Стефан Грозданов: ЦСКА не уцели ваксата в двата най-важни мача

11:11
Стефан Грозданов: ЦСКА не уцели ваксата в двата най-важни мача
Стефан Грозданов е бивш треньор на Локомотив София. Той възроди железничарите при престоя си в столичния квартал Надежда и дори класира отбора за турнира за Купата на УЕФА два пъти поред, където Локо направи няколко впечатляващи мача, като двубоя срещу Фейенорд (2:2), и бе на крачка от отстраняването на холандците. "7 дни спорт" потърси мнението на Грозданов за последните мачове в родния шампионат, националния отбор и битката за оставане в групата.

- Г-н Грозданов, първенството почти приключи. Какво е вашето мнение за изминалия сезон и качеството на футбола, който наблюдавахме цяла година?

- От дълги години първенството не е било толкова интересно, както тази година. Като че ли се изравниха възможностите на повечето отбори в шампионата. Така наречените грандове пък демонстрират доста по-слаба форма от тази, в която сме свикнали да ги гледаме и това също повлия за повишаването на интереса. Този сезон се наблюдава и по-честна игра в сравнение с предишни години, а това също прави първенството по-интересно за зрителите. Въпреки това не смятам, че се доближаваме до първенствата на съседните държави. Гледах мачове от Румъния, Гърция и Турция и мога да заява, че качеството на нашето първенство е далеч от това на съседите. Тези първенства не можем да ги достигнем като качество. Дори шампионатът на Сърбия ни превъзхожда.

- Предстои мач между ЦСКА и бившия ви отбор Локомотив Сф. Локо се намира в добра форма, докато червените допуснаха две поредни загуби. Какво е вашето мнение за този двубой?

- Не мога да кажа, че формата, в която се намира Локомотив в момента, е добра, особено след като гледах мача им със Сливен. Надявам се двубоят с ЦСКА да бъде интересен и да се получи здрав мач. И двата отбора имат за какво да се борят до края на шампионата - ЦСКА гони титла, докато Локомотив търси участие в евротурнирите. Може да се каже, че от този двубой зависи дали двата отбора ще постигнат целите си. Като цяло ще се получи интересен и остър мач.

- Изпусна ли според вас ЦСКА титлата след тези две поредни загуби?

- До известна степен - да. ЦСКА загуби най-важните си мачове за сезона. Не изключвам и оставащите им двубои срещу Локомотив и Литекс, но мачовете срещу Левски и Черно море бяха от изключителна важност за червените. За тях това бяха два финала, които обаче загубиха. При една евентуална грешка в събота всичко приключва.

- Защо според вас ЦСКА допусна две загуби в тези толкова важни за тях мачове?

- Според мен те не уцелиха ваксата. С тази игра, която показаха в двубоите с Черно море и Левски, просто нямаше как да спечелят.

- Смятате ли, че ЦСКА игра страхливо?

- Не бих казал. Пък и как да играят страхливо? Те бяха водещият отбор преди една седмица, а когато си лидер в шампионата, няма от какво да се страхуваш
В такива срещи трябва да излезеш със самочувствие.

- Мнението ви за Любослав Пенев като треньор и бурните му реакции след двубоя с Черно море?

- Не мога да дам мнение за Любо Пенев, защото той от съвсем скоро започна работа в ЦСКА и не е коректно да го коментирам след няколко мача. Относно реакциите му смятам, че той беше доста емоционален, явно загубата го е изнервила и затова е реагирал по този начин. Мисля, че Христо Ристосков е най-малко виновен за загубата на ЦСКА.

- Запазва ли според вас Локомотив шансове за участие в евротурнирите, след като победи прекия си конкурент за третото място Черно море, а след това допусна две поредни загуби?

- Локомотив направи доста грешки в тези мачове, което може да му коства третото място. След тези грешки на Локомотив ще бъде много по-трудно. И за трите отбора, които се борят за участие в евротунирите, ще бъде трудно в последните кръгове. Всички имат трудни мачове до края. Все още има шансове за Локомотив да се класира. В тези финални срещи всичко е възможно. Локомотив трябва да търси победата срещу ЦСКА, ако иска да запази шансове за класиране. Разликата между ЦСКА и Локо не е толкова голяма както беше в предишни години.

- Какво е вашето мнение за дербито между Славия и Левски?

- Този мач отдавна не е дерби. Последните години Левски постигна доста победи срещу белите. За да се каже, че един мач е дерби, трябва да не е предварително ясен резултатът, а в този мач смятам, че победителят е ясен и той е Левски.

- Има ли сили Славия да вземат нещо от сините в този двубой?


- Има, ако направят най-добрия си мач този сезон. Славия направи много добра селекция, която се доближава до селекциите на водещите отбори. Не знам обаче на какво се дължат тези сривове в играта, които допускат.

- Какво очаквате от морското дерби между Спартак и Черно море?

- Това е непредсказуем мач. В момента Спартак не защитават името си на отбор със самочувствие и традиции в "А" група. Играят неубедително от началото на сезона, но в такива мачове всичко може да се случи.

- Кой според вас е фаворит за третото място?

- Всички отбори, които се борят за участие в евротурнирите, са с изравнени възможности. Не може да се каже кой е фаворит за третото място. Който от тези отбори допусне грешка, опонентите му ще се възползват. Черно море обаче направи най-малко грешки от началото на сезона.

- А ситуацията при изпадащите?

- Беласица няма какво да коментираме, защото тя изпадна отдавна. С оглед на последните мачове мисля, че Миньор успя да се надигне от блатото. Направи два много силни мача с отбори, с които се бори за оставане. Взе важни точки и съм на мнение, че има големи шансове да се спаси. Ботев се самоубива и на всички ни е ясно защо. Чакат ги тежки мачове до края на първенството. Вихрен и Спартак също имат тежки мачове. Нищо не се знае до последния кръг.

- По-добро ли стана съдийството в сравнение с предишни години?

- Смятам, че да. Този сезон няма големи съдийски провали. Грешки се допускат, но това е нормално. Важното е, че не се наблюдават тенденции в съдийството.

- Предстои мач на националния отбор с Ейре. Мнението ви за този двубой?

- Имаме голям шанс да победим Ейре на националния стадион. Сега моментът е много подходящ да им нанесем поражение. Футболистите ни се намират в много добро състояние. Първенствата и в Англия, и в Германия вече приключиха и всички са в оптимална форма. Трябва футболистите да дадат максимума от себе си и можем да постигнем победа. Ако загубим, губим всички шансове. Трябва ни 100% победа в тази среща, защото ако направим равен, шансовете ни остават, но не са много големи.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

danas1970
22.05.2009 10:19

Те и без вакса са си доста мургавки *devil*

LFC_T9_G8
21.05.2009 14:55

на нас вазелин ли е? .. хахахахха .. затова ходите по земята нещастни с К*Р ЧЕРВЕН В СИНИЯ Г*З *lol*