Стоилов: Очаква ни сериозен мач срещу мотивиран противник

17:53
Стоилов: Очаква ни сериозен мач срещу мотивиран противник
Наставникът на Ботев Пловдив Пловдив Станимир Стоилов даде традиционната си пресконференция преди шампионатен мач. Пред журналистите той коментира както предстоящия двубой срещу съименника от Ботев Враца, така и други важни въпроси свързани с тима и предстоящите промени в българския футболен елит.

В началото на брифинга специалистът съобщи кадровите проблеми в своя състав и очакванията си от мача с врачани:

"Кратка седмица, в която неприятното е, че получихме контузии. Минев отпада от сметките ни, Мариян Огнянов има болки в областта на гърдите след удар и до последно ще следим състоянието му, а кадровите ни проблеми се допълват от наказанието на Иршак. Въпреки това, неведнъж съм казвал, че Ботев има достатъчен брой футболисти, които трябва да изиграят мача по най-добрия начин.

Излизаме на нашия стадион и трябва да продължим да се представяме по начина, по който го правим на свой терен, но за разлика от последния мач, да търсим и реализация на положенията пред противниковата врата. Отборът на „Ботев” Враца ще дойде пределно мобилизиран, защото се нуждаят от точки, за да се спасят от изпадане. Според мен, от всички тимове в тази зона, те показват най-добра организация в играта. Имат интересни футболисти. Най-важното за мен е поведението на нашия отбор. Трябва да продължим да развиваме играта си и да израстваме като отбор."

Запитан от журналистите, Стоилов коментира и шансовете на тима за евротурнирите:

"Участието ни в евротурнирите вече не зависи от нас. Опитахме да се класираме, но приоритетната ни цел бе да изграждаме отбор, който да играе добър футбол. В един момент се оказахме много близо до Европа и резултатите станаха приоритет, което може би ни попречи. Основната ни цел никога не е била да играем в турнирите, въпреки че имахме това желание и все още го имаме. За нас по-важното е да се развиваме като отбор и мисля, че засега вървим с добро темпо в тази посока."

Мъри Стоилов изрази надежда, че Ботев няма да почива в последния кръг, когато по програма приема последния в класирането Етър, който е на път да прекрати участието си в елита в заключителните кръгове от шампионата:

"Аз лично искам да играем с Етър. Това ще бъде шанс да покажем пред нашата публика някои от младите футболисти. Ще проверим докъде сме стигнали в работата с тях през последните 3-4 месеца и ще видим как понасят напрежението от официалните мачове с мъжкия отбор. Смятам, че „Етър” е длъжен от уважение към другите клубове да довърши първенството, без значение в какъв състав са. Все още не съм чул официално съобщение от БФС дали този отбор ще играе в оставащите кръгове или не, а това пречи на плановете ни."

Наставникът на жълто-черните взе отношение и по въпроса с предстоящата промяна във формата на първенството, чийто окончателен вид все още не е съобщен от БФС:

"Футболната централа трябва и час по-скоро да съобщи и форматът на следващото първенство, както и датата, на която то ще стартира. Това е важно за плановете за подготовка, не е добре дълго време клубовете да са в невидение. За мен по-честният вариант е отборите да играят по 2 или по 4 пъти помежду си, а не по 3 пъти. Но най-важното за мен, като треньор, е да има повече мачове и един дълъг сезон от 10 месеца, както е на запад. Не е нормално да играем по 2-3 месеца полусезон и само да се оправдаваме, че в началото се сработваме, в средата сме изморени, а в края да отговаряме на въпроси как ще мотивираме играчите за последните кръгове. После пък запалянковците чакат 3 месеца, за да гледат мачове. Това вреди на българския футбол и футболния съюз трябва да мисли по-отговорно в тази посока."

Мъри е категоричен, че приоритет в предсезонния период ще бъдат контролните срещи и игровата подготовка на отбора:

"Ако шампионатът започне в средата на юли, подготовката ни ще стартира на 10 юни. Не искам да водим дълга подготовка. Първите дни ще направим встъпителни тренировки и след това започваме с контролите, за да продължим изграждането на игровия облик."

В края на пресконференцията Стоилов отговори за пореден път и за селекцията в отбора:

"Колкото по-скоро приключим селекцията, толкова по-добре. Вече имаме един нов футболист, с който подсилихме едната линия, остава да подсилим и другите две с по един играч. Желанието ми е от следващия трансферен прозорец да привличаве по един играч и така докато школата ни заработи и започне да дава футболисти на първия отбор. Вече има две-три млади момчета, които според мен до година – две може да се превърнат в реална конкуренция за първия отбор."

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация