Влизаш, бележиш и оставаш в историята (видео)

13:44
Влизаш, бележиш и оставаш в историята (видео)
Помните ли Ларс Рикен? Това е култовият играч на Борусия Дортмунд, който влезе като резерва на финала на Шампионската лига срещу Ювентус през 1997 година и шестнайсет секунди по-късно успя да се разпише. Това остава най-бързият гол в историята на финалите на турнира, отбелязан от футболист, влязъл в хода на мача. Борусия спечели първата си и единствена титла в ШЛ след успех с 3:1, а Рикен, който тогава е все още ученик, окончателно превзема сърцата на жълто-черните фенове. Нападателят е роден в Дортмунд и е израсъл в школата на клуба. През цялата си кариера той остава верен на „жълто-черните” цветове.

"Гледах първите 70 минути от пейката и забелязах, че Перуци (вратарят на Юве тогава) се позиционира много пред голлинията. Влязох на терена с тази мисъл - че той е твърде далеч от голлинията. Това ми помогна при отбелязването на гола. Тогава мачът бе много труден, но опитните играчи бяха убедени, че можем да се справим. Ювентус бе смятан за фаворит, но ние триумфирахме. Надявам се, че и на „Уембли” ще се случи това, въпреки че всички смятат Байерн за фаворит. Аз бих казал, че това няма значение и ние можем да вдигнем трофея", казва Рикен, чиито думи трябва да вдъхновят играчите на Борусия преди втория финал от Шампионската лига в историята на клуба.

ШАМПИОНСКА ЛИГА, ФИНАЛ
28 май, 1997 година

Борусия ДортмундЮвентус 3:1
2:0 Ридле (29, 34), 2:1 Дел Пиеро (65), 3:1 Рикен (71)

Борусия Дортмунд:
Клос – Замер (к), Крее, Колер, Хайнрих, Ройтер – Пауло Соуза, Ламбърт, А. Мьолер (Цорк 89) – Шапюиза (Рикен 70), Ридле (Херлих 67). Треньор: Отмар Хицфелд.

Ювентус:
Перуци – Порини (Дел Пиеро 46), Ферара, Монтеро, Юлиано – Дешан, Ди Ливио, Югович, Зидан – Бокшич (Такинарди 88), Виери (Аморузо 73). Треньор: Марчело Липи.

Съдия: Шандор Пул (Унгария).

„Олимпийски стадион”, Мюнхен – 59 000 зрители.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

tazz_000
24.05.2013 15:48

Ще се помни дълго този играч,а й с този емблематичен за Борусия екип в миналото,това найстина ще се помни *thumb_up*