Батков: В Разград гледахме най-недадения мач

14:44
Батков: В Разград гледахме най-недадения мач
Президентът на Левски Тодор Батков говори пред представители на медиите след полагането на цветя на могилката в 22-ра гимназия в столицата, където на деня на славянската писменост и култура през 1914 година е основан синият клуб. Той засегна няколко много любопитни теми, като между тях попадат мачът между Лудогорец и Славия, плановете за селекция, очакваният договор със старши треньора Николай Митов и други.

- Честит празник! Голямо събитие преди друго голямо събитие за Левски.

- Благодаря. Надявам се утре всичко да завърши щастливо и да вдигнем шампионската купа. Както се казва, вече сме в 100-годишнината. Трябва да ознаменуваме началото на юбилея с шампионска титла.

- Какво е усещането да бъдете президент на Левски на 100-годишнината. Чувствате ли се късметлия?
- Усещането е голямо. Късметът спохожда смелите и постоянните. Не искам да прекалявам с такива дълбокомислени фрази, но животът показва това - трябва да бъдеш настойчив, постоянен и смел.

- Има ли притеснения у вас преди утрешния мач (б.р.- срещу Славия)?

- Разбира се, че има. Славия не е лесен съперник. Имали сме и изненади. Аз помня 2003-а, март, когато загубихме от тях на "Герена" и освободихме Муслин. Това обаче беше отдавна и утре няма да се случи.

- Очаквате ли удари под кръста г-н Батков? Много се говори за премиите от Лудогорец.
- Не само се говори, а според мен те са факт. При цялото ми уважение, но това продължава вече втора година. Онзи ден гледахме най-добрия мач за последните 10 години, на " Лудогорец Арена", между най-добрите отбори, които играят най-правилния футбол, най-добрия съдия, най-безспорните дузпи. . . Най-недаденият мач и така нататък (б.р.- говори за победата на Лудогорец с 2:0 над Ботев в сряда). Но, това е, това е всеки мач. Така е било писано и така ще бъде по-сладко.

- Вярвате ли, че от Лудогорец са готови да дадат 500 хиляди лева на Славия, ако вземе точки от Левски? Толкова ли е сумата?
- Аз го знам, какво дали го вярвам? Аз го знам. Само във валутата не съм сигурен.

- Очаквате ли публиката отново да напълни стадиона и да бъде 12-ият играч?
- Днес отбелязахме светъл празник, а утре имаме реален шанс да го ознаменуваме с титла. Надявам се, моля и призовавам хората, които могат да отделят от времето си и обичат Левски, а те са много повече от тези 10-12 хиляди, които събира стадионът, да дойдат и да празнуваме заедно. Гарантирам, че отборът ще покаже хубав футбол, ще покаже качествата от последните месец, месец и половина. А именно непримиримост, мъжественост и борба, които ще направят истински празник.

- Венци Стефанов каза, че това е един от най-важните мачове за Славия и неговите футболисти ще се хвърлят.
- Ами то всички мачове срещу Левски са най-важните за всички отбори. Не се изненадвам. Там има добри футболисти, даже и няколко наши, които станаха футболисти в Левски и направиха пари в Левски. По една или друга причина те вече не са в Левски и ще имат шанс да се покажат.

- Имате традиция преди важни мачове да се срещате с футболистите. Направихте ли го вече, какво им казахте? Знаят ли, че титлата не е решена още?
- Да, видяхме се и утре сигурно пак ще се видим в Банкя. Ще обядваме заедно сигурно. Дано не ни изиграе лоша шега това, че миналата събота феновете, медиите и ние малко си поизпуснахме приказките след инфарктния мач. Истината е, че трябва още малко търпение, още малко усилия, последно усилие. Следват 15 дни почивка, точно, след което започваме наново.

- В крайна сметка, има ли нещо лошо в това един отбор да стимулира друг не за загуба, а за победа?
- Това не е забранено като практика от УЕФА, но не се толерира. Ние непрекъснато сме обсъждали в клубната асоциация това нещо, но засега няма тенденция то да бъде забранено. Общата тенденция е това де се прави в края, когато има решаващи мачове и не е масово. Аз имам усещането, че поне за миналогодишния шампион това е масово, буквално във всеки мач. Сигурно бихме го направили и ние, така че няма какво да се сърдя на колегата там (б.р.- на собственика на Лудогорец - Кирил Домусчиев). Говорил съм с него по общи въпроси, но избягваме темата за съперничеството между двата тима. Нито аз, нито той сме футболни специалисти.

- Водите ли преговори с Цветан Генков, защото ще ви трябват нови футболисти за евротурнирите, независимо как ще завърши мачът утре? Какъв е бюджетът за селекцията и има ли сигурни нови?
- Водим преговори с доста футболисти, за 3 или 4 позиции. Няма сигурни. Просто аз помолих да не прекаляваме и да не дърпаме дявола за опашката. Нека да си водят разговори и да подготвят нещата, но аз не искам да знам подробности и не сме взели решение. Чакам да мине утре. Бюджетът ще бъде толкова голям, колкото се наложи. Ние търсим футболисти за позиции, знаем какви качества трябва да имат те и имаме по няколко алтернативи за всеки един от тези постове. Накрая, съобразно възможностите ни и с договорените играчи, ще се получи цифрата. Може да бъде повече от милион, може да бъде и по-малко. Очевидно, селекцията ще зависи и от това дали ще станем шампиони. Все пак, ние имаме добър коефициент, но не и такъв, какъвто ми се иска на мен. Ще бъдем поставени във втория предварителен кръг, но в третия със сигурност няма да бъдем. Тоест, в Сърбия вече се решиха нещата, а в Швейцария мисля, че Базел води сериозно пред Грасхопърс. Вероятно, в трети кръг ще бъдем непоставени, но там пък имаме шанса да играем утешително пелйоф за Лига Европа, ако отпаднем по някакви причини.

- Има ли Левски отбор за Шампионска лига?
- Всичко е възможно. Вие вярвахте ли, че през 2006-а имахме отбор да влезем в Шампионската лига? Тогава ни помогна и шансът с изгонването на Ювентус, с влизането на Киево в последния момент, така да се каже. Да, имахме добър отбор. То всичко си зависи от футболистите, но трябва и малко шанс. Сега съм сигурен, че имаме отбор за групите на Лига Европа. Загубихме коефициентите обаче. Почвайки от тогава насам минаха скиорите от Тампере, двете безславни години със словаците, миналата година със Сараево. . . Това е почти нула. Прибавяме към  коефициентите някакви десети. Турнирите на УЕФА са така направени, че те са почти предрешени по отношение на кръга отбори, които разделят баницата. Това се решава с коефициенти и става все по-трудно да пробиеш.

- До колко Левски е зависим финансово от участие в груповата фаза на Лига Европа или Шампионска лига? Фатално ли ще бъде?
- Не е фатално. Първо, това е престиж. Второ, това е опит за футболистите. И трето, това е за името на футболистите. Различно е да играеш в групи, да те видят и да получиш шанс да продължиш кариерата си. Освен това, има и финансов стимул за футболистите. Аз въведох практиката още 2005-а, при историческото ни участие в турнира на УЕФА, 1/3 от чистите приходи да отиват при футболистите като допълнителни бонуси. Сезоните 2005/2006 и 2006/2007, когато Левски беше и шампион, мога да ви кажа, че футболистите получиха средно премии и бонуси, извън заплата, по 120-150 хиляди евро. Това са европейски пари.

- Кога ще седнете с Николай Митов на масата за преговори и има ли вече споразумение?
- Имаме вече споразумение. Дали ще го подпишем в понеделник, или на 10-и юни, когато се събират футболистите. . . Ние сме се разбрали, стиснали сме си ръцете. Той си има мениджър, а с него също сме се разбрали. Спокойно! Той е нашият старши треньор, независимо как ще свърши мачът (б.р.- срещу Славия).

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Bateborisov_bg
24.05.2013 20:58

Точно пък тоя със селската физиономия тръгнал да говори за ферплеи. Но винаги този който се смее последен се смее най добре.

ynwaLFC
24.05.2013 16:35

Баткоф:Муууууууууууууууууууууу айде в кошарата *lol*