Бенитес излезе прав след приемането на методите му в Челси

10:14
Бенитес излезе прав след приемането на методите му в Челси
Най-дългият сезон получи наградата си. Кампанията на Челси го доведе до 68 мача в 11 различни държави в осем състезания – изцеждащ енергията график, който, благодарение на късен победен гол в самия му край, донесе трофей. Рафаел Бенитес изскочи от техническата си зона край терена, с ръце дълбоко потънали в джобовете, докато този сблъсък изживяваше бесните си последни секунди, преди финалният сигнал да донесе облекчение.

Неговият юмрук във въздуха бе задушен от мечешката прегръдка на Кристоф Лолишон. Веднъж освободил се от натиска на треньора на вратарите, на лицето му се показа една усмивка на задоволство.

Някакъв израз на спокойния професионализъм, типичен за седемте му месеца на “Стамфорд Бридж” с изключение на една бурна вечер на Тийсайд, плавно се завърна у него, докато се заемаше да утешава разбитите играчи на Бенфика. Бенитес всъщност трябваше да бъде отделен от своите мисли, докато наблюдаваше отдаването на почести към тима му, за да изведе победителите нагоре по стълбите за приемането на трофея в ложата.

Имаше поздравления дори от някои фенове на Челси, докато се отправяше нагоре, и допълнително прегръдки на благодарност от Майкъл Еменало, Рон Гурлей, Дейв Барнард и Брус Бък. Той трябваше да почака доста време, за да получи публични благодарности за работата си в клуба. “Не беше лесно – каза испанецът, - така че съм много доволен, много горд.”

Стопроцентовото приемане в Челси нямаше как да не се изплъзне на Бенитес при все прочувствените сцени след финала. Това си бе брак по взаимна изгода, роден от спада във формата на отбора през сезона и желанието на останалия извън работа треньор да си върне реномето далеч отвъд писането на блогове и треньорските семинари. Той ще напусне клуба след няколко седмици, щом приключи следсезонното турне за два мача в САЩ, с повишена репутация във футбола. Лига Европа помогна за постигането на това отчасти. Класирането в Топ 4 е вероятно дори по-впечатляващото постижение.

Но неговото достойно поведение в една странна и, от самото начало, силно враждебна ситуация бе възхитително. Той заслужи шанса си да се порадва на трофея, макар че изразът на лицето му го издаде като човек, който се натрапва на нечие чуждо парти.

Давам мило и драго, за да науча мислите му, докато държеше купата, а хората в сектора на Челси пееха празнуващи, размахвайки пластмасовите си знаменца. Веднъж когато визитата на Евертън приключи най-изтощителния сезон на английски клуб след 1979/80 със 70-те мача на Арсенал, Бенитес ще погледне назад с голямо задоволство от постигнатото тук. Това бе упражнение по скорострелно гасене на пожар, урок по прагматично оцеляване в тази изцеждаща програма.

Да тренираш европейските шампиони не се предполагаше да е трудна задача, ала това бе клуб със собствен тип проблеми, когато наследи Роберто Ди Матео през есента. Челси бе на 3-то място тогава и на само 4 точки от върха, но траекторията на отбора бе очевидна. Бяха допуснати 21 гола в 9 мача, имаше серия без победа в 4 срещи, а мениджърът, спечелил Шампионската лига шест месеца по-рано, не показваше признаци на връщане на дисциплината на терена.

Испанецът посочи, с голямо право, към небалансирания наследен състав в Челси, където бе пълно със съзидателни полузащитници, все вълнуващи таланти, но всеки от тях настроен към авантюристични бегове високо по терена и оставящ огромни пространства свободни зад гърба си. В атака бе само Фернандо Торес, чиято форма в най-добрия случай бе горе-долу.

Заслуга на временния треньор е чудесният гол на испанския нападател на “Амстердам АренА” – сила и скорост да се преодолее Луизао и хладнокръвно да се реализира покрай Артур, гол №9 за Торес в Европа този сезон, което го постави само зад Кристиано Роналдо и Роберт Левандовски. Испанецът е носител на Световната и Европейската купа, победител в Шампионската лига и Лига Европа, което е само по себе си забележително постижение.

Бенитес все пак искаше да добави още извън Демба Ба през януари, ала молбите му за подвижен централен полузащитник останаха нечути. Бенфика изложи ограничеността на неговия отбор с плавното си движение в атака, където Гайтан, Салвио и Енцо Перес твърде лесно преминаваха “сините” си пазачи. Челси може да страда в сърцето на халфовата линия, когато топката се движи скоростно там, а в зоната на отбраната хлъзгавите съперници ударят бърз ритъм.

При все това този колектив има упоритост, стария отказ да се огъне. Тимът се задържа със зъби и нокти в двубоя точно както го стори срещу Байерн Мюнхен преди една година, и накрая надделя. Отбор, който е изиграл толкова много мачове този сезон, няма правото да излиза с победен гол в 93-тата минута, и то след като е преследвал топката в дълги периоди.

Упоритостта на Бенитес да върти своя състав, понякога всред вълна от критики, помогна да се получат главните му цели. Да се задържи едно ниво на свежест представлява колосално предизвикателство и, въпреки неуспехите на косъм във вътрешните състезания за купи и световното клубно първенство, сега испанецът може да посочи към значителен трофей и класиране за Шампионската лига като доказателство за чистата проба успех.

Докато играчите му празнуваха бясно на терена, сините конфети продължаваха да се стелят край арената. Бенитес вдигна трофея още веднъж към трибуните и бе приветстван, може би за първи път в кратката си връзка с клуба, с овации. “Можех да видя, че всеки е щастлив – каза испанецът. – Тъй че и аз бях щастлив.” Тази връзка ще приключи с добро.

Доминик Файфийлд, “Гардиън”

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Notlike
17.05.2013 21:00

Бенитез не заслужава да бъде уволнен. Хвана един късметлийски отбор, който по някаква причина успя да спечели ШЛ. Челси имаха убийствен дух, мотивация, която рано или късно свършва. Той внесе класа на отбора. Класа, която им донесе един трофей, два полуфинала и силно представяне във вътрешното първенство. Разбира се, феновете няма да го оценят по достойнство и ще настояват да си вземат Моуриньо, но фактите го доказват - Рафа направи страшно много за този клуб. И все пак обаче аз уважавам адски много този човек и не искам да го виждам да защитава цветовете на "Челси", защото Анфийлд, както той самият спомена, е негов втори дом.

torreschelsea9
17.05.2013 17:03

Стига,стига чета тук коментари ако може да остане и нещо подобно ! Хора Рафа си свърши работа като истински професионалист за което получава моето уважение *wink* Но нали знаете че дори и да остане един малко по лош период на отбора и пак ще почнат ''Rafa OUT'' и тем подобни.Затова нека да си върнем Моу и да си остане феновете го обичат най-много *smile* !!!

fearcho
17.05.2013 16:41

А и сега като гледам повечето коментари,всички почнаха Бенитез е добър не знам си кво,а преди да поеме отбора повечето пишеха с недоволство към него и как не ставал за нищо е това сме ние в България,вечно недоволни и все трябва да плюем по някого... Айде със Здраве!

fearcho
17.05.2013 16:36

Аз продължавам да съм на мнение,че не трябва да махат Бенитез, и че ако остане за следващия сезон ще направи Челси шампиони,но Абрамович си решава... все пак отбора си е негов *smile*

dadeds
17.05.2013 16:12

[@link http://chelseafc360blog.files.wordpress.com/2013/02/rafa-out.jpg]

ForeverCFC
17.05.2013 14:50

Лично ако питате мен , ако МОУ не се върне , Бенитез ще е хубаво да остане , защото вече може и да има план , как да изгради отбор!Бенитез ако ли не друго успя да спечели ЛЕ и да запази зона ШЛ , а ако питате мен съдиите и късмета го спряха да вземе и още някой трофеи , респект към този човек!

nikshan11
17.05.2013 19:55

Пази боже само не и този Манчини .. *joking*

lybomirchy7
17.05.2013 17:18

Няма план за следващия сезон, защото му беше пределно ясно че след края на този е пътник. Относно това кой може да дойде "ако" Моуриньо не се завърне - ами ето ви варианти - Хидинк, Реднап, (Манчини *lol* )

drogba_fen_91
17.05.2013 14:40

Респект за Бенитез, страхотен професионалист.

Пристигна като временен, феновете го плюеха, нямаше време да тренира със отбора, мачове през 3 дена, умора и въпреки всичко успя да спечели трофеи и да се класираме в топ4 *smile*

MeToDueB
17.05.2013 14:33

в крайна сметна точно в самия край на сезона се случиха хубави неща за Челси, Лампард бе с много голям принос, Бенитес не ми харесва, но постигна максимума, въпреки слабите игри в самите мачове

dexter
17.05.2013 14:16

И к'во стана ся, след всичките резили и провали и загубени финали накрая излезе че Челситата и Бенитес имали страхотен сезон ! Браво, браво, страшни *lol**lol*

BlueLndPride
17.05.2013 13:29

Статията е супер. Но не може да дойде за 7 месеца и да искаме чудеса от него , трябва му време както на него така и на играчите

Deco_Sneijder
17.05.2013 12:26

Хубава статия с удоволствие я прочетох...Със спечелването на ЛЕ Бенитез горе долу замаза малко не толкова перфектното представяне през сезона,не можем да му се сърдим,но времето му изтече,Благодарим му за това което направи за Челси *smile*

insane131
17.05.2013 12:24

Страхотна статия ! Надявам се после да не съжаляваме че си е тръгнал.

Tauros
17.05.2013 10:22

Е това е статия сега.Не 20 реда драсканици на които сме свикнали. Учете се !!