 11:00

Те не падат умишлено, просто голяма част знаят, че почти нямат шанс и не си дават зор срещу Барса и Реал - играят само за протокола и ако стане нещо - стане. Иначе за уредените мачове е ясно, че ги има навсякъде в голяма или малка степен и това дето всички говорят против италианското - те са единствените, които се борят с корупцията във футбола. Това, че в Англия и Испания не излизат наяве уговорки и няма разследвания, не означава, че първенствата са чисти.

YUNOFF
30.05.2013 10:55

Абсолютно си прав. Другите до голяма степен вадят някоя пара от прададен мач да не кажа, че някой път умишлено падат от Реал и Барса.