Левски срещу Лудогорец в цифри

11:09
Левски срещу Лудогорец в цифри
Факти за играчите

Левски

1. Станислав Ангелов се нуждае от още един двубой, за да запише 150-я си за Левски в елита. Преди него това са направили 39 други състезатели. Общо той има 225 срещи за сините във всички турнири и 11 гола.

2. Четири от последните пет гола на Жоао Силва във всички турнири дойдоха, след като той влезе в игра като резерва. В елита португалецът има общо седем попадения, като при пет от тях не бе титуляр и логично е номер едно по този показател.

3. 11 от 18-те гола на Базил де Карвальо дойдоха в мачове на стадион „Георги Аспарухов”. Досега през сезона той не се разписа само срещу Ботев, ЦСКА, Локомотив Пловдив, Лудогорец и Славия.

4. Де Карвальо остава в засада най-често от всички футболисти от началото на сезона – това му се е случило 33 пъти – веднъж на всеки 57 минути игра. Иван Стоянов, Марселиньо и Емил Гъргоров общо имат 32 засади досега през сезона.

5. Де Карвальо е играчът, отправил най-много удари по посока на съперниковата врата – общо 63. 37 от тях са точни, тоест той се разписва веднъж на всеки два изстрела в очертанията на вратата.

6. Следващият гол във вратата на Пламен Илиев ще е под номер 60, откакто той пази за сините. В кариерата си в Левски вратарят е записал 78 мача. В А група Илиев има 79 срещи (заедно с тези с Видима-Раковски), в които той е получил 66 попадения.

Лудогорец

1. Лубомир Гулдан е пред 50-я си мач в елита. Словашкият защитник има и две попадения. Йордан Минев също има 49 срещи за Лудогорец в А група.

2. В предишното гостуване Светослав Дяков Дяков записа своя мач номер 200 в А група. И го отбеляза подобаващо – с два гола във вратата на Етър при победата с 5:1. Националът има девет попадения в първенството в кариерата си.

3. В миналия кръг срещу Славия Мирослав Иванов изигра 50-я си двубой за зелените в елита. Неговият дебют в А група бе за Левски, като за сините той записа 88 мача и 11 гола.

4. Следващото попадение на Емил Гъргоров ще е 20-о за него в клуба. В момента той има 82 гола в елита и е третият най-резултатен действащ футболист в България след Христо Йовов и Мартин Камбуров. С по 83 гола в кариерата си са Христо Стоичков и Любослав Пенев.

5. Вторият гол за Иван Стоянов срещу Етър бе 40-и за него в елита (в 92 срещи). Офанзивният играч има и 20 асистенции, като през този сезон повече голови подавания от него има само Тодор Неделев (12 срещу 8).

6. Стоянов е номер едно по ударени греди – той е направил това в шест случая от началото на първенството. Иван Цветков има пет, а Владимир Гаджев – четири.

ФОРМА

Левски

1. Сините имат 20 победи и 2 равенства в последните си 22 домакинства във всички турнири при голова разлика 62:10. Последният отбор, спечелил на стадион „Георги Аспарухов” бе Лудогорец – на 2 април 2012-а.

2. Левски и Лудогорец са най-силните домакини и гости през сезона. Шампионът има една точка повече от сините, но от едно домакинство повече – 12-2-0 срещу 12-1-0, като и двата тима са вкарали по 31 гола, но зелените са допуснали 6, а столичани – 7. При визитите Лудогорец също има точка повече – 8-4-1 (г.р. 22-6) срещу 8-3-3 за Левски (г.р. 23-12).

3. Сините са най-силният отбор през първото полувреме на мачовете този сезон. Те са водили в 16 случая, като са спечелили в 14 от тях, а в 2 са завършили наравно. Лудогорец е втори по този показател – аванс на почивката в 13 срещи (12 победи и реми). Левски и Черно море са единствените отбори, които не са изоставали в резултата на свой терен след полувреме игра.

4. Черно море изпревари Левски по брой извършени нарушения, но това не променя факта, че сините извършват огромен брой фаулове – 535 до момента или по един на всеки 4 минути и половина. При жълтите картони само Локомотив Плодив е получил повече от Левски.

5. Единствено Лудогорец изпреварва Левски по брой удари към вратата на съперника – 372 срещу 319. Голямото предимство на шампиона идва от неточните изстрели – 206 срещу 158 (само зелените в елита са над кота 200). При точните цифрите са 156 срещу 149, а сините имат предимство при гредите – 12 срещу 10.

6. Последните два гола във вратата на сините в домакинските им мачове дойдоха след статично положение – след паузата броят на тези попадения е вече шест от общо осем през сезона. И двата гола бяха след удари от далечна дистанция.

Лудогорец

1. Шампионът и сините са отборите в най-добра форма в елита – и двата тима имат по шест поредни победи. Зелените са с голова разлика 17-4 във въпросния период, а Левски – 12-5.

2. Единствената загуба на отбора на Ивайло Петев този сезон бе в гостуване – 0:1 срещу Черноморец – на 27 октомври. Лидерът в класирането не вкара гол в три от седемте си визити след това, като две от тях бяха в София – на ЦСКА и Славия. През миналото първенство тимът падна в три визити, но не вкара гол само в две.

3. Лудогорец още не е допуснал гол след шут извън наказателното поле, а пък след паузата не е инкасирал попадение след удар с глава и е единственият тим с подобно постижение. Левски е реализирал пет гола след изстрели от далечна дистанция и седем след удари с глава.

4. Шампионът е вкарал само две попадения от статични положения след паузата (общо 10 през сезона). Сините са със същия общ брой, но с едно повече след паузата. И двата отбора още се реализирали гол директно от пряк свободен удар – Литекс например има 4 по подобни положения.

5. Шестима различни играчи са реализирали гол за Лудогорец влизайки в игра като резерва. Общо те са допринесли с 10 попадения за каузата на тима, като и по двата показателя зелените са номер едно. Сините са втори в тази класация с осем гола на резерви, но дело на четирима футболисти.

6. Зелените са допуснали седем от 12 гола във вратата си след 60-ата минута. Последните четири попадения, инкасирани от тима на Ивайло Петев, бяха след 70-ата минута. През втората половина от сезона само Пирин Гоце Делчев реализира във вратата на тима през първото полувреме. Шест от предишните осем гола, отбелязани от Левски във всички турнири, паднаха след 60-ата минута.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация